Marc Grau-Grau, president de Justícia i Pau
Fa molts anys que la nostra entitat reivindica més habitatge social de lloguer per poder atendre les necessitats de tantes famílies que no tenen prou recursos per accedir al mercat immobiliari.
Hom parla d’un 25% de la nostra població que viu en situació de pobresa. L’any 2000 l’Ajuntament, per mitjà de la Societat Municipal de l’Habitatge de Terrassa, va posar en marxa una important iniciativa al barri de Torre-sana. Eren quasi un miler d’habitatges dels quals un 30% havien d’ésser de lloguer. L’arribada de la crisi immobiliària i bancària de l’any 2008 ha fet molt complicat poder completar amb èxit el conjunt de la iniciativa. Va ser una iniciativa valenta.
Ara hi ha dues vies per poder disposar d’un parc municipal d’habitatge social de lloguer. Per una banda hi ha els solars buits de propietat municipal que poden edificar-se amb iniciativa pública, de l’Ajuntament o de la Generalitat o amb col·laboració de la iniciativa pública i la privada. Per altra banda hi ha la realitat de molts habitatges acabats i que la crisi bancària de l’any 2008 no ha fet possible la seva venda. Malauradament alguns d’aquests blocs empantanegats han estat objecte d’ocupació descontrolada. Una bona part d’aquests pisos acabats i sense vendre va passar primer a mans de les antigues caixes d’estalvi i dels bancs, que els tenien hipotecats com a garantia, i després a la SEREB (Sociedad Estatal de Gestión de Activos Procedentes de la Reestructuración Bancaria), dit col·loquialment el banc dolent.
Si per una banda és ben cert que falten pisos de lloguer social i de l’altra banda hi ha solars públics i pisos buits, sembla de tota lògica que es miri de conjuminar les dues realitats. Donar feina al ram de la construcció i negociar amb la SEREB són dues vies possibles. A parer nostre valdria la pena que l’Ajuntament de Terrassa s’interessés més pel tema. Si cal assumint el dret d’ús o la compra d’habitatges, sigui mitjançant SOMUHATESA o sigui amb un nou ens publicoprivat. A la ciutat hi ha prou experiència en aquesta matèria per poder fer una seriosa i bona feina.
Tant per la via de construir habitatges nous sobre sòl municipal com per la via d’un acord amb la SEREB per recuperar habitatges avui malaguanyats, sembla que hi ha possibilitats més que raonables de poder augmentar el tan necessari parc municipal d’habitatge públic de lloguer de la ciutat de Terrassa. Per tot plegat estaria molt bé que, després d’estudiar-ho atentament i seriosa, és pogués aconseguir un gran acord de ciutat per fer-ho possible.
Vet ací doncs que l’Ajuntament, les institucions ciutadanes, els sindicats, la patronal i totes les persones de bona voluntat, en començar aquest any 2022, tenen al seu davant un repte del màxim interès social i ciutadà.