La coincidència és gairebé absoluta entre les entitats i els polítics terrassencs. El Carnestoltes se celebrarà, cadascú com vulgui fer-ho, entre el dijous 24 de febrer i el dimecres 2 de març. Una cosa ben diferent és la impossibilitat manifesta que els actes multitudinaris que comporta, les tradicionals rues, no es puguin fer quan toca. I no es faran. Es traslladaran al primer cap de setmana de juny. Així ho farà oficial en els propers dies la Confraria Mascarada, que és qui organitza el Carnestoltes de Terrassa amb el suport de l’Ajuntament.
En aquest sentit, la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, assenyala que “la decisió de fer la rua al juny parteix de la Confraria Mascarada. Nosaltres els ajudem i els acompanyem i ho ajustem al calendari de la ciutat”. I afegeix: “Els organitzadors ens van demanar poder celebrar la rua amb totes les condicions favorables, en un moment en el qual hi pugui haver les aglomeracions pròpies del Carnestoltes. Una rua no és com una Cavalcada, ja que inclou l’element de la disbauxa que és pròpia del Carnestoltes”.
La necessitat
El principal element que ha tingut en compte l’Ajuntament a l’hora de donar el vistiplau a què les rues dels grans i els petits, que mouen unes 7 mil persones entre totes dues segons dades dels organitzadors, és la necessitat que, després de dos anys de pandèmia i de no haver pogut celebrar el Carnestoltes l’any passat, enguany es pugui fer en unes dates (el primer cap de setmana de juny) en les quals es preveu que la situació pandèmica serà molt millor que l’actual. Boladeras comenta: “Ara no es podria fer cap rua. A més, les comparses no s’han pogut trobar per fer els vestits, no han pogut crear, assajar, fer coreografies ni construir els carruatges per culpa de les restriccions de la Covid. La Mascarada ha pensat que estaria bé fer una rua a l’estiu. I afegeix: “Anímicament, tots necessitem poder sortir al carrer”. Òbviament, les dates assenyalades del Carnestoltes, com el Dijous Gras o el Dimecres de Cendra, seguiran sent les que són. Però la disbauxa del Carnestoltes no es podrà celebrar al febrer. Com explica Boladeras, “tot l’esperit de la disbauxa haurà d’esperar al juny”.
Un total de 37 comparses treballen, sempre seguint les mesures anti-Covid per poder sortir als carrers de las ciutat el primer cap de setmana de juny. La Confraria Mascarada ha anunciat que serà llavors quan se celebrin les rues de Carnestoltes i alguna altra “sorpresa”.
LES OPINIONS DELS POLÍTICS
Lluïsa Melgares (TxT)
“Estem totalment d’acord amb el canvi”
La portaveu de Tot per Terrassa, Lluïsa Melgares, és favorable al canvi. “La nostra postura és clara. Si el col·lectiu que l’organitza el Carnestoltes, considera que cal canviaar, nosaltres hi estem totalment d’acord”. I afegeix: “Ens semblarà perfecte l’acord al qual s’arribi. A més, a l’hivern fa fred i pot ser una iniciativa força agradable provar de fer una rua al mes de juny, al final de la primavera. Tots estem d’acord en el fet que al febrer no es poden celebrar les rues. Falten encara dues setmanes, però no ens podem refiar que la situació pandèmica hagi millorat. És evident que no es donen les condicions necessàries perquè tanta gent surti al carrer amb seguretat i garanties”. Per a Melgares, el Carnestoltes és “una festa molt especial i cal planificar-la bé”. Diu també: “Hi ha molta gent implicada en les comparses i tant ells com la ciutat es mereixen gaudir de la festa en les millors condicions possibles”.
Isaac Albert (ERC)
“El problema és posar-li el nom de Carnestoltes”
“Entenem que les comparses i les diferents entitats de la ciutat necessiten tenir activitat per mantenir-se vives. Dos anys sense poder preparar disfresses i carrosses i sortir al carrer complica molt la seva existència i el seu futur”, comenta Isaac Albert, portaveu d’ERC. Alhora afegeix: “Estem d’acord que se surti al carrer un altre moment de l’any per fer una rua. Però no compartim que es digui així. El Carnestoltes és quan és. No és al juny ni al juliol”, assegura Albert.
Amadeu Aguado (PSC)
“Ens sembla fantàstic que es faci una rua al juny”
El socialista Amadeu Aguado fa una diferenciació: “Entenem que la gent tingui fam de sortir al carrer i ens sembla fantàstic que es faci una rua extraordinària al mes de juny. I cal trobar la millor fórmula per a tothom. Les entitats són molt lliures de fer el que vulguin”. L’exregidor de Cultura entén que també cal mantenir les tradicions: “El Carnestoltes és quan és. No podem fer la Quaresma al mes d’agost. No es pot escriure la carta als Reis quan els reis ja han passat”, assevera.
Meritxell Lluís (JxT)
“Pensem que les festes cal celebrar-les quan toca”
“Des de Junts per Terrassa creiem que les festes i les celebracions s’han de celebrar quan toca. I més aquesta del Carnestoltes, que té un sentit històric i tradicional. S’han de fer respectant les mesures sanitàries, com s’ha fet amb la Cavalcada de Reis”, explica la portaveu de Junts per Terrassa, Meritxell Lluís. En aquest sentit, Lluís deixa clar que “entenem que sempre cal analitzar les diverses opcions, però no veiem gens clar traspassar el Carnestoltes al juny”, diu.
Javi González (CS)
“Passar-ho al juny sembla una mesura prudent”
Javier González, portaveu municipal de Ciutadans, lamenta no haver rebut informació encara: “L’equip de govern no ens ha comunicat res, però passar el Carnestoltes al juny sembla una mesura prudent. Si les entitats ho volen així, l’Ajuntament no pot fer gran cosa”, considera. Per a CS, “el juny és massa a prop de Festa Major, però se’ns haurà d’explicar. Tenim els exemples de la Cavalcada o la Mitja Marató, que no han canviat de data”. I conclou: “Ens cal informació per a pronunciar-nos”.
LES OPINIONS DE LES COMPARSES
Domènec Ferran (Rives Triple Sex)
La més antiga de totes les comparses de la ciutat data de l’any 1993. Es tracta de la Rives Triple Sex, que aplega unes 150 persones. Domènec Ferran troba bé que es traslladin les rues al juny. “Amb la situació pandèmica actual no es podia fer un Carnestoltes normal. Trobo molt bé que s’hagin traslladat. Ara bé, jo em menjaré la botifarra per Dijous Gras i les sardines el Dimecres de Cendra. Una cosa són les tradicions i una altra les celebracions.
Eli Arjona (Centre Cultural El Social)
La comparsa del Social no té clar si podrà participar al juny. “Aquí al Social, aquest mes tenim moltes activitats programades. De totes maneres, em sembla bé que es passi al juny perquè la rua pugui lluir”, assenyala.
Nuri Escudé (Agrupació Folklòrica Amunt i Crits)
Des d’Amunt i Crist, Nuri Escudé comenta: “Fer-ho al juny és una bona idea. No hi ha temps material perquè les comparses ho tinguem tot a punt en poc més d’un mes. És veritat que les tradicions toquen quan toquen, però en el cas del Carnestoltes, hem de ser conscients que el que més llueix són les rues”. I rebla: “Si hem de sortir al juny, sortirem. En tenim moltes ganes”.