Carles Trenchs i Borràs, economista i assessor fiscal. Soci-director d’Assessoria Fislex
La darrera setmana el bitcoin va trencar tots els rècords, assolint nivells màxims històrics. Enguany la criptomoneda ha pujat més d’un 129%. Un de cada tres inversors espanyols té criptoactius a la seva cartera, el triple que fa un any, segons un baròmetre d’eToro.
Alguns inversors ja conceben l’actiu digital com l’or digital d’aquesta generació, amb un creixement vertiginós i un increment diari. Aquest escenari, però, es troba faltat d’una regulació i claredat legal que obstaculitzen el seu desenvolupament, i provoquen el fre de futurs inversor, esperant una regulació que proporcioni unes bases segures.
El bitcoin va aparèixer el 2009, juntament amb la tecnologia blockchain, i amb aquests els criptoactius, els més coneguts i populars dels quals són les criptomonedes.
La tecnologia blockchain representa un avenç tecnològic indiscutible, que pot millorar la seguretat, l’eficiència i la traçabilitat de les transaccions i operacions, però que cal dotar-lo de més seguretat jurídica.
Davant d’aquests avantatges, i amb la voluntat de no frenar la innovació, les autoritats estan treballant per dotar a l’emissió i a la comercialització dels criptoactius d’una regulació que pugui proporcionar als inversors i usuaris la seguretat suficient.
La UE ha fet el pas més decidit, amb una proposta per regular l’emissió i comercialització d’aquests actius que utilitzen la tecnologia. Un dels aspectes més significatius de la nova regulació és l’exigència d’una autorització administrativa per la prestació de serveis relacionats amb els criptoactius. Resultarà fonamental, en aquesta nova regulació, conèixer la concreció dels criptoactius que hi estaran o no subjectes.
El bitcoin va ser el primer cas d’ús de la tecnologia blockchain en forma de moneda, a la que han seguit moltes d’altres. Totes aquestes monedes tenen en comú la seva elevada volatilitat, el que les fa bàsicament inservibles per desenvolupar funcions habitualment requerides a un actiu per ser considerat moneda. Per això resulta molt cridaner que un estat, El Salvador, hagi decidit utilitzar el bitcoin com a moneda. Les seves imprevisibles fluctuacions ho converteix en una iniciativa certament arriscada. A més, en ocasions, les criptomonedes han estat utilitzades pel desenvolupament d’activitats delictives per la garantia de l’anonimat que proporcionen, un factor que ha generat la desconfiança de les autoritats.
Amb l’objectiu de resoldre algunes d’aquestes incerteses, des de l’àmbit privat van sorgir algunes iniciatives per evitar-les, sobretot el risc de volatilitat i la corresponent especulació. La més treballada fou coneguda com a “libra”, vinculada a Facebook, que pretenia estabilitzar el seu valor vinculant la seva cotització a altres monedes de curs oficial o a actius que poguessin ancorar el seu valor.
Aquestes monedes privades, tot i la seva estabilitat, no van atenuar els dubtes de les autoritats, emprenent estudis per analitzar la conveniència de la seva futura emissió. La Xina podria ser el primer país a procedir a l’emissió d’una moneda digital de curs legal (el yuan digital), mentre que altres bancs centrals, com la Reserva Federal o el Banc Central Europeu, respecte a l’“Euro digital”, estan analitzant la decisió. Tot indica, que el BCE avança en la línia d’una emissió compatible entre l’Euro tradicional, el físic, amb el digital coexistint, tractant d’evitar qualsevol efecte col·lateral no desitjat sobre el sistema financer, com l’afectació als dipòsits bancaris.
La Reserva Federal, per la seva banda, ha anunciat un estudi en el qual es plantejaran dubtes sobre la conveniència d’una iniciativa d’aquestes característiques, ja que no és evident ni clara l’existència de deficiències en el mercat privat al qual les criptomonedes hagin de donar resposta.
En un context incert com aquest, només queda recordar la vella tradició oral catalana d’apel·lar al seny dels inversors de criptoactius i mantenir la prudència. Encara que és difícil imaginar el futur dels serveis financers sense els criptoactius, el que explica el creixent interès que desperten com a oportunitat de negoci.
El blockchain ha vingut per quedar-se i regulades, les criptodivises seran un actiu més dins de les carteres de futur, ja que el desenvolupament de la tecnologia en democratitzarà la inversió. L’inacabable balanç entre risc i oportunitat.