Quinze pimes industrials del Vallès Occidental estan sent acompanyades aquest any pel Consell Comarcal en la seva transformació cap a la indústria 4.0, un suport que es dona en el marc del projecte Impuls de la Digitalització a les pimes industrials, que té l’objectiu d’analitzar i identificar les necessitats de les empreses i definir un full de ruta amb les solucions per adoptar les noves tecnologies que ofereix el mercat.
Des del Consell Comarcal asseguren que a través del projecte, iniciat el 2019, han detectat que les empreses tenen necessitats en la digitalització per l’optimització dels processos productius. En aquest sentit, apunten que les noves tecnologies poden aportar solucions, ja sigui a partir de l’automatització i robotització, sistemes de sensorització, traçabilitat de processos o integració de sistemes amb clients o proveïdors. A més, també han constatat la necessitat de productes amb funcionalitats digitals (integració d’electrònica i sistemes digitals) i la integració de solucions tecnològiques, entre d’altres.
Des que es va posar en marxa, el servei ha acompanyat 43 pimes industrials gràcies a la col·laboració d’onze ajuntaments de la comarca (Viladecavalls, Vacarisses, Rubí, Sant Cugat, Castellbisbal, Castellar, Montcada i Reixac, Badia, Barberà, Ripollet i Sant Llorenç Savall). En general, el perfil de les empreses és de menys de 50 treballadors, amb baix nivell de digitalització i amb compromís i capacitat per iniciar o millorar en els seus processos i productes. De les entrevistes realitzades, el 84% de les empreses han obtingut un resultat que les situa en un baix nivell d’implementació de tecnologies digitals.
“Les empreses reben suport constant i permanent per acompanyar-les i assessorar-les en les diferents etapes i identificar noves oportunitats de creixement. Durant el transcurs del projecte s’ha facilitat l’accés a més de 20 empreses a programes i convocatòries de diferents organismes, com ACCIÓ, el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, la Diputació de Barcelona, les patronals i cambres de comerç, a òrgans de finançament o d’altres entitats com les universitats i centres tecnològics”, assegura el conseller de Desenvolupament Econòmic Local, Xavier Garcés. I és que a part d’acompanyament, es fa seguiment de convocatòries de línies d’ajuts i subvencions dels diferents organismes per garantir i facilitar l’engegada d’actuacions.
“Ens han ajudat a revisar alguns processos interns i identificar noves solucions amb l’objectiu de millorar en eficiència interna”, explica Josep Maria Soms, de l’empresa Iceland Seafood de Viladecavalls. “El projecte ens està facilitant eines i recursos per avançar en accions en curs amb un suport especialitzat”, comenta, per la seva banda, Jordi Canal d’Interflex (Montcada i Reixac).
El projecte forma part del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental i rep el finançament del Servei d’Ocupació de Catalunya, el Fons Social Europeu i la Diputació de Barcelona. Per portar-lo a terme, el Consell Comarcal compta amb la col·laboració de diversos socis especialitzats i tecnològics, entre els quals hi ha el centre tecnològic terrassenc Leitat i la xarxa d’espais de fabricació digital FabLab Terrassa.