Terrassa

Cinc equips de Terrassa participaran en la competició de mini satèl·lits CanSat

Hi prendran part el Sagrat Cor, Creixen Terrassa i l’Institut de Terrassa

Els equips participants han d’estar formats per entre quatre i sis joves d’entre 14 i 19 anys

Terrassa tornarà a tenir presència enguany en la competició de satèl·lits de l’Agència Especial Europea CanSat. Cinc equips formats a la ciutat prendran part en aquesta iniciativa en què grups d’estudiants d’educació secundària de tot Europa han de dissenyar, construir i llançar un mini satèl·lit de la mida d’una llauna de refresc.

Hi participaran tres escoles i instituts locals: el Sagrat Cor, Creixen Terrassa i l’Institut de Terrassa. El primer ho farà amb un equip que ha escollit el nom de Drill Space. Creixen Terrassa hi competirà amb dos grups, After_Work i Laser_Cockle, i l’Institut de Terrassa amb dos més, Hermes i Vit-Elit.

Tots ells s’enfrontaran al repte de desenvolupar tots els subsistemes principals que es troben en un satèl·lit (energia, comunicacions, sensors, etc.) i encabir-los en el volum i forma d’una llauna de refrescos. Al llarg del procés de disseny hauran d’entregar tres informes (Preliminar, Revisió Crítica i Informe Final de Disseny).

Els enginys construïts seran llançats per un coet i durant el vol, els equips hauran de dur a terme una missió científica o demostració tecnològica que ha de finalitzar amb un aterratge segur. Hauran de recopilar les dades per poder-les analitzar i, després, presentar. Així, els mini satèl·lits ideats han de ser capaços de prendre mesures com ara la temperatura de l’aire o la pressió atmosfèrica, i de transmetre aquestes dades des de l’aire per telemetria.

L’Oficina Europea per a l’Educació en l’Espai (ESERO) de l’Agència Espacial Europea (ESA) organitza cada any per a tot Europa aquest concurs dirigit a estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior amb l’objectiu de generar vocacions envers l’espai, la tecnologia i les disciplines STEM entre el jovent.

CanSat és un repte tecnològic i científic, una competició internacional que es desenvolupa en tres fases: local, estatal i europea. La fase local a Catalunya està organitzada per l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb la col·laboració dels Departaments de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori, Educació de la Generalitat de Catalunya i ESERO Spain.

Enguany s’hi han presentat un total de 50 equips de 37 centres diferents. Hi estaran representats una trentena de municipis catalans.

Cinc equips de Terrassa participaran en la competició de mini satèl·lits CanSat
To Top