Només una davallada econòmica semblant a la de fa una mica més de deu anys, i que va enfonsar l’anterior projecte, faria trontollar la decisió de la Generalitat de construir un nou parc de Bombers a Terrassa. La determinació és ferma, segons fonts del Departament d’Interior: la previsió passa per començar les obres, pressupostades en poc més de 4 milions d’euros, l’estiu del 2022 i obrir el nou parc a començaments del 2024. L’equipament s’aixecará en el mateix solar on és l’actual, a l’avinguda de Barcelona, tot i que tindrà entrada també per la carretera de Castellar.
Tindrà sis portes de cotxeres i una superfície de 1.800 metres quadrats en tres plantes: baixa, primer pis i una mena de soterrani que aprofitarà el desnivell existent entre l’avinguda de Barcelona i la carretera de Castellar per condicionar espais per a gimnàs. Segons les estimacions actuals de cost per metre quadrat, la construcció podria suposar per a la Generalitat una inversió total de 4.016.903,64 euros.
El Govern va planejar fa més d’una dècada la construcció d’un nou parc de Bombers per substituir el que es va inaugurar l’any 1986. Al 2010 ja es detectaven les mancances estructurals que ara són indefugibles. A l’octubre del 2010 es va redactar un projecte que es consideraba “definitiu” per licitar les obres. Va venir de setmanes, doncs d’un dia per l’altre la Generalitat va donar instruccions per aturar els projectes constructius, amb la justificació de la crisi econòmica, i el de Terrassa va formar part d’aquest llistat de plans frustrats.
L’equipament projectat proposava l’edificació d’un parc al mateix terreny actual amb una forma allargada i amb façana tant a l’avinguda de Barcelona com a la carretera de Castellar. El pressupost era una mica inferior a l’actual: 3,7 milions d’euros.
Aquell pla va quedar arraconat i la realitat d’un equipament envellit i desfasat s’imposava any rere any. Al febrer del 2020, un informe del Departament d’Interior feia constar la necessitat de modificar el projecte de deu anys enrere “atenent el temps transcorregut” des de la seva redacció. El redactat renovat proposava un nou dibuix en el qual s’ampliava la sala de reunions, s’augmentava la superfície de gimnàs i cuina, s’eliminava la barra de descens i s’incorporava el missatge corporatiu del cos de Bombers a la façana.
A l’octubre del 2020, la Generalitat va considerar necessari tramitar un contracte de serveis per redactar un nou projecte bàsic de construcció que formava part d’un pla d’infraestructures. La planificació economico-finançera 2018-2024 presentava un seguit d’obres que incloïa el parc de Terrassa. El projecte, que actualitza el del 2010 per a una adequació, sobretot, normativa, “ja està autoritzat”, diu Màxim del Valle, cap de Servei Tècnic de Bombers.
El següent pas, acabada la redacció inicial en unes dues setmanes, serà l’adjudicació de les obres. No es tractarà d’una reforma de l’edifici actual, sinó de l’aixecament d’un de nou al mateix terreny, que té 3.677 metres quadrats. El parc que tots coneixem no es tocarà mentre durin les obres. El nou es farà just al costat i l’anterior s’enderrocarà quan acabi la construcció. L’aparcament no es podrà utilitzar en el parèntesi. Les gestions prèvies de projecte executiu i tramitació tindran una durada de sis a vuit mesos i la Generalitat té la intenció de començar les obres a l’estiu del 2022. La construcció durarà uns divuit mesos.
Així, si es compleixen les previsions de l’administració, Terrassa tindrà un nou parc de Bombers a començaments del 2024. Serà un parc de 1.800 metres quadrats construïts en el qual “es primarà l’autosuficiència energètica”, segons Del Valle. Una instal·lació amb un gimnàs “més adequat”, amb aula de formació, amb dormitoris de dues persones amb capacitat per divuit en total i amb extracció de fums per a cada vehicle. La barra de descens, tan típica i tan de pel·lícula, serà eliminada, seguint una tendència estesa en altres construccions o reformes de parcs de bombers. La raó és la reducció de riscos laborals: són freqüents les lesions de turmells en baixades brusques o precipitades, tot i la col·locació del preceptiu matalàs a terra. Una part de la façana del recinte serà semitransparent i el parc oferirà dues imatges diferents: una de dia i una altra de nit.
Tècnics del cos de Bombers es van reunir fa tres setmanes amb l’Ajuntament per parlar del projecte. El ple municipal de divendres passat va donar lectura a un acord de junta de portaveus, de tots els grups polítics, que demana una millora de les condicions del servei d’extinció a Terrassa. El projecte anterior va quedar aturat i no hi havia data d’execució, i la situació de les instal·lacions de l’avinguda de Barcelona s’havia anat agreujant. Ja a l’any 2019 era “insostenible”. Els acords dels grups municipals reclamaven al Departament d’Interior “l’execució efectiva” i la priorització del projecte de reforma i rehabilitació del parc de Bombers.
No serà una reforma, sinó un començar de zero amb un equipament nou aixecat al costat de l’actual, que serà demolit quan acabin les obres i es faci efectiva la mudança. Serà un equipament amb un gimnàs de 106 metres quadrats en la planta del soterrani i amb una primera planta de 559 metres quadrats amb dues àrees de descans, un menjador de 71 metres quadrats i una cuina de 42 metres. Les cotxeres, de 467 metres quadrats, tindran sis portes. En total, la planta baixa de l’edifici disposarà de despatxos, sala de control, sala de reunions, vestidors i lavabos, entre altres dependències que ocuparan 358 metres quadrats.
Personal insuficient
L’aspecte material, d’espai físic, és fonamental, però no constituïa l’únic motiu de les reivindicacions sindicals i municipals: el parc de Bombers de Terrassa necessita més personal operatiu per poder garantir els mínims per torn. La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments va reconèixer, segons l’Ajuntament, que no s’havien adoptat les mesures econòmiques previstes en el pla estratègic 2017-2022. A Terrassa es donava un greuge comparatiu amb altres parcs de tipus A de la Regió Metropolitana. Aquí, a la ciutat, el total d’efectius és de set, per vuit en altres demarcacions de la regió. De fet, un informe del Departament d’Interior reconeixia fa uns mesos que el parc de Terrassa havia de ser de tipus A0 i, per tant, havia de veure augmentat el personal per assolir la xifra mínima de nou persones per torn, amb un màxim de catorze efectius.
El projecte estratègic 2020-2025 preveu la incorporació de més bombers a Terrassa per arribar al mínim que la mateixa Generalitat considera idoni i que es nodrirà dels futurs funcionaris a hores d’ara en formació. La renovació de recursos, com els vehicles del servei, és també “insuficient”, segons l’Ajuntament. Interior afirma que la renovació serà un fet i ja ha començat.
Molts parcs de bombers disposen de torres que tenen el seu origen en la necessitat de penjar allà les mànegues, que eren de roba. Ara, la funcionalitat d’aquestes edificacions és una altra: serveixen perquè els bombers efectuïn maniobres en treballs d’altura. El nou Parc de Bombers de Terrassa tindrà una d’aquestes torres, amb un afegit especial en la seva construcció pel que fa al material emprat: serà una successió vertical de contenidors marítims apilats, segons fa constar l’avantprojecte de la Generalitat. Amb aquest recurs metàl·lic original els costos es reduiran i la seva utilització “permetrà possibles canvis de configuració en uns anys”, destaca Màxim del Valle, cap de Servei Tècnic del cos de Bombers de la Generalitat. La torre serà com a màxim de 16,90 metres d’altura per no pertorbar visualment el monument de la plaça de la Dona, situat a uns pocs metres del parc. Els tècnics de la Generalitat que han dibuixat el projecte de les noves instal·lacions han tingut en compte la cohabitació del recinte amb l’entorn en un lloc estratègic, entre l’avinguda de Barcelona i la carretera de Castellar.