La recollida selectiva de residus tèxtils per part d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha permès recuperar més de 858 tones de tèxtil usat al Vallès Occidental l’any 2021 per a donar-los una segona vida. La xifra suposa un descens de l’1,2% respecte el 2020, quan l’entitat va recuperar 869.160 quilograms de roba a la comarca.
A la nostra demarcació, els municipis on la fundació ha recollit més roba són Sant Cugat del Vallès, amb 175,4 tones; Rubí, amb 139,9 tones, i Terrassa, amb 8,5 tones.
Humana, organització aposta des de fa 35 anys per donar una segona vida als articles de roba que no s’utilitzen, destaca que les més de 858 tones de residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar) recollides als diversos contenidors situats en la via pública arreu de la comarca equivalen a 3,4 milions d’articles de roba que han estat o seran classificats a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). L’entitat assegura que la major part tindrà una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35%, reciclar.
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil a Catalunya. Cada ciutadà en llença aproximadament 20 kg de mitjana, però els gestors autoritzats només en recuperen una petita part.
“Estem molt agraïts per les donacions de la ciutadania. Tanmateix, encara queda molt camí per recórrer”, afirma Àgata Soler-roig, responsable de l’àrea de recollida d’Humana a Catalunya. “La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba. Resulta obvi, però gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat”, insisteix Àgata Soler-roig, “sinó a la fracció resta i posteriorment en un abocador o una incineradora”.
Per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’evita l’emissió de 6,1 kg de CO2 , segons un estudi de la Federació Humana People to People. Així, l’entitat calcula que les més de 858 tones recollides l’any passat al Vallès Occidental han evitat 5.236 tones de CO2 a l’atmosfera.
A més, a aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social. I és que Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit.