Cultura i Espectacles

El Museu Tèxtil celebra la seva posada de llarg

El museu inaugura la exposició del 75 anys que és diu “Mil trames”

La directora del museu, Sílvia Carbonell, va guia la visita institucional / Nebridi Aróztegui

El Museu Tèxtil de Terrassa, el primer de tot l’Estat en la seva especificitat, compleix 75 anys de la seva creació i aquest cap de setmana fa la posada de llarg del seu aniversari. Per celebrar aquesta data significativa, el museu ha preparat una exposició que es diu “Un museu, mil trames” i que s’obrirà aquest diumenge al públic. La mostra està dividida en 11 àmbits més una línia cronològica com a introducció i inclou 110 teixits dels segles I al XX, 33 vestits del segle XVIII al XX, 33 complements (bosses, mitges, barrets, guants, ventalls, etc.), 10 peces de parament litúrgic una capa fluvial, dues casulles, 2 frontals, maniples i cobrecalzes), lots de mostraris de 17 empreses diferents i 22 documents bibliogràfics.

Amb motiu de l’exposició s’ha editat un catàleg de 416 pàgines, en color, que comprèn, a més de la totalitat de les peces de la mostra fotografiades i catalogades, textos complementaris sobre la història del museu, la col·lecció de teixits, la d’indumentària i els complements, el patrimoni tèxtil industrial, el museu com a plataforma de serveis especialitzats, la biblioteca i la restauració tèxtil, escrits per les tècniques del museu. El catàleg es tanca amb articles d’especialistes en el sector.

L’acte inaugural, que s’ha celebrat aquest migdia, ha estat presidit pel president delegat del Museu Tèxtil i diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles García Cañizares; la cap del Servei de Museus i Protecció de Béns i Mobles de la Generalitat i la directora del Museu Tèxtil, Sílvia Carbonell BastéCañizares va considerar que “els promotors del Museu Tèxtil, els empresaris Josep Biosca Torres i Josep Badrinas Salas, van ser uns grans visionaris quan l’any 1946 van adquirir la col·lecció de teixits del barceloní Ignasi Abadal Soldevilla. Avui, 75 anys després, aquest museu ha esdevingut un centre de referència a Catalunya, a l’Estat espanyol i a Europa en la història del teixit. I, per tant, és un honor i un orgull per nosaltres tenir aquest museu a dins de la Diputació.

Magda Gassó, en representació de la Generalitat, va elogiar el museu i els equips que al llarg d’aquests anys, amb una dedicació intensa i un treball impecable, fet que ha permès aconseguir unes col·leccions i una documentació sobre el patrimoni tèxtil “molt valuós i d’excel·lència”. Així mateix, va destacar la seva generositat en el seu treball cap els altres museus tèxtils de la xarxa i aquells que no ho són.

Les felicitacions de les administracions van ser agraïdes per la directora del museu, Sílvia Carbonell Basté, i ho va fer extensiu a tot l’equip que treballa amb la documentació, restauració i preservació i difusió del fons tèxtil. Carbonell va evocar els inicis d’un llarg camí que ha culminat en el dia d’avui amb  un fons de 130 mil objectes diversos, que expliquen la història tèxtil des del segle I dC fins a l’actualitat. La directora va remarcar que “tenir un museu del tèxtil és recuperar la memòria d’una indústria, d’unes escoles universitàries, d’un moviment obrer i especialment donar relleu a les dones, que en va ser protagonistes dins la fàbrica i a casa com modistes, cosidores, brodadores”…

Carbonell va afegir que” som conscients que el tèxtil evoluciona i nosaltres també ho hem de fer”. En aquest sentit, va dir que “el Museu Tèxtil ha pres consciència de la sostenibilitat i que fan formació i divulgació perquè aquesta sensibilitat arreli en els joves. Després dels parlaments, la mateixa directora  va fer d’amfitriona i va encapçalar la visita guiada a l’exposició que a partir d’aquest diumenge estarà oberta al públic.

El Museu Tèxtil celebra la seva posada de llarg
To Top