L’Ajuntament de Terrassa deixa de subvencionar aquest any el rebut de l’Impost de Béns Immobles (IBI) a les famílies sense recursos i a les famílies monoparentals. Els mecanismes aplicats per l’administració local per ajudar a les unitats familiars amb dificultats –primer la subvenció i més tard l’ajut social– no tenen empara legal i no poden tramitar-se.
La Llei d’Hisendes Locals no preveu la possibilitat de subvencionar de manera directa un impost. La via de l’ajut social també té naturalesa de subvenció, de manera que l’alternativa buscada pels serveis tècnics municipals tampoc és viable i, a la pràctica, l’administració local s’ha quedat sense cobertura legal per aplicar ajuts directes al pagament de l’IBI.
Uns 700 habitatges es quedaran sense la cobertura dels ajuts
El problema afecta uns 700 habitatges a Terrassa i correspon a una dotació econòmica anual propera als 200 mil euros. La mesura impactarà en nombroses famílies egarenques sense recursos per fer front al pagament de l’IBI. Fins ara podien beneficiar-se de descomptes que podien arribar al 100% de l’impost, sempre en funció de la renda, amb un sostre de 500 euros.
La supressió dels ajuts afecta les llars amb dificultats econòmiques i les monoparentals. Sí que podran continuar beneficiant-se les famílies nombroses, donat que la Llei d’Hisendes Locals sí que preveu la via de la subvenció en aquest cas. Això és així perquè a escala estatal les famílies nombroses no estan equiparades a les monoparentals, com sí que passa a Catalunya.
“La solució passa per la modificació de la Llei d’Hisendes Locals –comenta Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert–, que ha d’incorporar la renda com a element subvencionable”. Tot i que ara la Llei està en fase de revisió pel canvi en el sistema de càlcul de la plusvàlua, la modificació per l’IBI “no seria immediata, requerirà temps”, apunta el regidor.
Tots els partits del Consistori preparen un acord contra la supressió
Els serveis tècnics municipals d’Hisenda van explicar ahir en comissió informativa de Serveis Generals i Govern Obert que l’administració local ha buscat mecanismes alternatius per garantir els ajuts a les famílies necessitades. “No tenim cap mecanisme legal per fer-ho. És una tema de capacitat normativa dels ajuntaments”, van dir, Així i tot, els serveis tècnics “continuem donant-hi voltes”.
En aquest moment a Terrassa ja s’ha girat a cobrament del padró de l’IBI, de manera que en les setmanes vinents moltes famílies veuran que se’ls gira l’impost íntegre, sense cap ajut o subvenció possible”. La supressió afecta els col·lectius més vulnerables i ho fa a tots els municipis per igual, comenten des d’Hisenda. “No ens consta que cap altre municipi hagi trobat una alternativa a les subvencions”.
Conscients de l’impacte de la mesura, els grups municipals van acordar ahir la signatura d’un acord de junta de portaveus que posi de manifest la posició unànime del Consistori contra la retallada i reivindicant l’obertura d’una via d’ajut a les famílies amb dificultats econòmiques per fer front als tributs.