Diners

La Cecot alerta que la reducció de l’atur és un “miratge”

La patronal considera que la millora de les dades respon a un increment en la contractació del sector públic i insisteix al Govern espanyol a accelerar un canvi de model econòmic mitjançant els fons europeus per generar ocupació més estable

El president de la patronal Cecot, Antoni Abad

La Cecot alerta que la millora de les dades de l’atur és un miratge generat per un increment en la contractació del sector públic i avisa dels efectes negatius a mig i llarg termini que pot comportar això.

La patronal terrassenca destaca que l’estadística d’ocupats de l’INE (Institut Nacional d’Estadística d’Espanya) projecta una tendència de creixement de la contractació en el sector públic, que ha passat de 3.228.700 ocupats el tercer trimestre de 2019 als 3.484.400 el tercer trimestre de 2021, el que suposa un increment de 255.700 persones, i que per contra, hi ha hagut una reducció en el sector privat, que ha passat de 16.645.7000 persones ocupades el tercer trimestre de 2019 a 16.547.000 el tercer trimestre de 2021 (-98.700).

“Pretendre que la reducció de l’índex d’atur registrat el novembre és un èxit col·lectiu, quan el que ens projecten les dades és un increment de la contractació pública i una reducció dels afiliats a la Seguretat Social en el sector privat, únicament ho podem interpretar si es fa en clau de posicionament davant la Unió Europea”, assenyala Antoni Abad, president de l’organització multisectorial, que sosté que “el desplaçament del sector públic sobre el privat pot dur a un increment d‘impostos i càrregues burocràtiques a l’hora que pot situar a l’Estat amb un deute inassumible”.

Des de l’associació empresarial consideren que la baixada de l’atur al mes de novembre s’ha de llegir “prudentment en positiu”, però demanen als polítics “anàlisi, prospectiva i projecció de l’activitat empresarial i deixar en segon terme el tacticisme del dia que només respon a rèdits electorals i que s’allunya d’implementar reformes i establir noves bases que garanteixin un model econòmic i productiu de present i de futur”.

La Cecot reivindica una reforma en profunditat de l’administració pública i implementar “sense més demora” polítiques de reindustrialització en base als Objectius de Desenvolupament Sostenibel (ODS) aocrdats per Nacions Unides.

“Davant la terciarització de la nostra economia i la gran dependència de determinats sectors, com el turisme, tenim una economia menys sòlida i diversificada. La pandèmia provocada per la Covid-19 ha explicitat el risc que comporta aquest model i ara és moment de prendre consciència i posar al mig del debat la necessitat de promoure polítiques industrials que permetin la transformació del nostre model productiu”, defensa la patronal, que creu “primordial” que el Govern espanyol gestioni els fons europeus de Recuperació Next Generation EU de manera que “esdevinguin palanca de canvi per les reformes estructurals que necessita l’economia del país i la seva ciutadania, i potenciar sectors amb més estabilitat ocupacional i nivells salarials alts”.

Previsions

La Cecot augura un alentiment de l’economia per al primer semestre de 2022. Destaca que fa mesos que els empresaris de diversos sectors tenen dificultats de subministraments de matèries primes i components electrònics i que han de fer front a un increment del cost de l’electricitat i carburants, amb una expiració del termini per evitar repercutir l’increment de preus als consumidors. Abad considera que “els nuls ajuts directes a autònoms i empreses o l’ineficient ús de la política fiscal durant la pandèmia, lluny d’ajudar a reactivar amb celeritat l’activitat empresarial ha generat un endeutament innecessari a les empreses, i les moratòries sistemàtiques d’ERTO o cessions d’activitat projecten una percepció de calma que és un miratge”.

La patronal insisteix en què aquests factors, més les reformes en l’àmbit laboral que es puguin prendre en els pròxims mesos porten a un escenari d’incertesa i volatilitat. Des de l’organització multisectorial creuen que l’estabilitat dels contractes laborals no pot ser assumida només per les empreses i demanen “un marc de flexiseguretat” en el qual l’Estat “ha d’assumir una quota important de responsabilitat en l’atenció a l’estabilitat dels ingressos dels treballadors i la viabilitat de les empreses”.

La patronal destaca que Espanya ha demostrat ser el país europeu amb més capacitat de creixement, però alhora continua liderant, juntament amb Grècia, l’atur a la UE i que malgrat això les empreses continuen tenint dificultats a l’hora d’incorporar perfils professionals als seus centres de treball, des d’especialistes del sector TIC, fins a professionals de l’àmbit del metall o del sector tèxtil, entre altres.

L’associació empresarial terrassenca sosté que “no té sentit comptar persones dins dels llistats de les oficines d’ocupació que realment no estan cercant una feina i que només hi consten per poder accedir a una prestació; com tampoc té sentit que ens trobem amb la casuística contrària, és a dir, amb el fet que gran part del jovent no hi consta a les llistes de les oficines d’ocupació i voldrien trobar una feina” Així, la Cecot argumenta que les dades de l’atur “disten molt de la realitat”.

En aquest punt, la patronal insisteix en la seva proposta de derogar l’Estatut dels Treballadors per substituir-lo per un Estatut del Treball i establir un nou indicador que projecti només el nombre de persones que realment volen trobar una feina, “perquè sense dades reals es fa impossible gestionar bé la realitat”.

To Top