De què va això de l’Agenda Urbana?
Ja comença a ser una llarga història, sí… Tot comença a les Nacions Unides, que van fixar una sèrie d’objectius de desenvolupament sostenible, per a tot el planeta, de cara a l’any 2030. Després s’hi va apuntar la Unió Europea, en la mateixa línia. I a continuació els governs, com el d’Espanya o Catalunya, que també tenen en marxa processos d’agendes urbanes…
I finalment, els ajuntaments de les ciutats grans. Com Terrassa.
Per què és urbana, aquesta agenda?
Perquè les ciutats tenen més poders del que es pensa. Com les persones. Podem canviar més coses de les que imaginem.
Cap a 1950, 2/3 de la humanitat vivien al camp. Cap a 2050, 2/3 de la humanitat viuran a ciutats. Ciutats que seran cada vegada més i més grans.
Canviar les ciutats és canviar el planeta. Aquesta és la idea de fons, l’estratègia de futur. Si les ciutats són i seran tan grans, per què no comencem canviant les ciutats, i mica a mica anem canviant el planeta sencer?
I Terrassa, què hi pinta en tot això?
Terrassa és la tercera ciutat en població de Catalunya, se situa entre les trenta més grans de l’Estat Espanyol i entre les dues-centes majors ciutats de la Unió Europea. Si Terrassa avança cap al desenvolupament sostenible, una part important d’Europa i del món estarà començant a canviar, a transformar, a construir nous horitzons de progrés.
Canviant la ciutat, canviem el món. Que ve a ser com aquell tòpic, tan cert: pensa en global, actua en local.
Una altra vegada això dels “superpoders”?
Sí. Al món hi ha interessos, dinàmiques, poders, tendències i barreres de tota mena. La majoria no solen veure amb bons ulls això de canviar, perquè aparentment les coses ja funcionen bé i anem tirant, oi?
Tanmateix, les dades i les evidències que tenim ens diuen molt clarament que estem esgotant el planeta, acabant amb els recursos naturals, contaminant a dojo… i que tot això té un límit, al qual ja estem arribant. Se’n diu “emergència climàtica” o “canvi climàtic”, però és un fenomen que afecta a moltíssimes més coses que la temperatura. Tard o d’hora, acabarà afectant a tot el planeta, sense excepció.
I per primera vegada a la història, tenim prou coneixements com per entendre el que està passant i per saber què hauríem d’estar fent per frenar-ho.
En el fons, no és que tinguem “superpoders” com si fóssim “supermans o superwomans”, sinó que tenim informació global de molta qualitat. I eines per canviar les coses i avançar cap a models de desenvolupament més sostenibles, més saludables per a les persones.
Sí, molt bé, però què és això de “persones normals amb superpoders”?
És un recurs per cridar una mica l’atenció. L’Ajuntament de Terrassa vol que quedi clar que tothom pot fer alguna cosa. Per exemple, limitar l’ús del cotxe, o posar uns panells fotovoltaics a la teulada, o separar correctament els residus, o apostar per un consum de proximitat… Hi ha mil maneres d’anar canviant el món des de casa, des del carrer o des de la nostra feina. Podem fer-ho. Està a les nostres mans. I evidentment, també, és responsabilitat dels governs, per descomptat, però sense oblidar que cada persona té capacitats per fer petits canvis que acaben multiplicant-se…
On puc informar-me?
A la web www.terrassa.cat/agenda-urbana trobaràs informació sobre tot el procés. Si necessites més informació o vols plantejar alguna qüestió, escriu a agendaurbana@terrassa.cat.
Com hi puc participar?
S’han fet ja, i es continuaran fent en els propers mesos, diversos processos participatius: enquestes, qüestionaris, entrevistes, reunions, tallers…
Si hi participo, em faran cas i/o servirà d’alguna cosa?
Sí.
I ara per ara, què s’està fent?
Ara s’està acabant de redactar el primer dels documents de l’Agenda Urbana, que tècnicament s’anomena “Diagnosi”. És a dir: un retrat de com és la Terrassa actual, quins reptes, quines oportunitats, quines fortaleses i quines febleses tenim. En poques setmanes l’Ajuntament de Terrassa posarà en circulació aquest document.
Quins són els propers passos?
Quan tinguem una “Diagnosi” amb el suficient nivell de consens, posarem en circulació un segon document: l’Agenda Urbana, és a dir, els objectius que ens fixem per al 2030. I també caldrà consensuar-la de forma participativa.
I després, quan tinguem una Agenda Urbana, com ho farem?
A l’Agenda Urbana s’hi afegirà un tercer document, un Pla d’Actuació. Aquest document serà un full de ruta per als propers anys i caldrà també construir consensos i complicitats per anar-lo complint. No serà fàcil, això se sap. Però ho aconseguirem, amb tota la força de les persones normals, dels “superpoders” que totes i tots tenim, i les capacitats d’una ciutat com la nostra, on hem demostrat moltes vegades que sabem sumar les forces i multiplicar els resultats. Entre totes i tots, per descomptat.