L’any acabarà com va començar. L’últim ple municipal de l’any a Terrassa, el de la setmana vinent, ja no serà presencial, ni tan sols mixt, amb uns regidors a l’Ajuntament i altres a casa. Serà telemàtic. Així s’ha decidit aquesta tarda de divendres en la junta de portaveus dels grups polítics. Hi ha hagut debat, però la decisió de l’equip de govern, format per Tot per Terrassa i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), i el suport de Junts per Terrassa, s’ha imposat. La resolució estava sustentada, segons aquests partits, en les últimes dades sobre l’evolució de la pandèmia a Terrassa.
Feia set mesos que el ple era presencial, des del maig passat, quan es va recuperar la normalitat després d’onze mesos de restriccions. Avui s’ha reactivat la possibilitat de la representació telemàtica. Ha estat al final de la junta de portaveus. Mesos enrere s’havia decidit que ple a ple es tingués en compte un informe intern, i aquest informe, avui, desaconsellava la celebració d’una reunió plenària normal.
El PSC, mitjançant el seu regidor Marc Armengol, ha advocat primer per la celebració d’un ple convencional, presencial, si ningú deia el contrari, i ha demanat la definició de criteris clars en tots els àmbits per evitar disparitat de situacions: sembla contradictori, per exemple, que bars i comerços estiguin plens aquests dies i que, no obstant això, la màxima expressió de la representació ciutadana es vegi una altra vegada limitada. Javier González, de Ciutadans, tampoc ho veia clar i ha demanat esperar a una resolució diàfana de la Generalitat. El PSC ha sol·licitat al final un format mixt.
Recomanació
Però ha prevalgut la decisió dels dos partits de govern, amb el suport de Meritxell Lluís, regidora de Junts. Lluïsa Melgares, tinent d’alcalde de Territori, que ha presidit la junta, ha considerat que el ple a distància era l’opció més prudent i Isaac Albert, d’Esquerra, ha subratllat que els criteris existeixen en forma de recomanació, però ha demanat no confondre els consells amb les prohibicions.
Prohibicions referents a això, en el moment de celebració de la junta, no hi havia, però l’evolució de la pandèmia, sobretot a Terrassa, aconsellava prendre aquesta decisió. Meritxell Lluís ha esgrimit l’augment del risc de rebrot i ha advertit: “És millor que no ens la juguem”. Junts, per descomptat, preferia fer un ple presencial, però ha decidit decantar-se per un de telemàtic “ateses les dades de l’informe”. Les dades, segons Albert, “són contundents” i no té sentit repetir l’escena d’un ple dividit en dos grups, un en el saló i un altre virtual.
Les últimes informacions del Departament de Salut de la Generalitat referents a Terrassa indicaven un risc de rebrot molt alt, de 908 (d’aquí a uns dies podríem tenir una incidència de 908 infectats per cada 100.000 habitants). L’Hospital de Terrassa i Mútua tenen avui divendres 64 pacients ingressats amb Covid-19, 28 el primer i 36 el segon, amb un total de 9 persones en unitats UCI. Gairebé 174.000 terrassencs disposen de la pauta completa de vacunes contra el coronavirus en una ciutat amb 29.983 casos confirmats acumulats i una xifra de morts pel virus que frega les 580 persones.