Terrassa

Pla antifrau per rebre els fons Next Generation

L’Ajuntament tindrà un termini de 90 dies per aprovar-lo

Terrassa demana 915 milions d'euros / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Són un “sí” amb condicions. I una d’aquestes condicions és l’adopció de mesures de transparència. Terrassa haurà de disposar en uns mesos d’un pla específic antifrau  per evitar mala praxi en l’ús dels fons europeus Next Generation. La bateria de mesures de prevenció s’aprovarà, segurament, en el ple municipal de gener.

L’elaboració i aprovació del pla  de codi ètic va ser un dels punts tractats ahir en la reunió ordinària de la Comissió Informativa de Transparència de l’Ajuntament. Dilluns es va anunciar que el Consistori egarenc rebrà 250.000 euros dels fons europeus Next Generation per desenvolupar l’Agenda Urbana.

Aquest ha estat el primer “sí” als projectes presentats per la ciutat als fons d’ajuda per superar la crisi. Tots el projectes presentats per la ciutat (40 propostes públiques i privades) sumen 915 milions d’euros. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha resolt provisionalment atorgar l’ajuda de 250.000 euros i ens uns dies la resolució serà definitiva. Serà aleshores quan comenci el termini de noranta dies perquè la corporació municipal disposi del pla antifrau.

Serà aquest un protocol específic per als fons europeus, però l’Ajuntament treballa també en un pla global de la mà de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), que està desplegant el projecte “Elaboració de plans d’integritat als ens locals”. Tècnics de l’ACM van presentar a la comissió els primers passos d’aquestes mesures pensades “per reforçar la confiança ciutadana” en l’administració pública i que consisteixen en un “sistema d’integritat” per a polítics, alts càrrecs, funcionaris i empleats públics. Conté una sèrie de valors que han d’impregnar tota conducta, un mapa de riscos que avalua tant la probabilitat de mala praxi com l’impacte de comportaments irregulars i una sèrie d’instruments de difusió, control i seguiment.

 

La formació

El pla proposa estendre el sistema a tota la plantilla municipal i impartir formació sobre ètica als càrrecs electes amb cada canvi de govern. I als càrrecs de confiança. El pla inclou la creació de “referents” a cada àmbit. Aquests “referents” són empleats que exerceixen de coordinadors i conscienciadors “d’integritat” i que són receptors tant de queixes com de consultes.

Poden recollir propostes “i analitzar necessitats formatives” i el seu paper, segons el projecte de l’ACM, pot ser rellevant també a les empreses públiques. El pla contempla l’establiment de canals interns de consulta perquè els empleats expressin els dilemes que els assaltin, per exemple, amb l’acceptació d’obsequis. La propera Comissió de Transparència establirà el calendari d’aprovació del pla global.

Pla antifrau per rebre els fons Next Generation
To Top