Diners

AEInnova, a la cimera del clima de Glasgow

L’empresa terrassenca ha estat convidada a parlar de les solucions a les contaminants bateries de liti en dispositius IoT

L’empresa terrassenca AEInnova (Alternative Energy Innovations), focalitzada en l’eficiència energètica i en la digitalització de la indústria 4.0 i les ciutats intel·ligents, ha estat convidada per tercer any consecutiu a la cimera de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. La companyia, amb seu al barri de Ca n’Aurell, oferirà una conferència el dilluns vinent sobre energies renovables i alternatives per alimentar una nova generació de dispositius IoT a l’Action Hub de la COP26, que se celebra aquests dies a Glasgow.

El president d’AEInnova, Raúl Aragonés, indica que són l’única empresa espanyola convidada a fer una ponència a la COP26 i que aquesta se centrarà a explicar les opcions que existeixen perquè tant les indústries com les ciutats es digitalitzin amb dispositius connectats a la xarxa amb el mínim impacte ambiental.

“La solució implica fer servir les energies renovables i alternatives per alimentar aquests dispositius, no pas les bateries de liti, que són altament contaminants”, assegura Aragonés.

L’especialista en microelectrònica assegura que amb dades contrastades a la mà, el 2023 hi haurà 43.000 milions de dispositius IoT connectats, amb bateria, i que els números creixen exponencialment. “Si tenim en compte que a aquests dispositius se’ls canvia la bateria entre els sis mesos i els dos anys (són d’un sol ús) i que només el 5% de les bateries de liti es reciclen, quin serà l’impacte climàtic de la digitalització de la nostra societat?”, es pregunta Aragonés.

L’impacte del liti
Segons l’enginyer electrònic, l’impacte ambiental de l’extracció del liti (el triangle del liti el formen l’Argentina, Xile i Bolívia) “és molt elevat, fent servir molts recursos energètics i aigua per processar-lo”. “El mateix passa amb el cobalt (el 30% del pes d’una bateria de liti correspon a aquest material), que s’extreu majoritàriament del Congo, en condicions properes a l’esclavitud”, alerta Aragonés. “Així doncs, quin és l’impacte ambiental? Quina és l’empremta de sang?”, reflexiona.

AEInnova es dedica a desenvolupar solucions mediambientalment sostenibles per a la sensorització sense fils (IoT) per a grans indústries aplicant tecnologia termoelèctrica, solar i eòlica i “eliminant les altament contaminants bateries de liti d’aquest tipus de dispositius”.

En aquest sentit, el president de l’empresa presentarà a la COP26 les seves propostes de digitalització d’indústries i transport fent servir els primers sensors del mercat que no tenen bateries de cap mena i que s’alimenten amb energia renovable com la solar o l’eòlica o la provinent de la recuperació de la calor residual.

L’empresa ha signat recentment un important contracte d’inversió amb el Fons del Consell Europeu d’Innovació (EIC Fund, per les seves sigles en anglès) de la Comissió Europea (CE).

Entre els plans de la companyia, destaca el d’avançar en la certificació dels seus productes i debutar a la borsa, concretament a l’Euronext Growth de París l’any 2023.

AEInnova, a la cimera del clima de Glasgow
To Top