Aleix Pons i Coll, President de la Fundació Arxiu Tobella
Des que en Manel Tobella va constituir la Fundació Arxiu Tobella el 1978 s’han mantingut dos objectius principals; l’un, la creació d’un arxiu fotogràfic i, l’altre, el de ser una entitat al servei de la cultura de Terrassa.
Aquest dos pilars sustenten l’edició de l’Anuari de Terrassa, que amb més de quaranta anys la fan una de les publicacions més singulars d’arreu. El funcionament de l ’Arxiu Tobella, des dels inicis, amb el Manel Tobella i els diversos equips de coŀ laboradors i voluntaris, va treballar reproduint el major nombre de fotografies de diverses procedències i retornant els originals als seus propietaris.
Aquest plantejament, una mica evolucionat, encara és vigent en els arxius públics de l’era digital. L’Arxiu Tobella no pretenia crear un arxiu d’originals de diversos suports i formats sinó un gran arxiu d’imatges de Terrassa. Però la pròpia història i activitat de la institució han generat uns importants fons de fotografi a de Terrassa testimoni de l’evolució social, cultural i urbanística de la ciutat.
La Fundació Arxiu Tobella ha tingut més de 30 patrons i un bon nombre de voluntaris. En aquest llarg camí hem rebut, ingressat i conservat diversos fons i coŀ leccions fotogràfiques, però també petites donacions molt valuoses de ciutadans. Des de fa uns anys, les necessitats de conservació dels originals dels diversos materials en paper, diapositives i els negatius, ja siguin de plaques de vidre o de plàstic, ens han fet replantejar el funcionament de la nostra institució. Aquests materials requereixen unes instaŀlacions condicionades molt específiques i amb un alt component tecnològic.
La resposta a aquestes necessitats passa per aprofi tar les instal·lacions de l’Arxiu Històric de Terrassa Arxiu Comarcal del Vallès Occidental, que disposa de dipòsits específi cs per a la conservació de fotografia i equips tècnics i humans especialitzats. En aquest context, els darrers anys, des de l’Arxiu Tobella i des de l’Ajuntament de Terrassa, s’ha estat treballant per aconseguir una entesa que asseguri la preservació de les fotografies que conformen l’Arxiu Tobella i la continuïtat de l’entitat mantenint el vincle amb l’àmbit de la fotografia.
Hem fet un camí que va començar a fi nals del segle passat i que, després del treball de diversos equips, amb la signatura del conveni, en podem recollir els fruits. L’acord i coŀ laboració entre l’Ajuntament de Terrassa i la Fundació Arxiu Tobella fructifiquen en aquesta donació dels fons a l’Arxiu Històric de Terrassa i permeten a les dues entitats continuar treballant amb les fotografies de Terrassa. Amb aquest acte se sumen esforços per posar en valor i a disposició de totes les persones aquest important volum del patrimoni cultural terrassenc.
En aquesta donació l’Arxiu Tobella aporta tots els negatius, ja siguin en suport vidre o plàstic, i fotografies originals. En conjunt donem més de 25 fons de fotògrafs, persones i entitats terrassenques amb imatges que van des de la segona meitat del segle XIX fi ns a l’actualitat. En aquesta mateixa donació s’inclouen un conjunt de més de 40 donacions de persones, entitats i empreses que contenen petites joies que iŀ lustren la història de Terrassa des de diversos angles. En total la donació supera amb escreix el mig milió de fotografi es que ocupen més de 50 metres lineals de prestatgeria i 60 calaixos.
Amb una cronologia del darrer quart del segle XIX fi ns avui. Els negatius i positius, les plaques de vidre, els plàstics i les fotografies en paper, el blanc i negre i el color, tot plegat, formen un conjunt de suports, mides i tècniques fotogràfiques que engloben gairebé la totalitat de les existents en el món de la fotografia. I, sobretot, amb uns continguts que se centren en Terrassa de la forma més diversa i global. Trobem imatges de les gran obres d’infraestructura, esdeveniments de la vida social o escenes de la vida privada al llarg de més d’un segle.