Cultura i Espectacles

Antoni Padrós entra al Museu Nacional d’Art

El reconegut cineasta i també pintor aporta una obra d’avantguarda

L' obra "L'automanifestació" de Padrós que ha adquirit el MNAC

Sovint les persones apassionades de l’art destaquen per un vessant, malgrat que n’han practicat més d’un en una època concreta o al llarg dels anys. Aquest és el cas d’Antoni Padrós (Terrassa, 1937) que s’ha dedicat molts anys al cinema i ha estat premiat, però abans que això passés, quan tenia entre 20 i 30 anys, va conrear la pintura. Va formar part del “grup de Terrassa”, al voltant de Paulina Pi de Serra, i va fer exposicions aquí i a l’estranger, fins a participar en una Biennal de Sao Paulo.

De la seva etapa com a pintor figura l’obra “L’automanifest”, realitzada l’any 1967, que acaba de ser adquirida pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per la col·lecció de la postguerra i la segona avantguarda (1940-1980). Padrós està molt orgullós. “Ha estat una sorpresa que el MNAC hagi tingut aquest interès que aquesta obra sortir de les ‘golfes’ de casa i es pugui a donar conèixer. Perquè tenen previst fer una exposició d’aquest període artístic”.

L’artista explica que l’obra, emmarcada dins el pop-art, és una reflexió sobre el moment polític, econòmic i social d’aleshores. “És una peça començada a Eivissa amb llapis i vol ser una mirada particular sobre el que vivíem a finals dels anys 60 i amb les ganes de manifestar-nos per tot i contra tot”. Padrós afegeix que “és una mirada de confrontació sobre l’actualitat”. Una actualitat que centrava la seva mirada a París, amb les revolucions iniciades pels estudiants contra el capitalisme i l’imperialisme nord-americà, contra les guerres (la del Vietnam) i a favor de nous models pedagògics i de la llibertat sexual.

Expulsar els fantasmes
L’artista diu que aquesta obra l’identifica. “Per a mi, l’art sempre ha estat una manera d’expulsar els fantasmes que portem a dins. No cerco ni paisatge ni figuració sinó explicar una història. I per això em vaig mudar al cinema perquè en el setè art podia fer les històries més llargues”. I afegeix amb ironia. “En el ‘maig francès’ es deia que l’home era capaç de fer-ho tot, però en el meu cas em vaig adonar que no podia fer més de dues coses a la vegada. Així que vaig optar pel cinema i vaig anar abandonant la pintura”.

Tanmateix, l’obra de Padrós s’ha pogut veure a Terrassa en exposicions a la Sala Muncunill, a l’antic bar La Llum i a també a l’antiga galeria d’art Casamada. La de la Sala Muncunill, titulada “Antoni Padrós, pertorbador de consciències” va ser l’any 2015 i sumava el vessant cinematogràfic i pictòric. Va estar comissariada per Valerio Carando. La mateixa exposició es va exhibir després entre gener i abril de 2017, a la seu de la Filmoteca de Catalunya a Barcelona. En aquestes exposicions es podria observar i constatar la llarga, densa i trajectòria de l’artista egarenc a qui se l’ha considerat que sempre ha anat bastant per lliure i a contracorrent.

En les dues facetes ha tingut mestres i companys de viatge. En el moment de pintar es relacionava amb Marta Pessarrodona, Gabriel Ferrater, Josep Maria Subirachs i Joan Perucho i a la sala d’art Gaspar de Barcelona va conèixer a Aranz Bravo o Robert Llimós, entre altres. En cinema, Padrós va estudiar en una escola privada de Barcelona, l’escola Aixelà, on va tenir professors com Pere Portabella, Miquel Porter Moix o Romà Gubern. Tres veus i tres autoritats en el sector.

200 obres d’artistes locals 

L’obra d’Antoni Padrós que ha ingressat al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) se suma al fons del mateix i fa créixer a la vegada la representació de firmes d’artistes locals que han estat molt valorats i que són representatius d’una època. Actualment, hi ha prop de 200 obres d’artistes nascuts a Terrassa a la col·lecció i bona part d’aquesta obra són cartells, dibuixos o gravats. Entre els artistes més coneguts amb obra al MNAC hi ha Antoni Miralda, de qui tenen l’”Anell místic”, que van exposar fa poc, la fotògrafa Joana Biarnès i pintors de finals del XIX i inicis del XX com ara Antoni Badrinas, Mateu Avellaneda, Joaquim Vancells, Francesc Torres Armengol, Rafael Benet Vancells, Ramon Cortés Casanovas, Josep Armengol Bellver o Pere Prat Ubach, entre d’altres.

Antoni Padrós entra al Museu Nacional d’Art
To Top