En alguns aparadors del comerç del centre encara es poden veure obres de dibuix i pintura d’artistes locals sobre llocs de la ciutat. Les imatges plàstiques provenen d’autors dels Urban Sketchers, un moviment estès a tot el món que té com a “leiv motiv” captar de manera plàstica la impressió del que veus aquí i ara. És per aquest motiu que aquests artistes s’acompanyen d’un bloc de dibuix perquè el que s’ha fet no es pot trencar ni retocar; queda com a document d’arxiu.
Terrassa compta amb un gruix important i actiu de dibuixants urbans. El nucli fundador va sorgir fa set anys sota el paraigua d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals (AAJJ) i des de fa tres coimpulsen el Terrassa Dibuixa. L’edició número tres arriba a avui dissabte i aplegarà unes 45 artistes, la majoria de Terrassa i també d’altres ciutats de Catalunya, així com de Saragossa i del País Basc.
El programa guarda similitud amb edicions anteriors. Aixó vol dir una jornada dedicada plenament al dibuix. Al matí, la cita és a l’aire lliure i al Parc de Sant Jordi i a la tarda, en un espai tancat, al Coro Vell, i amb el repte de prendre el traç d’un concert de jazz liderat per Maria Betriu. I, com sempre, hi haurà temps per la pedagogia. En aquesta ocasió, la trobada és amb el reconegut Alfredo Ugarte, Urumo, un dissenyador basc establert a València que parlarà com compagina els seus dibuixos amb textos.
La cita d’avui amb el Terrassa Dibuixa és la més destacada del col·lectiu local, però hi ha més. Els artistes convoquen trobades periòdiques (habitualment un cop al mes) en un espai de la ciutat per realitzar el dibuix. Així mateix tenen connexió amb altres grups i es comuniquen les activitats. Com diu David Chaler, membre fundador, “el que té de bo els Urban Sketchers és que tos compartim una passió de manera lúdica sense entrar en cap competició, perquè tots aprenem de tots i ho gaudim”. L’artista, a més, ho recomana per ser “terapèutic i socialitzador”.
David Chaler: ““Fem una narració gràfica de l’instant amb mirada personal”
Diu que no és mestre, però la seva experiència de molts anys en el moviment i en exposicions fa que la seva opinió sigui valorada. En David Chaler, un dels fundadors dels Urbans Sketchers a Terrassa, destaca que “m’agrada tota la filosofia d’aquest col·lectiu perquè és una via per practicar una inquietud artística que no demana gens d’interès, ni competitiu ni econòmic”. Quan s’hi posa, li agrada triar escenaris a l’aire lliure que tinguin vida. Es defineix, però com un artista que va una mica a contracorrent. “El què fem és expressar plàsticament la impressió d’un moment. Una narració gràfica. Ara, és clar, tothom té una mirada diferent. Jo, quan estic davant d’un bell edifici, poder em fixo més en la claveguera que no pas en el monument”.
Michelle Batallé: “ Per a mi ha estat clau per aprendre, conèixer gent i desconnectar”
Fa 13 anys i una mica més que va arribar a Catalunya des de Venezuela i vuit que viu a Terrassa. Per la Michelle Batallé, entrar a formar part dels Urbans Sketchers locals, ha estat una manera d’integrar-se a la ciutat, de conèixer gent i socialitzar-se. “A mi m’agrada tot el que és art i artesania i el dibuix per descomptat. Quan estic compartint aquesta passió pel dibuix i la pintura perquè aprenc, desconnecto, i tot d’una manera còmoda”. L’artista diu que li agrada dibuixar edificis “bonics” com ara la Masia Freixa, el Castell Cartoixa i la Torre del Palau. Reconeix que això li va més bé que no pas la gent, que li sembla molt més complicat que els edificis.
Felip Planas: “He recuperat una afició que tenia des de molt jove”
Va entrar en el col·lectiu artístic a través de classes de dibuix i pintura que va reprendre quan es va jubilar fa poc temps. Felip Planas, enginyer tèxtil, explica que “és un grup amb el qual m’hi sento molt a gust perquè tenim la mateixa afició i hi ha molt bon ambient. Per a mi ha estat un recurs de socialització importantíssim perquè a través de l’activitat que ens uneix, he conegut molta gent i moltes coses perquè es fan propostes culturals diverses”. Revela que li agrada el modernisme, el romànic i la figura en moviment.
Xaro Jordán: “ M’agrada captar l’essència dels espais que tenen vida”
Feia classes amb el pintor Toni Hernández al centre cívic Maria Aurèlia Campany de La Maurina. Un dia va entrar David Chaler, un dels fundadors dels Urbans Sketchers de Terrassa, i va parlar de què feien. En sentir a Chaler, la Xaro Jordán es va animar i es va apuntar al moviment. Tres anys després, assegura que “en sóc una defensora i una fervent”. Afegeix que a més d’aprendre més en la faceta artística, ha tingut l’oportunitat de fixar-se amb detalls de l’arquitectura i del paisatge de Terrassa que abans li havien passat desapercebuts. Li agrada captar l’essència d’espais que tinguin vida