Terrassa

La por a la crisi de subministraments avança les compres de joguines

Les botigues de joguines de la ciutat han detectat que els compradors s’han avançat més d’un mes per les notícies sobre la crisi. Assenyalen, però, que en general no s’haurà de patir fins a darrera hora per trobar els productes desitjats

El comerç Joguiba, a la Rambla d’Ègara, manté les seves prestatgeries plenes i no preveu problemes d’abastiment / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Divendres al vespre, el taulell de la botiga Joguiba de la Rambla d’Ègara era ple. Des de fa un mes i mig, els clients omplen la botiga per buscar aquelles joguines més cobejades. La campanya de Nadal s’ha avançat per a ells i per a tantes altres botigues de joguines de la ciutat de manera molt significativa. El motiu: la por a la crisi de subministraments. Marc Feliu, responsable de l’empresa amb seu a Manresa, té clar el motiu. “La gent ha sentit per televisió que hi hauria una greu crisi de subministraments que podria afectar el sector de les joguines i s’ha avançat molt a comprar. Ho vam començar a notar entre setembre i octubre. La gent començava a comprar per Nadal i Reis”.

El problema de subministrament de matèries primeres i productes intermedis ha esdevingut, des de fa mesos, una amenaça global. Nombroses empreses han vist alterats els calendaris d’entrega dels materials amb què treballen i dels productes que importen, amb el consegüent augment de preu. La pandèmia, l’acaparament per part de la Xina i d’altres elements geopolítics fan que els proveïdors de molts sectors no puguin servir amb normalitat. El problema rau també en la falta de camions i camioners i especialment en la dificultat en el transport marítim, amb col·lapses en diversos ports i amb l’increment de costos en la contractació de contenidors.

Una de les empreses afectades és la terrassenca IMC Toys, la vuitena joguetera espanyola. L’afectació és, però, relativa. “La crisi ens ha afectat a nivell econòmic, ja que si abans un contenidor valia 3.000 dòlars, ara ens en costa 13.000. I hem hagut de llogar avions, la qual cosa incrementa molt més el preu. Això suposa una pèrdua de marge per a nosaltres, però en cap cas es repercuteix en el consumidor final. De totes maneres, tot i que algunes mercaderies arriben amb retard, penso que la campanya de Nadal ens anirà bé. Arribarà tot”, explica Joan Puig, el director de desenvolupament de la companyia terrassenca.

Joan Puig (IMC Toys): “Les dates de disponibilitat dels productes es respectaran. La gent no ha de patir”

Les campanyes de televisió ja estan llançades i les dates de disponibilitat dels productes es respectaran. La gent no ha de patir”, assegura. La joguina estrella d’IMC Toys són els “Bebés Llorones”. “Aquest any sortirà un nou model, que està arribant ara, amb una mica de retard amb relació al que teníem previst. La gent el podrà trobar a les botigues. I els que no el trobin optaran per comprar el dels anys anteriors. Soc optimista. Penso que la campanya ens anirà bé. Ens arribarà tot. Potser la gent s’haurà d’esperar una mica si vol un producte concret, però no hi hauria d’haver més problemes. Recomanaria a la gent que no es precipiti i que s’esperi. A les botigues els donaran una data de quan els podran servir la joguina que volen”, assegura.

El desfasament provocat per la crisi de subministraments ha dut a les empreses a perdre més d’un mes i mig de temps. Productes que havien d’arribar a finals de setembre ho faran a mitjans o finals d’aquest mes de novembre.

Planificació
En el cas de la botiga Joguiba, una bona planificació ha estat la clau per escapar de la crisi d’aprovisionament. Així ho argumenta Marc Feliu, el seu responsable comercial. “Per nosaltres, aquest serà un any normal. La nostra política de compres és fer les comandes entre març i juny. És cert que llavors es començava ja a parlar una mica d’aquesta crisi. Algunes joguines determinades no ens van arribar fins al setembre, però no tindrem cap afectació important. Més enllà que alguna mercaderia que esperàvem per al setembre, ens està arribant ara, al novembre”, assenyala.

El problema pot arribar en la reposició de productes. “Aquesta crisi posarà a prova la planificació que hem fet. Si hem encertat, tot anirà bé. Per exemple, si hem comprat 300 unitats d’una determinada joguina, s’exhaureix i hem de fer una reposició de 200 unitats més, aquí pot venir el problema”, explica el representant de Joguiba, que a banda de la botiga de la Rambla d’Ègara (una de les que més ven de la ciutat) en té dues més a Manresa. En el cas de les reposicions, sí que repercutiran en el preu final. “De fet, estem obligats per llei a augmentar el preu de venda d’aquells productes que hagin arribat generant un sobrecost. Però això no passarà amb tot el que ja tenim”, diu Feliu.

La totalitat dels minoristes consultats coincideixen a dir que la por a la crisi de subministraments ha fet que la gent avancés molt les seves compres per por al que pogués acabar passant. El missatge que traslladen és, però, de tranquil·litat. Les estanteries són plenes i ho seguiran estant, excepte en casos de productes molt concrets que s’exhaureixin i hi hagi dificultats per a reposar. Drim és una de les jogueteries amb més implantació a la ciutat. Té tres botigues. Armando Salas el responsable de la tenda de la Font Vella, assenyala. “Aquest any, la gent ha vingut a comprar molt abans. Això farà que les vendes es facin de manera més escalonada. Per ara, tot ens està funcionant normal”.

Laura Solano, de la botiga Eurekakids de la Font Vella, assegura que tindran de tot. “La gent s’està avançant molt, però hem fet una bona previsió per anar reposant els productes que es van exhaurint”, assegura.

LES OPINIONS

Cada vegada són més els que s’avancen a l’hora de fer les compres nadalenques, especialment en el cas de les joguines. D’altres esperen a darrera hora.

ROSA MARTÍ, 49 ANYS

“Aquest any encara no he comprat ni joguines i d’altres tipus de regals. M’espero al “Black Friday”. Algunes coses les compro als comerços del centre i d’altres en línia. De fet, les nenes ja s’han fet grans i fonamentalment compro roba”.

XAVI SERVEN, 40 anys

“La majoria de joguines ja les tenim comprades. Cada vegada compro més en línia. És una qüestió de temps i de disponibilitat. També compro força a Parc Vallès. La veritat és que aquest any hem fet una bona previsió i hem anat de pressa”.

ISABEL MORENO, 73 anys

“Com cada any, ja tinc gairebé tota la feina feta. No m’agrada esperar a darrera hora i haver d’anar corrents. A hores d’ara, ho tinc ha tot gairebé tot comprat. A casa som colla i m’agrada tenir-ho tot comprat abans quer arribin les festes”.

To Top