Cultura i Espectacles

L’Arxiu Tobella dona el seu fons històric a l’Arxiu Municipal de Terrassa

Un milió i mig més de fotografies passen a mans municipals

L'Arxiu Municipal podrà conservar millor les fotografies / ALBERTO TALLÓN

La Fundació Arxiu Tobella ha fet una donació dels seus fons fotogràfics a l’Arxiu Històric de Terrassa, el que representa un milió i mig d’unitats que incrementaran el patrimoni de la ciutat. La presentació de la signatura del conveni es va produir ahir, amb la presència de Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, i Aleix Pons, president de la Fundació, que continuarà creant fons i publicant el seu llibre habitual, l’Anuari que, ben aviat, presentarà l’edició corresponent a l’any passat.

Aproximadament, un mig milió de peces relacionades amb la fotografia de l’Arxiu Tobella passaran al dipòsit de l’Arxiu Històric de Terrassa. Tot i que el conveni de donació del fons d’aquesta entitat privada ja estava signat, ahir es va procedir a un “intercanvi simbòlic”, com va dir l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, en l’acte de presentació. També va presidir aquesta trobada, al seu costat, Aleix Pons, president de la Fundació Arxiu Tobella.

Aquest fons fotogràfic, juntament amb les diverses col·leccions que ha anat configurant l’Arxiu Tobella, passen a aquesta entitat municipal. L’objectiu és que des de l’Arxiu Municipal, s’encarreguin d’arxivar tot el material per facilitar, posteriorment, la seva consulta, reutilització i difusió. Pons va explicar que aquests fons fotogràfics necessiten “un lloc adient i l’Arxiu Tobella no està preparat” ni compta amb personal per a dur a terme aquesta feina, i va afegir que es tracta d’aprofitar les instal·lacions de l’Arxiu Municipal que disposen “de dipòsits específics per conservar millor les fotografies”.

“És un dia especial per a Terrassa”, va assenyalar Ballart, que va agrair a l’Arxiu Tobella la seva “generositat i amor per la ciutat” amb aquesta aportació a l’Arxiu Històric. Va voler recordar a Manel Tobella, que va iniciar aquest projecte l’any 1971, i va destacar que tel material que rep l’entitat municipal “té un valor incalculable” i és un transmissor “de la nostra història” i també “expliquen qui som”.

Va elogiar a l’Arxiu Tobella per aquesta donació tan important, i va destacar que aquest fet suposa “compromís i servei a la ciutadania”. També va dir que aquesta fundació “és una referència a l’hora de difondre la història, la festa i el patrimoni de la ciutat”. Les imatges que passen a formar part del patrimoni de la ciutat són “testimonis directes de tot el que passa a la ciutat” i va afegir que “com a Ajuntament, ens comprometem a mantenir tots aquests fons en les millors condicions i garanties”.

També va assenyalar que aquestes imatges que passen a formar part del patrimoni de la ciutat, “mostren l’evolució i la riquesa cultural, humana i social de la ciutat”. Si ja hi havia una bona comunió entre la Fundació i el consistori, segons Ballart, a partir d’ara, amb aquest gest, “els llaços són més estrets que mai” i tot plegat fa feliç als terrassencs i les terrassenques.

L’arxiu particular

Pons, per la seva banda, va tornar a recordar que l’any 1971, Manel Tobella va iniciar “el seu arxiu particular” que, set anys més tard, a 1978, va donar peu a l’Arxiu Tobella com l’entenem avui en dia. Va recordar que els objectius de la seva creació, i que romanen encara, són “la creació d’un arxiu fotogràfic” i també “oferir un servei a la ciutat”.

Tanmateix, va referir-se al dia de la signatura simbòlica del conveni d’ahir com un dia històric, tant per l’entitat que presideix, com per l’Ajuntament de Terrassa com per a tota la ciutat. Pons va recordar a tots els presidents que han passat per la Fundació i va voler agrair, “amb majúscules” a totes les persones que “han col·laborat de manera altruista” amb aquesta entitat.

Aquesta col·lecció de material fotogràfic, d’un mig milió aproximadament d’imatges, rebrà el nom de “Fons Arxiu Tobella”, com s’acostuma a referir-se així amb altres col·leccions que s’han aportat a la ciutat. El president de l’Arxiu Tobella va incidir en què es tracta d’un acord que “suma esforços” i va tornar a recordar que es tracta d’un “important volum de material”.

Pons va voler deixar clar que aquesta donació no atura les tasques que acostuma a realitzar la fundació. “Continuarem creant fons i el llibre de l’any es continuarà fent”, va comentar. Va assegurar que l’Anuari corresponent a l’any 2021 està en marxa i també va referir-se a unes obres del primer pis de la seu de l’Arxiu Tobella, que s’iniciaran en les setmanes vinents.

Posteriorment, van dirigir algunes paraules als presents Teresa Cardellach, cap del servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre de l’Arxiu municipal, i, després, Pere Pastallé, arxiver de l’entitat privada, que es va encarregar d’algunes explicacions més de caràcter tècnic.

El fet principal és que a l’Arxiu Municipal els fons fotogràfics podran gaudir d’una conservació òptima.

La tasca de Montse Saludes

En l’acte es va fer especial menció a la tasca fotogràfica que ha dut a terme durant una pila d’anys Montse Saludes, la fotògrafa de l’Arxiu Tobella i també responsable de l’Anuari que cada any publica aquesta entitat. Saludes, que es va formar a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Barcelona, va entrar a treballar a aquesta fundació l’any 1987 i des de fa uns anys també escriu l’Anuari.

To Top