Cultura i Espectacles

Els rostres de l’art

Aquest 2022, la Factoria Cultural acull tres mostres artístiques prometedores amb un homenatge a un reconegut pintor, imatges i retrats

El pintor equatorià Enrique Tábara. La Factoria li ret un homenatge pòstum

Terrassa comença el 2022 amb els ulls sobre l’art penetrant. Amb un escenari trencador, un dels temples de les creacions a la nostra ciutat, la Factoria Cultural, ofereix tres arriscades mostres artístiques per debutar l’any. La primera exposició, “Enrique Tábara” és un homenatge pòstum d’una cinquantena d’obres dels darrers anys del pintor i dibuixant (Guayaquil, Ecuador, 1930-2021), un dels màxims representants de la pintura equatoriana i artistes llatinoamericans més vinculats a Catalunya, amb una de les trajectòries més singulars i personals de l’escena contemporània. L’homenatge s’inaugura a la FACT aquest 20 de gener, i permetrà a tots els terrassencs gaudir fins el 20 de març de les últimes obres de l’autor. En un inici, la mostra cultural s’anava a exhibir el 2020 per commemorar el 90è aniversari de Tábara, però la pandèmia no ho va permetre.

Tábara era un investigador inquiet, les seves arrels van ser la base de la creació artística: una pintura de cal•ligrafies repetitives, inspirades en les decoracions precolombines que evolucionessin cap a un llenguatge constructivista. La seva investigació sobre l’art de simbologia andina és un referent en el desenvolupament creatiu, marcant la seva obra. El nom d’Enrique Tábara està lligat indiscutiblement a allò sagrat i bona part de les seves creacions sorgeixen de la inclinació per les cultures que van donar origen a la nació equatoriana.

“Paraula, matèria i imatge”

Després d’homenatjar un clàssic, els terrassencs rebran una invitació a pensar, contemplar i sentir amb l’exposició “Paraula, matèria i imatge”, que s’inaugurarà el 3 de febrer a la Factoria Cultural amb l’art d’Agustí Penadès, les imatges de Lluís Ivern i la filosofia d’Arnau Puig. El silenci tindrà un paper clau dins la premissa de sentir, amb tota la magnitud de la paraula, sense por de deixar-se anar pel suggeriment i la potència dels tres autors. L’obra és un espai on aturar el tràfec de les nostres vides i la ment, per tal de concentrar-la en la visió, la contemplació i la reflexió. Activitats que ens demanen silenci, un silenci que pretén oferir realitats impactants a qui les vulgui descobrir. L’exposició podrà visitar-se fins al 24 d’abril.

La mostra “Miquel Mas”, que s’inaugurarà el 7 de maig a la FACT, trenca amb el retrat. L’artista Miquel Mas reuneix dos coneixements: la tècnica pictòrica i la de construcció de cares per donar al retrat categoria d’obra d’art. El pintor mostra un discurs coherent que va des del llenguatge hiperrealista fins a l’expressionisme, amb la utilització de diferents tècniques: llapis, acrílics i collage. L’espectador gaudirà, fins al 16 de juliol, amb l’observació d’obres perfectament identificables, de vegades portades al realisme més extrem, però alhora haurà d’interactuar amb algunes altres per aconseguir connectar.

“Josep Albert, d’un silenci que no és resignat”

Aquest dissabte 8 de gener, la sala Salvador Alavedra (carrer Teatre, 2) dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals, obre les seves portes a l’exposició “Josep Albert, d’un silenci que no és resignat” de l’artista egarenc Josep Albert i Alvira. La mostra és una retrospectiva d’aquest artista terrassenc, on es podrà gaudir d’una pintura amb una descripció molt personal dels temes que tracta. Amb una pinzellada treballada amb molta minuciositat, descriu els elements que conformen l’obra.

To Top