Esports

El pavelló de Can Jofresa ja té la seva càmera d’intel·ligència artificial

Permetrà veure en directe tots els partits dels equips que competeixen en aquesta instal·lació

D'esquerra a dreta, sota la càmera, Pere Vilà, director de la Fundació UFEC, Toni Alsina, president de l'Handbol Terrassa, i Miguel Ángel Moreno, regidor d'esports / Alberto Tallón

La Fundació UFEC ha posat en marxa aquesta temporada EsportPlus.TV, un projecte que contempla la instal·lació d’un centenar de càmeres amb intel·ligència artificial que s’ubicaran a les diferents instal·lacions esportives d’arreu del país per tal que es puguin retransmetre en directe tots els partits de totes les categories que es disputin en una determinada instal·lació. Fins ara se n’han col·locat ja 30, cinc d’elles a Terrassa, fet que ens converteix en la ciutat catalana amb més càmeres per ara.

Els quatre clubs de hockey tenen la seva des del mes de setembre i el pavelló de Can Jofresa és el següent equipament a estar equipat amb intel·ligència artificial. Servirà per emetre tots els partits dels 17 equips de l’Handbol Terrassa, de la JET (bàsquet femení) i del Club Voleibol Terrassa. Els camps dels quatre clubs de hockey de la ciutat (Club Egara, Atlètic, CD Terrassa i Línia 22) ja disposen des de setembre d’aquests dispositius i ofereixen cada cap de setmana partits de diverses categories.

Tot i que la càmera funciona en període de proves des de fa dues setmanes, l’Handbol Terrassa, un dels usuaris de la instal·lació, va presentar-la dimarts en un acte que va comptar amb la presència del president de l’entitat, Toni Alsina, el director de la Fundació UFEC, Pere Vilà, i el regidor d’Esports Miguel Ángel Moreno. En els propers mesos continuarà la instal·lació de càmeres a camps de futbol i d’altres recintes.

L’Handbol Terrassa ha esdevingut el primer club d’handbol de categoria nacional que disposa d’una d’aquestes càmeres intel·ligents, gràcies a la cessió de la UFEC i a l’Ajuntament de Terrassa, que s’ha fet càrrec d’instal·lar-la. En breu se’n col·locarà una segona que servirà per seguir el marcador. A l’entitat, aquest recurs tecnològic li servirà per oferir en directe tots els partits. Fins ara retransmetia per Youtube els del primer equip masculí, ja que la Federació Espanyola els hi obligava.

Aquesta nova eina tecnològica servirà també perquè entrenadors i jugadors puguin millorar el seu rendiment esportiu, ja que es podran revisar els partits les vegades que es desitgi. Accedir a la plataforma esportplus.tv serà gratuït. A partir de l’1 de desembre o l’1 de gener, però, accedir a la plataforma ja tindrà un cost. Tots aquells que estiguin federats hauran de pagar 29 euros per gaudir de la múltiple oferta esportiva, mentre que el preu per als no federats serà de 59 euros. El 15% de la recaptació serà per a l’entitat i la resta per al funcionament del projecte.

La primera fase del projecte s’acabarà el dia 15 d’aquest mes, amb la finalitat de donar cobertura a més de 1.200 esdeveniments esportius en directe cada cap de setmana, de totes les categories. Els partits, que es podran seguir inicialment en mòbils, tauletes o per smart-tv accedint al web, es guardaran fins a 30 dies i es podran revisar tantes vegades com es vulgui. Les càmeres graven en Full HD, la tecnologia més avançada. Existeix la possibilitat de fer zoom, retallar jugades o fer seguiments d’un jugador, així com aconseguir estadístiques.

Toni Alsina, president de l’Handbol Terrassa, expressava amb aquestes paraules la seva satisfacció. “Fins ara havíem de retransmetre nosaltres mateixos els partits i de fet ja estàvem buscant una empresa que ens oferís les imatges. Però gràcies a la UFEC i a l’Ajuntament, podrem oferir en directe tots els partits de tots els nostres equips”.

El director de la Fundació UFEC, Pere Vilà, ha explicat així el projecte. “La nostra intenció és oferir una eina a l’esport base i amateur. Volem democratitzar l’esport català, impulsar-lo i alhora crear un sistema de finançament per als clubs”. El sistema consisteix en una càmera fixa. Des de la seu de la UFEC, a Barcelona, els responsables de l’entitat rebran les comunicacions dels horaris dels partits que es vulguin cobrir i s’engegarà i apagarà la càmera. La intel·ligència artificial permet que la càmera llegeixi el partit, tant les situacions d’atac com de defensa i pugui anar seguint el joc”. La càmera de Can Jofresa, fins ara en període de proves, s’estrenarà aquest dissabte a les 17.45 hores amb el partit del primer equip de l’Handbol Terrassa davant del Palautordera.

El pavelló de Can Jofresa ja té la seva càmera d’intel·ligència artificial
To Top