L’empresa emergent catalana Honext, amb fàbrica a Vacarisses, ha creat un nou material per a la construcció realitzat completament a partir dels residus de la indústria paperera. D’aquesta manera, transforma el residu de fibra de cel·lulosa de les fàbriques de paper en uns taulells equiparables als de fibra de fusta, però totalment neutres en emissions contaminants i 100% reciclables.
Els taulells Honext es poden utilitzar en la construcció de parets i sostres, però també s’utilitzen com a lleixes o decoració en espais corporatius i botigues que apostin per la sostenibilitat.
L’empresa ha comptat amb el suport d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball– en la preparació de la seva candidatura a fons europeus. A més, és una de les 16 empreses més disruptives de Catalunya de l’any 2021, segons la iniciativa Catalonia Exponential Leaders d’ACCIÓ.
Arrels a l’Eseiaat
L’origen de Honext rau en el treball de l’equip liderat per Margarita Calafell, investigadora del departament d’Enginyeria Química de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat), de la UPC, i responsable del Laboratori de Catàlisi Enzimàtica del grup d’investigació Engibio d’aquesta mateixa universitat.
L’empresa va néixer el 2011 d’una patent sorgida d’aquest treball i al llarg d’aquests anys ha desenvolupat un procés biotecnològic, exemple d’economia circular, per fer més forts els enllaços de la cel·lulosa per tal que es puguin tornar a unir. D’aquesta manera, quan arriba el residu passa uns processos de neteja per eliminar les impureses, es fa el tractament biotecnològic, s’hi afegeixen altres additius necessaris i es forma el panell humit que posteriorment s’introdueix a un forn per assecar-lo.
Honext ha desenvolupat i protegit la propietat intel·lectual de la tecnologia de producció, que ha estat dissenyada i desenvolupada amb la voluntat de garantir una fàcil i ràpida escalabilitat. Pol Merino, managing director de la companyia, destaca que “és l’únic taulell creat 100% amb residus i sense resines, de tal manera que no s’afegeixen emissions de compostos volàtils i se’n garanteix la reciclabilitat”. Respecte de la comparació amb la fusta, assenyala que “té les mateixes propietats però és més sostenible perquè s’aprofiten residus i no hi ha materials tòxics en la seva composició”.
Actualment Honext disposa d’una primera fàbrica industrial pilot a Vacarisses, també sostenible atès que funciona amb biogàs, i amb una capacitat de producció d’uns 14.000 taulells anuals. L’objectiu de l’empresa és ampliar aquesta capacitat fins als 100.000 taulells a finals del 2022. De cara al futur, Honext vol “construir fàbriques de dimensió mitjana a prop d’on es generen els residus i comercialitzar en l’àmbit local per reduir l’impacte del transport”, apunta Merino.
Per finançar la construcció d’aquesta primera fàbrica i estabilitzar-ne una producció pilot, Honext ha obtingut més d’1 milió d’euros de finançament mitjançant l’ajuda europea SME Instrument.
L’empresa, que compta amb una vintena de treballadors, ja comercialitza el seu producte a Espanya, el Regne Unit i el Benelux. Durant aquest 2022, l’empresa també espera estendre el seu producte al mercat alemany.