Diners

Hercal Diggers rep el Premi Carles Ferrer Salat en la categoria de medi ambient

L’empresa terrassenca s’ha endut el guardó per la seva planta de valorització de residus H-Zero

Els responsables de l’empresa amb el premi

L’empresa terrassenca Hercal Diggers ha estat premiada en la categoria de medi ambient dels XIV Premis Carles Ferrer Salat entregats aquest dilluns a la nit en el marc de l’acte de celebració del 250è aniversari de Foment del Treball Nacional. La patronal ha guardonat la companyia egarenca per la creació i posada en marxa de la seva nova planta de valorització de residus H-Zero.

Especialistes en enderrocaments, demolicions, excavacions i moviment de terres, projectes d’obra civil, edificació i rehabilitació d’edificis, Hercal va rebre el premi de la mà de Javier Sancho Hernández, director del complex Industrial de Tarragona de Repsol, per les millores en el comportament ambiental, i l’impuls de noves tecnologies i processos que afavoreixen una producció més ecoeficient dutes a terme per la companyia. Segons explica la patronal Foment, el guardó vol posar en valor com a exemple d’aplicació d’economia circular en l’àmbit de la construcció la planta de valorització de residus de la construcció H-Zero creada per l’empresa, que permet obtenir un àrid reciclat rentat de gran qualitat procedent dels residus de la construcció i demolició.

En el mateix acte, presidit pel rei Felip VI, Isidre Fainé i l’Associació Industrial Tèxtil del Procés Cotoner (AITPA) van ser els guardonats amb les Medalles Commemoratives del 250è aniversari de Foment del Treball Nacional.

Els XIV Premis Carles Ferrer Salat  van reconèixer també a Bellapart com a Pime de l’Any; a Grup Sorigué en la categoria de Compromís Social i Carrefour en Igualtat. També es van entregar dos premis ex-aequos: grup Eulen i Fundació García Cugat en Innovació; i Fluidra i Wallbox en Internacionalització.

Hercal va posar en marxa la planta H-Zero el novembre de 2020, des d’on a més de valoritzar i netejar el material que els arriba d’enderrocaments i altres obres, usen aquest àrid reciclat per fabricar nou formigó sota la marca ECO Concrete, un material que usen en nous projectes de construcció, promovent l’economia circular.

En aquest primer any, Hercal ha gestionat més de 100 mil tones de material i ha fabricat més de 35.000 metres cúbics de formigó amb àrid reciclat, un material que s’ha utilitzat en diversos projectes tant d’obres privades com civils com el nou centre d’Amazon a Montcada i Reixac i el passeig de Colom de Barcelona.

“De la runa que ens arriba, n’extraiem els banals, és a dir, els plàstics, les fustes i el ferro. En separem l’argila i n’obtenim una grava i una sorra netes, sense pureses i de gran qualitat i que ens serveix per fabricar formigó reciclat”, explica Miguel Ángel Pérez, gerent d’Hercal.

“L’objectiu és reduir la necessitat d’abocadors i racionalitzar l’ús de les pedreres per a la fabricació de formigó”, diu.

Pérez assegura que haver rebut el premi de Foment “és una gran alegria”. “Ens agrada veure que hi ha institucions que valoren la nostra aposta per la demolició circular i la valorització de residus i que s’alineen amb el nostre objectiu d’aconseguir unes obres més sostenibles”, comenta. “Encara cal, però, que les administracions i els tècnics augmentin la prescripció de l’àrid reciclat en projectes i que puguem arribar a fer obres d’urbanització usant formigó fet 100% amb material reciclat”, sosté.

“A Espanya la normativa només permet utilitzar un 20% d’àrid gruixut reciclat per fer formigó estructural quan a altres països els percentatges són superiors”, lamenta Pérez, que destaca que juntament amb la UPC segueixen investigant en aquest camí i que el seu repte a curt termini és introduir millores en la seva planta per aconseguir un major grau de puresa del material i major qualitat.

Hercal està construint les seves noves oficines i magatzem al costat de la planta H-Zero amb el seu formigó reciclat. Preveuen traslladar-s’hi el mes de març.

To Top