Hi ha espectacles de teatre que tenen un públic fidel perquè van associats a un director i a un elenc artístic que amb els anys han demostrat que són una garantia. Ens referim, per exemple, a Oriol Broggi i La Perla 29 i a la Biblioteca de Catalunya que és el seu espai de referència. Cal recordar que Broggi es postulava com un dels candidats a la direcció artística de la temporada teatral de Terrassa. No va tirar endavant, però tenim la sort que la Biblioteca de Catalunya està a Barcelona, a tocar de la plaça Catalunya, i que podem gaudir del seu teatre fent un viatge curt.
Broggi, a més, té actors i actrius de confiança i entre aquests n’hi ha de Terrassa. Hi era Àngels Poch i segueixen amb ell Marissa Josa, Carles Martínez i Míriam Alamany. Broggi i La Perla acaben de fer una nova posada de llarg a Barcelona i han comptat de nou amb els terrassencs Carles Martínez i Míriam Alamany. Acaben d’estrenar el gran “Hamlet”, de William Shakespeare, a l’històric Cinema Aribau, ara reconvertit en teatre. Martínez elogia la iniciativa del grup empresarial Balanyà.
Carles Martínez estrena espai però no pas “Hamlet” amb La Perla 29. “Broggi va fer aquest Shakespeare l’any 2009. Llavors vaig interpretar el personatge de Poloni i ara faig el de Claudi, que és el tiet de Hamlet, fill del rei de Dinamarca que apareix mort. El Claudi és qui està en el punt de mira perquè és qui va enverinar al rei de Dinamarca”.
L’actor destaca que la segona versió de Broggi té una nova lectura. “La de 2009 potser era més clàssica i la d’ara, d’aquest 2021, és més moderna. Aposta per remarcar més la negritud, el turment, la violència dels personatges i de les situacions”. Tot sense perdre l’essència perquè “Hamlet” “és una gran obra i Shakespeare és intocable. És com si entréssim en una catedral i a les catedrals reses i no es toca res”, diu.
Martínez constata que “Hamlet” és una tragèdia de cap a peus, però que darrere de la foscor hi ha molta lluminositat. “Aquest jove príncep de Dinamarca s’assabenta d’un fet tan terrible que li complica molt la vida i se sent desbordat. Però això, precisament, fa que Shakespeare plantegi de manera molt profunda els sentiments i és aquí on Broggi ha aconseguit fer una feina meravellosa i emotiva”.
La condició humana
En aquesta obra, que s’espera ja que sigui un dels èxits de cartell de la temporada, també hi intervé Míriam Alamany, que és la parella de Martínez a la vida real i aquesta vegada també a la ficció. És la reina Gertrudis, mare de Hamlet, vídua del rei de Dinamarca que es casa amb el seu cunyat, Claudi. L’actriu parla d’aquest Shakespeare emocionada. “És una obra que ha complert 400 anys, però té una vigència absoluta. A mi el que em deixa meravellada és que Shakespeare pogués aprofundir tant en la condició humana”.
Alamany afegeix que ha fet obres de l’autor anglès, però que aquest “Hamlet” és molt especial pel que “és d’inspirador i revelador i també perquè hi ha un equip que ho ha donat tot amb una traducció de Joan Sellent magnífica. Són més de tres hores sobre l’escenari on la paraula i l’acció tenen molta força i tots ho defensem de manera unànime”.
Subratlla la importància del rol femení. “Ofèlia (Elena Tarrats) i Gertrudis (que la faig jo) són les úniques dones de la tragèdia i tenen molta importància perquè a partir d’elles es transforma per complet la roda de la fortuna”.