Cromlec dona nom originari a un duet de música de guitarres format per Toni Garcia i Marc Valldeperas, de Terrassa, que torna als escenaris, a El Vapor-Casa de la Música, després de tres dècades d’absència. És per això que el títol del seu nou treball és “30 anys després”. Faran la seva presentació en un concert que ja fa dies que té les localitats exhaurides.
Toni Garcia explica que estan preparant l’edició d’un disc que tindrà onze temes. “De moment n’hem gravat quatre però ja tenim enllestides les set restant. Són composicions de l’estil que ens agrada i que té a veure en melodies inspirades en músiques del món. En aquesta línia situa temes com ‘Amateresau’, ‘Echos’, ‘Santa Agnès’ o ‘Nosaltres dos’”. De fet, el Toni i el Marc es varen posar l’etiqueta de músiques del món perquè se senten còmodes amb la varietat de sons i de ritmes d’arreu. “Ens agraden els temes de llegendes, misteris, de deesses. Seguim fent rock, però tenim predilecció per mesclar arrels”.
El primer, a la guitarra clàssica i els teclats, sent passió pels enigmes i els misteris. Fa anys que fa estades a Rennes le Château (Llanguedoc), un poble molt petit que rep molt de turisme, en bona part atret per les llegendes de misticisme i conspiració d’un antic capellà de nom Francois-Bérenger Saunière. Tot un pòsit que va servir per al llibre “El codi Da Vinci”, de Dan Brown.
Marc, guitarra elèctrica i veu si fos necessari, es considera un rodamón. Ha viatjat a molts països i ha viscut a Argentina. Fa uns mesos que s’ha incorporat Zaki, percussionista, que dóna un toc berber al grup. Toni subratlla que “És molt polifacètic, toca en altres bandes i això fa que sigui un artista amb molt recorregut i experiència”.
Cromlec és un grup de molt petit format, però no renuncia a les col·laboracions que siguin adients. “En els arranjaments hi ha molta riquesa musical, des de violins, violoncels, clarinets, baix fins i tot una pipa xinesa”. Música ètnica que també està relacionada amb el nom del grup. El Toni en fa la definició. “Cromlec ens inspira els llocs sagrats dels celtes, que amb pedres i menhirs formant un cercle, marcaven un territori energètic i de poder, on s’enllaçava amb altres realitats”.
Mirada històrica
El duet va començar fent música fa 30 anys amb el nom de Miratge, tot component una banda sonora d’“El Senyor dels Anells”, la novel·la de fantasia èpica escrita per John R.R. Tolkien publicada entre 1945 i 1955,amb dues adaptacions al cinema i jocs de taula.
D’aquella primera etapa cal destacar que van participar en el concurs Èxit, de rock simfònic, de la cadena catalana TV3 i van aconseguir arribar a les semifinals i van fer diversos concerts, a més de gravar algunes maquetes. Després van iniciar altres projectes personals i van decidir prendre un respir.
Del camí fet, intens, quedava l’amistat i només calia una excusa per retrobar-se, agafar les guitarres i retrobar els sons i els ritmes que havien compartit. Ara retorna Cromlec però mantenint el seu estil personal a l’hora de compondre i viure la música.
En la nova etapa, el grup ha trobat el suport de l’equip de la Casa de la Música de Terrassa i amb ell edita el nou elapé i que espera presentar en més d’una actuació. Cromlec està satisfet de la col·laboració amb l’entitat que treballa amb xarxa i que ja ha consolidat una feina i un nom a la ciutat.