Un dels sectors en què Terrassa destaca per sobre d’altres municipis és l’audiovisual. La nostra ciutat alberga el Parc Audiovisual de Catalunya (PAC), un centre de producció equipat per a rodatges en el qual s’han gravat grans films com “Un monstruo viene a verme” o “Grand Piano”, però també exitosos programes de televisió com “Operación Triunfo”, anuncis i videoclips.
El mateix Parc Audiovisual té la Terrassa Film Office, oficina de gestió de permisos i serveis a les productores interessades a gravar a Terrassa, i en les seves instal·lacions hi ha també el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya. A més, Terrassa és seu del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM), vinculat a la UPC, i de l’Escac (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya).
Tot això l’ha fet mereixedora del reconeixement com a Ciutat Creativa del Cinema per la Unesco. Hi ha, però, encara assignatures pendents perquè Terrassa despunti encara més en aquest àmbit i s’acabi de convertir en un potent hub audiovisual al sud d’Europa. En aquest sentit, un dels reptes és aconseguir arrelar el talent a la ciutat, que els terrassencs que s’han format en aquest sector s’implantin professionalment a Terrassa i que aquelles persones que són de fora, però que han vingut a estudiar a l’Escac es quedin també aquí. “Hem de retenir tot aquest talent i estem treballant per esbrinar com fer-ho”, comenta Cristina Brandner, gerent del Parc Audiovisual de Catalunya.
Captar inversió
En aquest sentit, una de les mancances que ressalta Brandner és la captació d’inversors i empreses que es dediquin a la creació de continguts audiovisuals. “A Terrassa tenim potencial però a nivell d’empreses, ens falta una mica de massa crítica. Tenim empreses que es dediquen a la postproducció, a la il·luminació… però ens falten empreses que es dediquin a la creació de continguts i inversors locals”, apunta la gerent del Parc Audiovisual.
Brandner assenyala que el volum més gran de finançament prové de televisions o empreses amb seu a Barcelona o a Madrid i que les grans plataformes aposten per grans capitals. “Barcelona fa ombra, però si aconseguim que des de Terrassa s’inverteixi en produccions audiovisuals, si aconseguim tenir inversors aquí, farem que els terrassencs o aquelles persones que són de fora però venen estudiar a la ciutat es quedin aquí”, sosté.
Pep Forn, regidor d’Economia Social i Innovació i Projectes Audiovisuals, és de la mateixa opinió. El republicà reconeix que a Terrassa hi ha empreses que es dediquen als serveis auxiliars, però que cal fer créixer aquestes companyies cap a la creació de contingut o atraure’n de noves dedicades a aquesta activitat central, que és el que mou el sector. “És quelcom que hem d’estimular des dels centres universitaris”, indica.
Per començar a posar fil a l’agulla, el PAC ha acollit aquest dimecres la jornada “Els beneficis d’invertir en produccions audiovisuals”, en què una vintena d’assistents van poder conèixer els aspectes jurídics, fiscals i de negoci que es plantegen en les inversions en produccions audiovisuals i els incentius fiscals que hi ha. La sessió forma part del cicle “Projectem l’audiovisual”, un programa de formacions encaminades a sensibilitzar i formar a les persones emprenedores i empresàries del sector de l’audiovisual, que, al seu torn, s’emmarca en el Pla d’Impuls i dinamització de l’Audiovisual a Terrassa que l’Ajuntament de Terrassa acaba de posar en marxa des del seu Servei d’Innovació.
“L’any 2010 es van detectar dos sectors amb potencial a Terrassa: el sanitari o de la salut i l’audiovisual. En el primer ja es va fer un pla de dinamització per enxarxar els diversos agents, però en l’audiovisual no es va acabar de definir i és el que intentarem fer ara”, explica Forn, que detalla que una de les accions que es tenia clara era aquest cicle formatiu, però que la resta encara s’estan acabant de perfilar. “El que tenim clar és que farem una sessió de “networking” amb tots els agents possibles per mirar si es poden establir projectes compartits”, diu.
Digitalitzar i fer créixer el Parc Audiovisual, clau
El Parc Audiovisual de Catalunya (PAC), és un dels elements clau de l’engranatge de l’audiovisual a la ciutat. El regidor de l’àrea, Pep Forn, creu que una qüestió rellevant és que el PAC “pugui acollir cada cop més empreses” i parla de la possibilitat que en un futur es pugui crear un “fab lab” o laboratori de fabricació que aculli empreses emergents del sector “perquè es puguin conèixer i es creïn sinergies”. “Per això, però, cal buscar inversió fora, tant a través dels fons Next Generation com d’empreses internacionals del sector que vulguin invertir aquí”, assenyala.
Forn es va reunir dimarts amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, per concretar l’encaix del Parc de l’Audiovisual de Catalunya en la CatalunyaMediaCity, que preveu la creació d’un nou centre de producció de continguts a les Tres Xemeneies de Sant Adrià. Segons explica, la Generalitat va refermar el compromís que aquest projecte es complementi amb el de la digitalització del PAC i la construcció d’uns 2.500 metres quadrats de nous platós a Terrassa (podrien ser diversos de mitjans o un de molt gran per acollir superproduccions, quelcom que s’ha d’acabar de decidir d’acord amb la Generalitat). “S’està negociant amb els ministeris corresponents les diverses línies de finançament a les quals optar”, diu Forn, que assegura que el PAC “és un projecte que ja està en marxa i només fent-lo créixer tindria un retorn immediat”. “L’Estat ha donat incentius a Tres Cantos i a Catalunya necessitem espais i estructura perquè els tècnics que han marxat allà tornin i les produccions apostin per Catalunya”, sosté el regidor, que defensa que aquest és un “projecte de ciutat però també de país”.