Primer era el desembre i per commemorar el centenari dels Pastorets, després al febrer i ara cap al maig o abans d’estiu. Aquesta és la nova data que ha fixat El Centre Cultural El Social per inaugurar el Teatre Regina de la Font Vella. El retard en el calendari de l’obertura es deu al fet que les obres s’han hagut de paralitzar per diferències en un tema de seguretat del sistema antiincendis i les sortides de fum.
El president de l’entitat, Ricard Figueras, ha explicat que “vàrem tenir la visita de Bombers de la Generalitat i aquests van requerir que la sala necessitava una boca d’incendis de més dimensió respecte a la qual hi havia. I això fa que hem de fer una obra que repercuteix en el sostre de l’edifici i que no teníem prevista”.
El fet és que la petició que fan els Bombers ha generat divergències en el tipus de llicència. Figueras detalla que en el seu dia van tramitar un permís de remodelació del local, i ara amb el requisit de la Generalitat haurien de gestionar un permís d’obra major. “La sala té una sortida de fum de 4 metres i amb què diuen els Bombers hauríem d’obrir-ne una de 25 metres, la qual cosa vol dir que hauríem de fer una obertura al sostre i refer-lo de nou”.
En paral·lel, l’entitat va cercar més documentació sobre l’equipament, però diu que a l’Ajuntament ni enlloc consta cap llicència anterior de la sala Regina com espai per fer activitat teatral. Amb la qual cosa el president conclou que tot apunta que “s’entén, de manera tècnica, que aquesta és una obra nova i que, per tant, té unes altres normatives que si es tractés d’una rehabilitació i com a conseqüència aquest imprevist també tindrà un cost”.
Buscant alternatives
El Social es va posar de seguida en contacte amb l’Ajuntament per veure quines opcions tenia, però encara està en fase d’estudi, van dir des de la mateixa entitat i la institució municipal. Les dues parts confien a trobar aviat una solució i reprendre els treballs. En aquest sentit, Figueras va dir que hi havia un bon ritme i que ja estaven a punt de col·locar les butaques que ja estan comprades i pagades.
El projecte de recuperació del Regina ha estat, des de sempre, l’anhel de l’entitat. Les obres es van iniciar cap a l’any 2012 i s’han anat executant per fases en funció de les aportacions que arribaven dels socis, de la campanya d’apadrinaments de butaques i també subvencions de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat.
La gran sorpresa va arribar el mes de maig de l’any passat quan es va anunciar una visita pública a les obres amb l’alcalde Jordi Ballart. La presència tenia un motiu important perquè Ballart va anunciar que l’Ajuntament faria una aportació econòmica de 500.000 euros, un 31 % del cost total del projecte inicial.
La subvenció es va fer a través d’un conveni que van signar les dues instituciones. A canvi de la col·laboració econòmica, l’Ajuntament podrà disposar del nou Teatre Regina en un 50 % del temps durant trenta anys. L’administració municipal vol comptar amb un espai més a la ciutat, sobretot per destinar-lo a creacions i residències artístiques perquè ara es troben que el Teatre Principal, únic de titularitat municipal, té molta demanda i molts grups artístics han de marxar fora de la ciutat.
Un escenari a la italiana
La nova sala Regina s’ha definit segons el projecte d’obra com un teatre clàssic, a la italiana, amb un aforament de 340 localitats. El primer pressupost de reconstrucció es va valorar en 1.600.000 mil euros i fins al conveni amb l’Ajuntament s’havien executat obres amb un cost de 750 mil euros. Sumada l’aportació de 500.000 mil euros de l’Ajuntament encara quedaven 350.000 euros.
En aquella visita de maig, el president del Social, Ricard Figueras, va matisar que “aquesta partida era per obres complementàries, com els vestuaris, però confiem a obtenir els recursos que ens falten i obrir la sala al cent per cent”. El problema que es planteja ara és el cost afegit que pot suposar la nova sortida de fums que requereix la Generalitat per complir la normativa.
Més d’un segle d’història
El Centre Cultural El Social de Terrassa va celebrar per les festes de Nadal el centenari dels Pastorets. Arribar a complir un segle de vida ja dóna una pista que estem davant d’una entitat amb molta història a la ciutat i molt dinàmica. El Social, com popularment es diu, ha estat una entitat clau de la ciutat en promoure activitats culturals i recreatives a través de diverses seccions. Entre les seccions que més hi han transcendit hi ha l’esbart (l’Egarenc), el teatre, la coral, els escacs, la pintura o el bàsquet. I abanderen també l’organització del Patge-Xiu i la cavalcada de Reis i dels primers a cantar el quinto.
La sala Regina, que s’intenta recuperar des de 2012, es va estrenar com a cinema l’any 1963 i va tancar vint anys més tard per convertir-se en bingo. Va néixer com a sala de projeccions de cine, però també hi feien teatre i actuacions perquè permetia més funcionalitat. El cinema, com el teatre, han estat un referent de l’entitat. Si fem una mirada més enrere cal recordar el paper clau que va tenir una petita sala com El Socialet on es feia teatre i cinema d’aquell que llavors s’anomenava progressista i feia remoure la consciència social i política. En cinema, a més, cal recordar en el mític Socialet es van estrenar les “17 hores de cinema” i sempre amb una gran afluència d’espectadors omplin tota la sala i amb forces cues al carrer del Racó.