Diners

Fil a l’agulla per a un sector tèxtil més sostenible

La indústria de la moda és una de les més contaminants. Cada any es generen 92 milions de tones de residus tèxtils. Hi ha, però, iniciatives per canviar-ho. Ahir se’n van presentar algunes en una jornada de l’Intexter

El sector tèxtil és un dels que genera més impacte al medi ambient. La producció d’aquesta indústria emet l’equivalent a 1,2 milions de tones de CO2 i si el consum de roba segueix el ritme actual, s’estima que el sector serà el responsable del 25% de les emissions d’efecte hivernacle el 2050.

A Espanya, cada any unes 990.000 tones de productes tèxtils van a parar als abocadors. No obstant això, només entre el 10 i el 12% dels residus tèxtils postconsum es recull per separat per a la seva reutilització o reciclatge i menys de l’1% de la producció total es recicla en cicle tancat, és a dir, per al mateix ús o similar.

A Catalunya, des del de Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, s’està treballant en el Pacte per la Moda Circular, que busca impulsar una transformació ambiciosa en el sector tèxtil cap a un model circular que integri tots els agents de la cadena.

A partir de l’any 2025, la Unió Europea obliga les ciutats a instal·lar contenidors de roba usada per reciclar-la i tot i que a Catalunya ja hi ha diversos municipis on n’hi ha, la majoria de la població encara utilitza la fracció de resta (els contenidors grisos o verds) per llançar la roba que ja no vol, va explicar aquest divendres Mireia Cañellas, responsable de projectes del departament, a la IV Jornada Indústria Tèxtil i Sostenibilitat de l’Intexter (Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa).

Reciclatge i reutilització
Cañellas va alertar que el consum de roba s’ha duplicat els últims quinze anys –a Catalunya cada persona consumeix entre 21,5 i 26 quilos de tèxtils a l’any– però que els percentatges de reciclatge i reutilització són molt baixos.

Així, el pacte es proposa per al 2024 reduir la generació de residus tèxtils entre un 5% i 10%, arribar a entre un 25% i un 30% de recollida selectiva, i incrementar el percentatge de valorització material del residu tèxtil recollit selectivament amb un 55%-60% de preparació per a la reutilització (actualment és del 50%) i un 45%-50% de reciclatge (ara és del 40%).

La jornada d’aquest divendres, que va reunir diversos professionals del sector, va servir també per repassar les propostes d’algunes empreses que ja han començat a posar fil a l’agulla per a una indústria tèxtil més sostenible i circular com l’espanyola Ecoalf, la maresmenca Halllotex o l’austríaca Lenzing.

Ecoalf, nascuda el 2008, és ja tot un referent com a empresa de moda sostenibilista. Recicla cafè, llana i cotó, pneumàtics i recull del mar ampolles de plàstic i xarxes de pesca que converteixen en materials per usar, com a mínim, en el 80% de les seves peces de roba i calçat.

A Halltotex, fundada fa uns 30 anys, el 2010 van començar a introduir materials reciclats en la seva producció i el 2019 van crear una planta en què reciclen els seus propis residus per a generar noves fibres i fils.

Per la seva banda, a Lenzing produeixen fibres compostables i biodegradables a partir de fusta. La part que no poden aprofitar per a les fibres, la fan servir per a fabricar bioproductes i generar electricitat per als seus processos de fabricació. A més, han desenvolupat una tecnologia que utilitza restes de cotó preconsum i peces de vestir postconsum per a noves fibres. El seu objectiu és processar 100.000 tones de residus tèxtils el 2028.

Reduir les emissions de carboni

Segons un estudi de l’Intexter (Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa), si poguéssim duplicar el temps de vida útil d’una peça de roba, aconseguiríem una reducció del 44% dels gasos d’efecte hivernacle que produeix el sector de la moda. “Només que allarguéssim nou mesos l’ús actiu d’una peça, es reduiria la petjada de carboni, aigua i residus entre un 20% i un 30%”, explica el director de l’Intexter, Enric Carrera, que destaca que un augment del 10% de les vendes de roba de segona mà estalviaria un 3% d’emissions de carboni i un 4% d’aigua, segons dades de l’informe Valuing Our Clothes: the cost of UK fashion, publicat l’any 2017 per l’organització WRAP.

Fil a l’agulla per a un sector tèxtil més sostenible
To Top