Terrassa

Recuperant la tradició d’honrar els que ja no hi són

Després de molts mesos d’incertesa per la pandèmia, el cementiri podrà tornar-se a omplir de visitants

El Cementiri Municipal s'omplirà de gent aquest dilluns durant la diada de Tots Sants / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Amb la desitjada distensió de moltes de les restriccions que s’han hagut de seguir en els últims temps, a causa de la pandèmia, aquest any, per Tots Sants, els cementiris reobriran les portes a aquesta data tan assenyalada perquè les persones puguin anar a visitar on descansen les restes dels éssers estimats. Es recupera una tradició que s’inicia uns dies abans de l’1 de novembre i que culmina amb la visita de milers de persones a aquestes instal·lacions a aquesta data tan assenyalada.

No ha estat gens fàcil per a molta part de la ciutadania, que ha vist com familiars o amics traspassaven per culpa d’aquesta malaltia o per altres motius. Per a moltes persones, no haver pogut acompanyar els seus éssers estimats en l’últim moment no ha estat gens agradable i enguany podran fer-ho com abans, si bé, com és lògic, encara s’hauran de seguir una sèrie de requisits.

Tornar a la normalitat
En general, el fet de tornar a la normalitat passa també per recuperar aquestes tradicions de commemorar als difunts i recordar-los en la diada assenyalada al calendari. Han estat molts mesos sense poder dur a terme les activitats que reuneixen a molta gent i, per tant, aquesta rutina de cada any, en aquesta època, d’anar al cementiri a portar flors, a resar o, simplement, a veure el nínxol o el lloc on estan els familiars que ja no hi són, pot ser força reconfortant per a moltes persones de la nostra ciutat.

Pel que fa als requisits necessaris, per exemple, per assistir al Cementiri Municipal aquests dies, cal mantenir algunes de les indicacions que han estat norma durant la pandèmia. És important mantenir les distàncies, en aquest cas d’un metre i mig i s’ha de procurar circular sempre el cantó dret. A les entrades i a les sortides del recinte funerari, hi ha unes recomanacions que s’han de complir.

L’ús de la mascareta és obligatòria. En aquest sentit, en aquest apartat es manté una obligació de recintes concrets i a on es pot ajuntar més gent de la que és habitual que en altres llocs. Abans d’accedir al Cementiri Municipal, caldrà aplicar-se gel hidroalcohòlic a les mans. Es demana, a més, que es limiti el temps d’estada, que s’acota a un màxim d’una hora. També es prega que es limiti l’ús de bancs i serveis. L’empresa que gestiona el cementiri, Funerària de Terrassa, ha extremat tot el que respecte a les mesures de neteja i desinfecció de totes les instal·lacions.

Algunes activitats
Per tal que el retorn al cementiri en aquestes dates que destaquen en el calendari, s’han disposat una sèrie d’activitats commemoratives. Una exposició, de nom “Arquitectura funerària: art, vida i comiat”, es podrà contemplar fins aquest dilluns. És una mostra dels diversos estils arquitectònics que es poden veure al Cementiri Municipal.

Aquesta exposició s’acompanya d’una proposta d’itinerari, que va des de l’entrada al recinte, del reconegut arquitecte Melcior Viñals, fins a diferents mostres de temples, panteons o mausoleus de famílies egarenques. És una bona ocasió per visitar obres artístiques de notable nivell i interès patrimonial. És un recorregut cronològic on es poden visionar diferents versions de l’arquitectura funerària.

S’ha de tenir en compte, i així ho adverteixen des de Funerària de Terrassa, que totes les activitats i els serveis que estan programats es poden veure modificats o anul·lats per motius de prevenció o també de seguretat.

Seguint les recomanacions per part dels serveis municipals, l’Ajuntament de Terrassa demana que s’intentin evitar les aglomeracions i que les persones vagin al cementiri de manera esglaonada. Per aconseguir que els vials, dins del recinte, siguin accessibles per a tothom, de forma periòdica s’aniran retirant tots els elements dipositats a les voreres dels espais comuns. En definitiva, es tracta de facilitar la circulació de tots els visitants durant aquesta jornada.

Dues cerimònies i actuacions musicals

Aquest dilluns, al Cementiri Municipal, s’han programat dues cerimònies per recordar a les persones difuntes al Temple Multiconfessional. Concretament, la primera serà a les 12,30 hores i la segona a les 16.30 hores. D’altra banda, de 10 a 13,30 hores també s’han establert una sèrie d’espais on es podrà gaudir d’actuacions musicals en directe, per acompanyar als visitants al recinte.

To Top