Diners

Les dificultats de les pimes per accedir a la inversió privada

Petites i mitjanes empreses del Vallès necessiten finançament extern per consolidar-se o créixer però aconseguir-ne no els és gens fàcil

El teixit industrial català però també l’europeu està format majoritàriament per pimes, empreses petites i mitjanes de tota mena de sectors, que en molts casos busquen créixer o, si més no, consolidar-se, però que no disposen de recursos propis per aconseguir-ho i tenen força dificultats per accedir a finançament extern privat que els ajudi a assolir aquest objectiu.

Les empreses amb una facturació d’entre 3 i 40 milions d’euros acostumen a trobar-se amb moltes barreres d’entrada cap al món de la banca d’inversió i la compravenda d’empreses i amb un desconeixement força generalitzat del procés. “Les pimes desconeixen qui és qui en aquest sector, com s’estructura un procés d’aquest tipus, com es valoren les empreses… i probablement els seus assessors i gestors de tota la vida també”, assegura el vallesà Gerard Garcia, amb experiència en bancs d’inversió.

De la mateixa manera, als inversors també els costa arribar a aquestes empreses. Els fons d’inversió no les tenen com a clients habituals i s’enfronten a un mercat d’oportunitats molt fragmentat i on és complicat validar les oportunitats. A més, els assessors es veuen molt limitats a l’hora de captar clients fora de la seva zona geogràfica.

“Al Vallès, hi ha diverses pimes familiars sense relleu generacional. Potser estan en una molt bona situació financera, estan sanejades, però quan busquen assessorament per trobar relleu els intermediaris tampoc saben a qui vendre la companyia o a la porta de quins inversors trucar”, comenta Garcia.

“Hi ha molta opacitat dins del mercat. A Espanya hi ha molta fragmentació d’empreses, tothom va fent, però ningú es pregunta què passarà el dia de demà. Ara ens trobem amb un traspàs de patrimoni de generació a generació i és on hi ha el problema. Ningú cobreix les pimes en aquesta necessitat. Se’ls ofereixen serveis de comptabilitat, auditoria, fins i tot d’assessorament en finançament públic, però no se’ls donen solucions de successió”, destaca el jove vallesà.

Garcia ha creat recentment una plataforma anomenada Deale (va sortir al mercat l’octubre passat) que pretén ajudar les pimes en aquests casos de relleu, però també a les que busquen socis per créixer. L’objectiu de la iniciativa és incrementar la transparència i l’eficiència en aquest àmbit i acostar “aquest món que es veu tan allunyat a les pimes per poder-les connectar amb inversors”, minimitzant temps i esforç i centralitzant tota la informació i documentació necessària.

La plataforma compta amb uns 650 usuaris, 400 d’ells inversors i Garcia assegura que més de 800 pimes s’hi han interessat. De moment, se n’han registrat unes 100 de catalanes amb una facturació acumulada de 533 milions d’euros. Set d’elles són de Terrassa i acumulen 114 milions d’euros de facturació en els sectors del consum, industrial i salut.

Una de les empreses terrassenques que s’ha interessat per Deale és una pime que es dedica a la producció del paper, “que ha vist augmentar la seva producció amb la Covid i que necessita un soci per poder donar cobertura a tota la demanda i seguir creixent”, explica Garcia, que també posa l’exemple d’una empresa de Barberà que a través de la plataforma “ha pogut connectar amb un grup empresarial de Xile”.

Les dificultats de les pimes per accedir a la inversió privada
To Top