Diners

Concentrar processos i apujar preus per fer front a l’elevat cost de l’energia

L’alça dels cost de l’electricitat i el gas ha portat algunes empreses a adoptar mesures excepcionals per intentar esquivar aquests augments. A Terrassa, diverses empreses del sector tèxtil que es dediquen al tint han optat per agrupar torns

Les màquines de tint de Finish SA s’emporten el 70% del consum de gas de tota la fàbrica / Nebridi Aróztegui

El preu de la llum està a l’ordre del dia. Els últims mesos s’han registrat diversos màxims històrics i les economies familiars ho estan notant. Algunes empreses també.

Un dels motius principals és l’alça del cost del gas, que diverses empreses del sector tèxtil utilitzen en calderes per a generar vapor per a diversos processos fabrils.

A Terrassa, diverses companyies del gremi han optat per reduir els dies de feina d’algunes de les seves seccions, concentrant processos, per intentar esquivar el cost de l’electricitat i el gas i produir més de nit, quan l’energia és més barata. Tot i això, asseguren que no podran evitar l’encariment dels seus productes.

És el cas de Finish SA, que es dedica als tints i acabats per a tèxtils de la llar. Les seves màquines de tint necessiten temperatures de fins a 130 graus i usen aigua, electricitat i gas.

Francesc Roca, gerent de la companyia, explica que preveuen acabar aquest 2021 havent de pagar entre un 250% i un 300% més que l’any 2019 amb les dues energies importants dins de fàbrica, l’electricitat i el gas. “De pujades del preu de l’energia n’hem tingut però mai tan radicals com les d’ara, que són inassumibles. Hem tingut increments mensuals del 70%”, assegura.

Reforçar el torn de nit
Per intentar frenar el cop, la companyia ha decidit concentrar els processos de tint, que s’emporten el 70% del consum de gas de tota la fàbrica, de dilluns a dimecres. “Nosaltres treballem en tres torns, de matí, tarda i nit. Aquest últim l’acostumem a tenir a un rendiment d’un 30% i ara l’hem passat al 100% per intentar absorbir la feina que fèiem els dijous i divendres”, comenta Roca. “La intenció és optimitzar processos i reduir el consum, que les màquines no s’hagin d’apagar i encendre cada dia i guanyar eficiència energètica”, destaca el també president de l’Institut Industrial de Terrassa – Gremi Tèxtil.

L’empresa Ramon Caus SA, també de tints i acabats tèxtils, ha optat per una mesura similar. Han passat de treballar cinc dies a la setmana, a tres i mig. “Abans teníem temps morts de fins a tres hores amb les màquines parades per a fer càrregues. Ara els estem reduint al mínim, tenint el material ja preparat abans d’engegar la fàbrica. Treballem amb una caldera que funciona les 24 hores al dia i ens interessa que rendeixi”, indica el gerent de la companyia, Ramon Caus. Estan estalviant entre un 10% i un 15% en gas.

Tot i això, ambdues empreses no podran evitar traslladar part del cost als seus clients. Finish SA ha apujat ja les seves tarifes un 12% i creu que haurà de fer més pujades. A Ramon Caus SA preveuen un increment de cara l’any que ve.

“Nosaltres hem tingut sort perquè durant la primera part de la crisi energètica hem tingut un preu fix en l’electricitat perquè tenim un contracte que ve d’un any enrere, però ara s’acaba i l’haurem de renegociar”, explica Caus. “Ho hem estat estudiant i el preu de l’electricitat es multiplicarà per 2,5 i el del gas per 3”, diu, alhora que explica que ja han començat a parlar amb els seus clients perquè sàpiguen que preveuen un augment de tarifes.

“Nosaltres treballem a tercers i no podem estocar, però els nostres clients si i els estem demanant que intentin fer previsions tan generoses com sigui possible”, detalla.

Tant des de Finish SA com des de Ramon Caus SA expliquen que les previsions amb què treballen és que la situació no es normalitzi fins a l’abril o el maig de l’any que ve, quan esperen poder començar a recuperar la distribució de la feina en els torns amb què treballaven fins ara. Alerten, però, que són només previsions i que no saben què passarà.

To Top