El govern va aprovar congelar les ordenances de 2022 amb l’abstenció de tota l’oposició, en un clima de consens polític que ahir va saltar pels aires. El decret llei del govern de l’Estat que actualitza el sistema de càlcul de la plusvàlua, suspès a l’octubre pel Tribunal Constitucional (TC), ha fet decidir a l’executiu municipal desbloquejar la votació del pressupost de 2022, declarant algunes partides “no disponibles” a l’espera que arribin els recursos.
Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, va presentar ahir en comissió extraordinària el dictamen dels comptes municipals per al proper exercici.
El document és pràcticament idèntic al que va decidir ajornar arran de la sentència del TC. Albert va explicar que Terrassa tindrà el 2022 un pressupost de 214 milions d’euros, que puja fins als 280 milions per a tot el hòlding municipal, incloses empreses i societat públiques. Es destinaran 18 milions a inversions i es manté la previsió d’ingressos de 12 milions procedent de l’impost de la plusvàlua.
La regidoria de Serveis Econòmics creu que el nou sistema de càlcul de la plusvàlua tindrà un impacte negatiu en els ingressos del tribut del 25%. Una davallada, va dir ahir Albert, que espera recuperar “si el conjunt dels ingressos funcionen, amb l’arribada del fons de compensació de l’Estat i amb una possible millora de les autoliquidacions de la plusvàlua”.
El regidor va insistir que una part important dels 12 milions de les autoliquidacions de l’impost “està garantida i la que no arribarà per altres vies”.
El govern porta al ple els comptes municipals amb partides no disponibles davant la incertesa dels ingressos de la plusvàlua. La gestió del tribut i del pressupost fa saltar pels aires el consens polític
De fet, Albert va afirmar que la plusvàlua afecta la hisenda municipal –és el segon ingrés més rellevant–, però “aprovant els comptes tenim el 90% del pressupost cobert”.
Com a mesura de prudència, però, el seu departament ha decidit declarar “algunes partides del pressupost com a no disponibles”. Són quantitats que “anirem desencallant segons arribin els recursos”. Per incorporar-les de nou al pressupost com a partides disponibles, caldrà un informe d’interventor i la validació del ple municipal.
A ple extraordinari
La decisió municipal de tirar endavant amb el pressupost tot i la incertesa de l’ingrés de la plusvàlua ha fet saltar pels aires el clima de consens que havia presidit les reunions i la votació de les ordenances. El canvi de to de l’oposició va sorprendre ahir el tinent d’alcalde Isaac Albert, visiblement molest, especialment amb les preguntes formulades pel president del grup socialista, Alfredo Vega, sobre la gestió municipal de la plusvàlua. De fet, bona part de la comissió informativa extraordinària sobre el pressupost municipal la va ocupar el debat sobre el nou sistema de càlcul del tribut i la seva aplicació a la ciutat.
El ple de pressupostos està previst inicialment per al proper divendres, 19 de novembre
El grup municipal de Ciutadans va avançar que no donarà suport a la votació d’uns pressupostos sobre els quals pesa la incògnita de l’ingrés de la plusvàlua. “Si no sabem què podrem cobrar, fer el pressupost ara ens sembla agosarat”, va apuntar el portaveu Javier González. El regidor va argumentar que, amb el nou sistema de càlcul de la plusvàlua, “caldrà modificar l’ordenança fiscal”.
Ciutadans va votar en contra d’elevar a ple el dictamen dels pressupostos. “No tenim pressa. Podem ajornar-ho unes setmanes i no tenir sorpreses sobre l’impacte de la plusvàlua.”
Meritxell Lluís, portaveu de Junts per Terrassa, i el socialista Alfredo Vega es van abstenir. Tots dos van demanar reunió amb Albert per conèixer el detall dels pressupostos.
Vega, però, va deixar clar que el PSC no donarà suport als pressupostos. “No els compartim –va avançar. Creiem que s’ha generat estructura sense fonament tècnic”, factor que “continua significant un pes important en el pressupost”. Per al regidor, l’increment de la partida per “les coordinacions d’àrees” és “una decisió política” que “encareix el funcionament de la casa”. Vega es va abstenir en la votació d’elevar els pressupostos al ple. “Els tècnics de la casa els avalen”, va dir.
No s’aplicarà el 15% de rebaixa a la plusvàlua
Els serveis econòmics municipals estan avaluant l’impacte del nou sistema de càlcul aprovat per decret llei pel govern de l’Estat. La primera estimació, segons van apuntar ahir, és que els ingressos baixin un 25-30% a conseqüència del nou model de càlcul.
Amb el nou decret, els ajuntaments disposen d’un marge de fins al 15% per corregir a la baixa el valor cadastral del sòl i abaratir d’aquesta manera l’import final de la plusvàlua. Isaac Albert va deixar clar ahir que no aplicarà aquesta rebaixa del 15%. “El reial decret no obliga a aplicar-la. De fet, ja es podia haver aplicat en anys anteriors i no s’ha fet.”
D’aquesta manera, a Terrassa es continuarà aplicant “el tipus màxim, tal com fins ara” i no es corregirà un 15% a la baixa el valor cadastral.
La sentència del Tribunal Constitucional sobre la plusvàlua és del 26 d’octubre i el decret del govern de l’Estat es va publicar el dimarts 9 de novembre, sense caràcter retroactiu. Aquest període transitori de tretze dies ha quedat, doncs, lliure de tributació a efectes de plusvàlua perquè no disposa de cobertura legal. L’Ajuntament calcula ara quin cost té en els ingressos de 2021 aquesta no autoliquidació.
A banda, la seu electrònica municipal està bloquejada a efectes de plusvàlua fins a la incorporació de la nova fórmula de càlcul. Les transmissions des del dia 9 de novembre tributen ja amb els nous criteris.