Terrassa

Què faig amb el comptador?

Responem a les preguntes dels usuaris sobre el nou embolic de l’aigua

Els comptadors ja no es poden ni manipular ni reparar. Cal renovar-los en cas d’avaria / nebridi aróztegui

El govern ha decidit traure del rebut de l’aigua les quotes de lloguer i de manteniment dels comptadors. La mesura ha coincidit amb la decisió ministerial de limitar la vida dels comptadors a 12 anys i la prohibició de manipular-los o reparar-los. La situació ha generat confusió entre els abonats, en una ciutat on l’empresa pública Taigua gestiona el servei d’abastament, però els comptadors continuen en mans de la exconcessionària Mina.

Com es pagarà a partir d’ara la quota de conservació del comptador, si és de compra, o la del lloguer? Les dues quotes han sortit de la factura que l’empresa municipal Taigua gira als abonats. Si comparem el darrer rebut amb qualsevol de l’any passat, veurem que les quotes de conservació o de lloguer han desaparegut. Taigua les ha tret de la seva factura donat que són serveis que presten Mina i la seva filial Servaigua.
Ho ha fet un cop superat el període de transició des que el desembre de 2018 es va municipalitzar la gestió del servei de l’aigua a Terrassa, coincidint amb el final de 75 anys de concessió privada a Mina.
A partir d’ara, serà aquesta companyia la que girarà els rebuts de lloguer i de manteniment als abonats, de manera independent a la factura de Taigua. No cal fer cap gestió. Mina tramitarà el cobrament, que es gira trimestralment.

Una factura encara amb la quota de conservació de Mina, al centre en blau. Ara ja no apareix / N. aróztegui

Els comptadors ja no es poden reparar? No, ni tampoc manipular. Si s’espatllen han de ser substituïts per un equip nou. El Ministeri d’Indústria també ha fixat una vida útil de 12 anys per cada aparell. Un cop superada, s’ha de renovar. Si el comptador ja supera aquest termini, també s’ha de canviar per un de nou.
Qui paga el nou comptador? A la pràctica l’abonat, a través de la quota de lloguer –que funciona a moda de rènting– o la de conservació. No es pagarà cap quota addicional. Mina, que fins ara ha actuat com a proveïdora única a la ciutat, informa que la substitució del comptador “és sempre gratuïta, tant en el comptador de lloguer com en el cas del comptador de propietat amb contracte de manteniment amb Mina, tant el cas d’avaria com en cas de substitució al cap de 12 anys”.

Els abonats no han de fer cap gestió després de la desaparició de les quotes de manteniment i lloguer de la factura. Mina tramitarà el cobrament a partir d’ara al marge del rebut públic

Quin sentit té pagar quota de conservació si el comptador no es pot manipular i si, en cas d’avaria, s’ha de renovar? A priori perdria tot sentit pagar per un manteniment que no es pot fer. Està per veure què faran els operadors en aquests casos i si opten, per exemple, per establir una assegurança que doni cobertura a la renovació del comptador.

De qui són els comptadors? Els aparells de compra són propietat dels abonats. Els de lloguer són propietat de Mina.

Si el comptador és de lloguer, i, per tant, de Mina, és compatible la intervenció de Taigua? Totalment, respon Mina, que afegeix: “Mina i Servaigua responen davant de Taigua que el comptador compleixi amb tots els requeriments legals en tot moment, quedant el client alliberat de qualsevol responsabilitat respecte al comptador d’aigua”.

Un abonat a les portes de Taigua, on les consultes relacionades amb els comptadors s’han disparat / Nebridi Aróztegui

Puc contractar el manteniment, el lloguer o la compra amb Taigua?
En un mercat liberalitzat, els abonats poden comprar o llogar els seus comptadors a qualsevol operador del sector, inclosa l’empresa municipal Taigua, que ja ha manifestat la seva voluntat d’operar també com a proveïdora. No ho farà, però , de manera immediata. Primer ha de fer la compra de comptadors per donar resposta a la demanda de nous equips i aprovar, via ordenança fiscal o preu públic, els preus dels comptadors i dels serveis que prestarà. El procés durarà uns mesos. Durant aquest període, els usuaris que hagin de renovar el comptador podran continuar fent-ho a Mina o bé buscar un altre proveïdor al mercat.

44 mil abonats tenen comptador de lloguer a Terrassa i 56 mil han optat per la compra, amb quota de manteniment

Com a empresa pública, comprar el comptador o llogar-lo amb Taigua serà més econòmic? L’empresa municipal encara no ha fixat els preus de compra o lloguer dels comptadors d’aigua. Fonts municipals avancen, però, que a diferència dels operadors privats, Taigua no persegueix el benefici econòmic, de manera que les seves tarifes haurien de ser inferiors a les de la competència privada.

Mina i Taigua conviuran com a proveïdores de comptadors a la ciutat?
Sí. Taigua gestiona el servei d’abastament d’aigua a la ciutat des de desembre de 2018. Durant un període transitori de tres anys, l’exconcessionària Mina ha exercit de proveïdora d’alguns serveis amb l’empresa pública i ha mantingut la gestió dels comptadors.
Aquestes quotes de lloguer i de conservació s’havien incorporat de manera provisional a la factura de Taigua, tot i que el servei el prestava Mina i la seva filial Servaigua. Durant els darrers tres anys, l’Ajuntament ha redirigit a Mina i a Servaigua els ingressos de la factura corresponents als serveis prestats.
Aquest mes, l’administració ha decidit no renovar aquest acord amb Mina i deixar de cobrar uns lloguers i uns manteniments que no presta. Una carta als abonats ha informat als usuaris dels canvis en la factura.
El gest municipal s’exclou-re els serveis de Mina de la seva factura ha coincidit amb la voluntat expressada pel govern municipal que Taigua actuarà com a proveïdora de comptadors a la ciutat. En pocs mesos, quan l’empresa pública ho tingui tot a punt, Mina i Taigua competiran pel mercat dels comptadors amb la resta de proveïdores del sector.

Taigua vol entrar al negoci dels comptadors i Mina s’hi oposa. Així ho ha expresat mitjançant un paquet d’al·legacions que el govern municipal ha desestimat. La exconcessionària haurà de decidir ara si torna a portar l’Ajuntament als tribunals

Pel que fa als comptadors, quina és la relació entre l’exconcessionària Mina i l’empresa municipal Taigua? Mina i Servaigua no estan d’acord amb l’exclusió de les quotes dels comptadors de la factura de Taigua i qüestionen que l’empresa pública pugui competir com a una proveïdora més a la ciutat. La companyia entén que l’empresa que gestiona l’abastament a la ciutat no pot exercir com a ‘gestora d’un parc de comptadors’, denominació corresponent a les proveïdores d’equips de lloguer i de compra.
La companyia privada ha presentat al·legacions a la modificació del reglament de Taigua, que incorporava la sortida de les quotes de Mina del rebut públic, afegint la seva negativa a què Taigua operi com a proveïdora. El govern, però, ha desestimat les al·legacions. El ple de febrer ha aprovat definitivament el reglament de Taigua actualitzat, tancat d’aquesta manera la via administrativa a les pretensions de Mina.
Ara, si la companyia vol continuar vetant la participació de Taigua al negoci dels comptadors, hi haurà de recórrer a la via judicial, mitjançant la presentació d’un contenciós. No seria la primera vegada que l’administració local i l’exconcessionària es veuen als tribunals. Mina ja va portar a la Justícia la municipalització del servei i la liquidació de la concessió.

El futur passa pels comptadors digitals

Al marge de les disputes pel negoci dels comptadors, l’empresa Taigua busca recursos per a la transició tecnològica de la xarxa a la ciutat. La iniciativa la impulsa amb l’Observatori de l’Aigua, que ha ofert la col·laboració de la UPC per redactar “un projecte competitiu i guanyador” als fons europeus Next Generation, en paraules del professor i investigador Joseba Quevedo. El projecte passa per la implantació de telecomptadors a les llars de la ciutat connectades mitjançant una xarxa de comunicacions a una central que rebrà informació de manera contínua. La tecnologia eliminarà les lectures estimades, donat que totes serien reals, i obrirà la porta a la possibilitat de fer seguiments de consums a través d’una app mòbil. El professor Quevedo, que va portar el projecte al darrer ple com a membre de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa, va posar com a exemple la possibilitat de monitorar els consums domèstics i detectar, mitjançant una alarma, puntes de consum per fuites d’aigua, aixetes obertes o altres factors. De moment, Taigua ja està realitzant una prova pilot de comptadors digitals a la ciutat.

Què faig amb el comptador?
To Top