Els espectadors dels partits del Terrassa FC s’han familiaritzat a observar la presència d’un dron sobre una de les porteries en els partits de lliga que disputa el conjunt dirigit per Jordi López. Molts s’han preguntat per quin motiu un dron veu des de les alçades els partits del conjunt egarenc. I la resposta és senzilla: es tracta d’una eina per gravar els partits i mitjançant la qual es poden analitzar tots els detalls del joc i millorar aquells aspectes que el cos tècnic entengui que no han tingut una execució correcta.
La feina dels analistes en el món del futbol ha anat guanyant importància en els darrers anys i la seva figura ocupa avui en dia un paper destacat en qualsevol cos tècnic dels equips professionals. Conèixer al detall les característiques dels equips rivals i aquells aspectes que cal millorar en l’estructura pròpia mitjançant l’estudi dels partits i dels entrenaments és un aspecte que forma part del dia a dia de l’agenda futbolística.
El Terrassa FC no és aliè a aquesta metodologia de treball i compta amb la presència de Fran Lara com a analista en el cos tècnic que capitaneja Jordi López. Fran Lara és un dels majors experts a Espanya en l’anàlisi futbolístic mitjançant els drons, una tècnica poc estesa entre els professionals en aquesta matèria.
“Gravar des d’un dron et dona una sèrie d’avantatges”, comenta Fran Lara a l’hora de parlar d’aquesta opció. “La imatge que tens et dona la possibilitat de veure coses que amb una càmera frontal no veus. Tens una perspectiva més global del terreny de joc i dels moviments de l’equip. Amb una càmera convencional, per exemple, no veus la defensa quan ataques. I aquí sí. És més fàcil convèncer al jugador del que ha de fer si li mostres amb una imatge. Amb un dron facilites la feina de l’entrenador, és un altre món.”
Observar el partit des d’un dron ofereix una visió del partit molt àmplia i facilita la feina de l’entrenador
El sistema utilitzat pel Terrassa FC no és gens habitual en el futbol espanyol, on pocs clubs utilitzen la imatge que ofereix el dron i apliquen altres metodologies al respecte. Disposar d’un títol per pilotar l’aparell, la complexa legislació per volar i el mateix cost del dron són aspectes que incideixen en aquesta realitat.
Permisos i requeriments
Pel que fa als partits de casa, es graven des del dron des de principis d’aquest any. Abans no havia estat possible perquè per enlairar un aparell d’aquestes característiques cal disposar d’una sèrie de permisos segons la zona on es faci servir. A Terrassa, per exemple, el tema és més complex per la situació propera de l’aeroport de Sabadell o per l’existència de diferents heliports a la ciutat. Fora, la situació depèn de cada ubicació.
Quan el Terrassa juga a Ca n’Anglada, l’analista del conjunt egarenc situa el seu equip de treball darrere de la porteria que dona a la via del tren. En aquell punt enlaira el dron i aparca el seu cotxe amb tot l’equip informàtic i electrònic que necessita per gravar el partit. “Jo no veig els partits de forma directa. Veig les imatges que el dron emet a l’ordinador i vaig preparant allò que li pot interessar més a l’entrenador: accions d’atac, de defensa, errades que es cometen. Quan acaba el partit, el Jordi té tota la informació. És un boig de la informació i li agrada tenir-ho tot controlat. Hi ha entrenadors que treballen amb imatges concretes durant el descans, però ell no. Amb tota la informació que tenim, ho aplica al treball al llarg de la setmana.”
Fran Lara ha arribat aquest any al Terrassa
Fran Lara té 51 anys i ha arribat al Terrassa FC aquesta temporada de la mà de Jordi López. No havien treballat mai junts, però el tècnic del club egarenc coneixia la seva feina per altres amics comuns. Fran Lara arribava avalat per la seva experiència en clubs com el Figueres o el Llagostera, on havia complert aquesta funció. La seva feina també l’ocupa en l’anàlisi dels rivals. En aquest sentit, treballa amb una setmana d’antelació perquè el cos tècnic tingui l’informe amb temps suficient per estudiar les característiques del següent equip que es trobarà a la lliga. Una feina fonamental per a l’equip.