El cos de Bombers de la Generalitat emmalalteix de mancances estructurals i a Terrassa a aquests dèficits, d’efectius i instal·lacions, se suma el greuge comparatiu de disposar de menys efectius (vuit per torn) que altres parcs similars. Això fa constar l’acord de junta de portaveus municipals que demanda a la Generalitat equiparar el nombre de bombers a altres parcs del tipus A i li reclama l’execució efectiva de les obres. Reformar el parc de Terrassa ha de ser prioritari. És una assignatura pendent.
La Generalitat va estudiar fa més d’una dècada fer aixecar un edifici nou amb doble façana: a l’avinguda de Barcelona, com ara, i a la carretera de Castellar. L’administració autonòmica va planejar la construcció d’un nou parc de bombers de Terrassa que substituís a l’actual, inaugurat l’any 1986 i ja antic, amb mancances estructurals. L’octubre del 2010 es va redactar el projecte “definitiu” per licitar les obres, però no es va fer cap licitació. Aquell treball proposava la construcció d’un nou equipament al mateix solar, de 3.677 metres quadrats, amb una forma allargada amb façana, també, a la carretera de Castellar i amb una superfície construïda de 2.114 metres quadrats.
“Atenent el temps transcorregut des de la redacció del projecte executiu, cal modificar el projecte”, informava el Departament d’Interior el febrer del 2020. El nou redactat havia d’adaptar-se a la nova normativa, sobretot en els aspectes relatius a “sostenibilitat i eficiència energètica” i a unes necessitats operatives que també havien experimentat canvis en una dècada.
Més personal
El nou parc de bombers, segons el pla renovat, havia de ser de tipus A0, la qual cosa suposa “que el personal augmentarà en un torn mínim de nou persones i màxim de 14”. Un informe del departament proposava ampliar la sala de reunions, augmentar la superfície de gimnàs i la de cuina, eliminar la barra de descens i incloure en la façana de l’edifici el missatge corporatiu del cos.
El projecte del 2010, amb un pressupost de 3,7 milions d’euros, va quedar arraconat en un calaix que va tancar, en part, la crisi del maó. Mentrestant, el parc de l’avinguda de Barcelona continuava envellint, i malament. A finals d’octubre del 2020, un altre informe d’Interior justificava “la necessitat i idoneïtat” de tramitar un contracte de serveis per a l’assistència tècnica “per la redacció del projecte bàsic, el projecte executiu i la direcció d’obra” d’una reforma i ampliació del recinte que estava inclosa en un pla d’infraestructures des de l’agost del 2019. Es tractava, oficialment, d’una actualització del projecte.
El contracte de serveis “per a l’assistència tècnica” es va adjudicar a la primavera passada a un estudi d’arquitectes per 338.226,91 euros. El tràmit, per tant, s’ha reiniciat i dona les seves primeres passes. Una altra vegada. Terrassa segueix esperant. El pla d’un nou edifici “va quedar aturat i encara no té data d’execució”, recorda l’acord municipal. La situació s’ha anat agreujant, afegeix.