Qui més qui menys, en aquests temps en els quals moltes vegades el més semblant al comerç de proximitat és una trucada d’un repartidor al timbre, el Jordi va pensar que aquell missatge era cert. No esperava res en concret, però moltes altres vegades sí, i aquella podia ser una més. “Vaig actuar com un autòmat”, diu. Va rebre un SMS d’una empresa que es presentava com a “correus” (en minúscula) i li reclamava taxes d’un paquet, per un import d’1,79 euros. “I vaig picar”, diu aquest terrassenc. Li demanaven les seves dades bancàries i els va donar. I li van sostreure 355,72 euros del compte amb la compra d’articles. Jordi és una de les moltes víctimes egarenques d’una estafa en voga.
Els Mossos d’Esquadra han alertat d’aquesta nova modalitat de “phishing” (pesca) utilitzada per bandes de delinqüents especialitzats en aquestes estratagemes. El 13 de gener, a les 16 hores, Jordi va rebre un missatge de “correus”. Ni el format ni el text eren acurats, però tant ell com la resta de víctimes d’aquesta estafa massiva es van deixar portar per la inèrcia, les presses, el costum. “Estimat client. A causa de les taxes addicionals no pagades, l’informem que el seu paquet ha estat bloquejat en la terminal 1”, es podia llegir en l’SMS. L’import de les suposades taxes: 1,79 euros,
“Per rebre’l, si us plau, actualitzi la seva adreça i pagui les despeses d’enviament”. Li sol·licitaven el número de targeta, la data de venciment i tres números de seguretat. “Em vaig convèncer que allò era versemblant perquè havia canviat de companyia telefònica i creia que potser m’enviarien una nova targeta del mòbil. També vaig pensar que la meva parella havia demanat alguna cosa per correu, com altres vegades”. Entre unes coses i altres, es va empassar l’ham.
La víctima es va oblidar de l’assumpte durant unes hores. Passades les 21, va entrar a mirar el seu compte bancari. I llavors es va adonar del frau. De la confiança va passar a la sorpresa. Tenia dos càrrecs, un de 149,76 euros i un altre de 205,96, relatius a unes compres realitzades amb les dades de la seva targeta. Els estafadors havien trigat molt poc a actuar.
Compte en les últimes
Al Jordi li tremolava el compte. Només li quedaven 9 euros. Va trucar al seu banc i li van cancel·lar la targeta. Els delinqüents havien fet més intents, una compra de 300 i una altra de 400 euros, però no van poder aconseguir res. El compte del Jordi estava en les últimes. Un dia després, pràcticament a la mateixa hora, les quantitats defraudades havien tornat al seu compte, se suposa que per ordre del banc. L’afectat no va arribar a denunciar el seu cas, per la qual cosa als Mossos d’Esquadra no els consta aquesta estafa, com tampoc els consten moltes similars que no acaben en l’oficina de denúncies. Al Jordi, d’uns 50 anys, li va quedar la lliçó: “Som més vulnerables del que pensem. No sols les persones grans estan exposades a estafes”.
Mesos enrere, un altre egarenc, Joan, va rebre un SMS similar. L’informava d’un paquet, del pagament d’una tarifa. Era un text creïble i Joan esperava una funda per al seu mòbil que procedia del Canadà. Va donar les dades i li van sostreure 80 euros, quantitat que va recuperar poc després perquè la hi va pagar el seu banc: “Vaig denunciar i els mossos em van afirmar que el mateix li havia passat a diverses persones”.