Cultura i Espectacles

Punt i Seguit estrena una obra sobre el valor de l’art i l’amistat

La companyia estrena l’obra d’Eloi Falguera al Teatre Alegria

Una escena de l'obra "La moneda" d'Eloi Falguera durant l'assaig

La companyia de teatre Punt i Seguit celebra enguany quinze anys de la seva creació i ho fa amb una estrena. El grup presentarà aquest dissabte “La moneda”, una comèdia escrita per Eloi Falguera, que parla de l’amistat, d’art i de poder i que ha estat editada per ÒmniaBooks. L’obra compta amb la direcció d’Anna Carol i està interpretada per Carles Gutés, Francesc Falguera i Toni Guillamon. L’espectacle es representarà al Teatre Alegria i s’emmarca en la temporada d’arts escèniques de Terrassa.

Punt i Seguit està il·lusionada en donar visibilitat al seu nou projecte que té diverses novetats. De fet, podríem parlar d’una doble estrena perquè l’obra que s’escenifica és nova. L’autor, Eloi Falguera, ha explicat que “‘La moneda’ vol ser una porta oberta a la reflexió sobre la relació del patrimoni artístic amb el poder i fins a quin punt una peça d’art només acaba sent una moneda de canvi en el sentit mercantil de la paraula”.

Per aquest plantejament, l’autor situa a tres amics que col·leccionen monedes medievals de la Corona d’Aragó i es veuen un cop al mes per intercanviar i comentar les noves troballes. Aquests amics tenen un perfil i un nivell adquisitiu diferent. Un d’ells col·lecciona monedes d’or, l’altra de plata i el tercer de velló (una alineació de plata i coure). Això fa que els col·leccionistes entrin en un debat sobre el valor que li dona cadascú a la seva moneda, que la compra en funció del seu poder adquisitiu.

La història d’Eloi Falguera ens recorda a “Art” de Yasmina Reza on tres amics (un d’ells era interpretat pel terrassenc Pere Arquillué) se citaven per veure una pintura que havia comprat un d’ells. També era un pretext per acabar parlant sobre el valor de l’art i de la seva relació. I, val a dir, que era interessant assistir al debat i veure el punt de vista que cadascú defensava. Això també serà possible a “La moneda”, on l’amistat dels tres queda ressentida.

Nova direcció
El muntatge de Punt i Seguit tindrà una mirada nova en la direcció. Anna Carol, presidenta del Premi Ciutat de Terrassa de Teatre del Casal de Sant Pere, s’estrena en aquesta tasca artística. “Em van fer la proposta i ho vaig acceptar com un repte nou perquè fins ara jo només havia dirigit gent jove. La veritat és que els tres actors de ‘La moneda’ ho han posat molt fàcil perquè tenen molt rodatge i en saben molt. Pràcticament, només he hagut de guiar perquè ells ho broden i l’obra està molt bé perquè aconsegueix mantenir-te atrapa’t a la butaca fins al final”.

Quinze anys 
La companyia terrassenca va ser creada l’any 2007 i fins avui ha estrenat obres clàssiques i contemporànies i textos propis. Eloi Falguera firma tres de les obres que han pujat a escena: “La moneda”, “25 de gener” i “El traspàs”. L’autor ha destacat que “la nova és diferent perquè és totalment ficció i no es basa en un fet històric com les altres”.

L’autor, però confessa que està familiaritzat en la numismàtica. “Jo vaig fer la carrera d’Història i he col·leccionat monedes medievals. És un tema atractiu com molts d’altres que es coneix poc i que val la pena posar sobre els escenaris”. A la feina de dramaturg, Eloi Falguera hi suma la de director i la de membre de jurats de certàmens i de textos dramàtics. Actualment, està al capdavant del premi de textos teatrals Àngels Poch, dedicat a l’actriu terrassenca i que enguany encara la segona edició en el marc dels premis Òmnium de la Nit del Misteri.

To Top