La barcelonina Mariona Badenas (27 anys), una de les més prestigioses astrofísiques del país, va oferir ahir una interessant xerrada a la botiga Abacus de Terrassa, en el marc d’una campanya de la pròpia firma i de Diari de Terrassa. El proper mes de juliol es becaran 250 nens i nenes que realitzaran un curs per ser astronauta. L’impartiran, majoritàriament de manera telemàtica, Badenas i les seves vuit companyes de l’expedició Hypatia I. El grup de científiques catalanes treballen en programes espacials de la Nasa i el Massachusetts Institute of Technology (MIT).
L’abril de 2023, Badenas i la seva interdisciplinària expedició (formada per científiques de 20 a 50 anys) es desplaçaran a la Mars Desert Research Station (MDRS), a l’estat nord-americà de Utah, per seguir investigant el planeta Mart en un desert on les condicions són força similars, en ple desert.
Badenas va explicar als nens i nenes i als pares que els acompanyaven tota la seva trajectòria vital, des que va entrar al programa “Joves i Ciència” de la Fundació Catalunya La Pedrera, fins que se’n va anar a estudiar astrofísica als Estats Units.
La xerrada, adaptada òbviament al llenguatge infantil però no exempta de profunditat científica ni intel·lectual, va tenir bocabadats els nens més d’una hora. No hi van faltar un bon grapat de preguntes de nens i nenes encuriosits i apassionats. Jordi Gabarró, cap de màrqueting digital d’Abacus, va ser l’encarregat de presentar la conferenciant, que va guiar els presents en el seu particular “camí cap a les estrelles”.
Va començar Badenas preguntant què era l’univers. “Tota la matèria que hi ha a l’espai”, va aventurar el primer intrèpid aventurer. I va recordar que “cada dia estudio galàxies, planetes i estrelles. Des de petita que m’apassionen”. I va centrar més la seva matèria d’investigació. Són els exoplanetes, planetes que orbiten en galàxies llunyanes, diferents a la nostra, que estan fora del nostre sistema solar. N’hi ha 4.884. Nens i nenes, amb ulls esbatanats, escoltaven en silenci i aixecaven el braç per fer preguntes. Us agrada el cel?, va ser una altra de les preguntes que va llançar.
Visió multidisciplinària
Més endavant, Mariona Badenas es va encarregar de parlar del seu projecte, Hypatia I, que durà nou científiques catalanes al desert de Utah a estudiar el planeta Mart. I va recordar que l’aproximació a l’astrofísica i a l’espai en general s’ha de fer des de diverses disciplines; ciències, humanitats, arts…
La conversa es va anar encaminant cap a la inevitable qüestió de si estem sols a l’univers. Ella va donar la seva opinió: no. “L’univers és tan immens que és probable que no estiguem sols”. Un pare es va interessar per saber quan tornaria l’home a la lluna i quan a Mart. “Els Estats Units treballen per tornar a la lluna als anys 30, però el viatge a Mart és molt més complicat. Hi ha entre 6 i 9 mesos de viatge. Cap als anys 60 potser”. Va preguntar a un nen si li agradaria anar a Mart. La seva resposta va fer somriure tothom: “Jo hi aniria si després torno!”.