Diners

El tèxtil de Terrassa es mobilitza per promoure vocacions tècniques entre els joves

El Gremi Tèxtil – Institut Industrial participarà activament en la fira Terrassa Tria Futur

La indústria tèxtil viu des de fa anys amb problemes rellevants per trobar relleu generacional, sobretot en aquells llocs de feina vinculats directament a les fàbriques. En aquest sentit, i per intentar posar-hi remei, el sector es mobilitzarà especialment aquests dies per promoure vocacions tècniques entre els joves i fomentar els estudis tèxtils en el marc de la fira Terrassa Tria Futur, que aquest dijous i divendres acull el recinte firal de Terrassa.

Enguany és el primer que el Gremi Tèxtil participa activament en aquest esdeveniment, que els dos anys anteriors s’havia celebrat virtualment, i ho fa amb un extens programa d’activitats dirigides a donar a conèixer l’oferta laboral per cobrir llocs de treball tant pel que fa als perfils qualificats provinents de programes formatius de la Formació Professional com pel que fa a perfils tècnics provinents d’estudis superiors com l’Enginyeria Tèxtil.

Des del gremi recorden que a Terrassa, es pot estudiar tèxtil a l’INS Terrassa a través del CFGM de Fabricació i Ennobliment de Productes Tèxtils i el de CFGS Disseny Tècnic en Tèxtil i Pell i a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) de la UPC, el Grau en Enginyeria de Tecnologia i Disseny Tèxtil i el Màster Universitari en Disseny i Tecnologia Tèxtils. Des de l’associació asseguren que l ventall d’usos i aplicacions del tèxtil és ampli i va més enllà del camp de la moda, des de tèxtil per la llar, per al món de l’esport, el sanitari, el tèxtil per al sector de l’automoció i per al de l’aviació, per al sector marítim, els teixits tècnics per protecció personal, per usos industrials com el teixit per filtració o tèxtils per sectors com l’agricultura o la construcció.

Des del sector destaquen que el mercat català compta amb empreses fortes i solvents que exporten gran part dels seus productes des de fa molts anys i que actualment, “el tèxtil és un sector de treball estable a Catalunya, de continuïtat i amb possibilitats de promoció dins l’empresa i amb projecció de futur“.

“Hi ha moltes oportunitats laborals al nostre sector ara i en els pròxims cinc anys encara s’hi generarà més demanda per cobrir llocs especialitzats i qualificats, sobretot perquè tenim un nombre elevat de professionals que es jubilaran en els anys vinents de forma massiva i actualment no hi ha joves amb la formació necessària per cobrir els llocs vacants que deixaran aquestes persones”, afirma la vicepresidenta del Gremi Tèxtil, Núria Aurell. “Com en molts altres sectors d’activitat, el tèxtil haurem de fer front a aquestes jubilacions massives sense relleu generacional a curt termini”, exposa Aurell.

Així, la junta del Gremi Tèxtil, renovada a mitjans de l’any passat, s’ha proposat mobilitzar tots els agents de la cadena de valor del tèxtil en els pròxims tres anys amb l’objectiu de donar a conèixer la situació del sector, els llocs de treball relacionats amb la cadena de valor i els perfils professionals requerits a les ofertes de feina i ajudar als equips tècnics d’orientació laboral a definir les habilitats necessàries per facilitar la contractació en processos de selecció en el tèxtil.

En aquest sentit, el programa d’activitats impulsades pel gremi en el marc de la fira Terrassa Tria Futur és el següent:

Dijous 10/03/2022

  • 11h a 12h: AEI TÈXTILS – Els materials tèxtils avançats (20 places). Donar a conèixer les funcionalitats i aplicacions dels materials tèxtils, més enllà dels usos tradicionals de moda i llar.
  • 13h a 14h: TEXFOR – Què és Texfor i la sostenibilitat i circularitat al tèxtil. (20 places). Donar a conèixer la importància de la indústria tèxtil i de la tasca de TEXFOR per augmentar la circularitat del sector.
  • 16:15h a 16:45h: Taller de descoberta de teixits: Saps amb quins teixits et vesteixes? (20 places). Consistirà en una introducció manipulativa sobre els principals tipus de teixits que tenim al nostre entorn, i per acabar vestint un petit maniquí de paper amb els teixits que esculli cadascú. Les persones assistents al taller s’enduran el maniquí que hagin vestit amb les diferents estructures.

Divendres 11/03/2022

  • 11h a 12h: LEITAT – Orígens de Leitat i Tecnologia aplicada al tèxtil (20 places). Donar a conèixer què és Leitat, el seu origen i àrees d’aplicació tèxtil i projectes en curs de desenvolupament tèxtil.
  • 11:15h a 11:45h: Taller de personalització de samarretes amb vinils: Fes que sigui única! (1o places). Les persones que assisteixin al taller poden portar una samarreta i se l’enduran estampada, o es podran endur una mostra de teixit estampat.
  • 12h a 12:30h: Taller de tricotosa: Teixeix el teu punt de llibre (10 places). Es realitzaran unes baixades de teixit de punt per veure diferents estructures de teixit a una fontura. Finalment les persones assistents s’enduran un punt de llibre tricotat amb el disseny de jacquart que desitgin dins de les propostes.
  • 13h a 14h: TEIXIDORS – La FACT: La importància dels oficis tèxtils i el cas d’èxit de Teixidors. (20 places). Donar a conèixer el projecte social de Teixidors, explicant el perquè de les tècniques utilitzades; teixir amb telers del segle XIX perquè els dona un producte fet a mà, de qualitat i bona traçabilitat, la importància dels oficis tèxtils i les claus de l’èxit de Teixidors.
El tèxtil de Terrassa es mobilitza per promoure vocacions tècniques entre els joves
To Top