Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
Les notícies econòmiques han passat, en ordre de prioritat, de la inflació i la pujada de tipus, a girar només entorn de la invasió d’Ucraïna pel exèrcit rus, i les seves conseqüències. En primer lloc, s’ha intentat frenar l’escalada bèl·lica per part d’Europa evitant entrar a l’enfrontament directe amb Rússia de les potències occidentals o de l’OTAN o de l’ONU, amb mesures econòmiques dures contra el règim i els oligarques russos amb interessos arreu del món. El bloqueig bancari, de valors i de possibles transaccions directes sembla que fa un efecte relatiu, i que sens dubte ha debilitat el ruble i l’economia russa, però també sembla ha generat una acceleració en la recerca d’una victòria russa, enviant moltes més unitats a la batalla. Alhora ha provocat efectes sobre alguns inversors que tenien posicions en actius russos, de manera que han quedat bloquejats, sense liquiditat ni possible negociació fins que s’acabi el veto.
L’extensió en el temps del conflicte, la situació de la població ucraïnesa i els danys col·laterals amb riscos nuclears inclosos, o en actius de països limítrofs de l’òrbita de l’OTAN, poder fer que la cosa es compliqui.
Està clar que davant d’aquest panorama, la Fed o els bancs centrals faran el que puguin per controlar la inflació pujant els interessos de referència, però crec serà poc efectiva per frenar la inflació amb la situació bèl·lica actual on hi haurà cada vegada més escassetat d’alguns productes. Per tant, sembla ens anem a una situació de rebaixa del creixement i d’augment de la inflació, l’anomenada estagflació. Hauran de ser més imaginatius els bancs centrals i coordinats amb accions governamentals, hauran d’estudiar altres alternatives, com la d’evitar pujades com la dels contenidors, irracional i a totes, responsable de l’inici d’aquesta situació inflacionista.