Terrassa

Terrassa se suma a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible

La ciutat acolllirà diverses activitats amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania de la necessitat d’un model més just,
sostenible i democràtic

Terrassa se suma un cop més a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, que enguany se celebra des d’aquest dilluns i fins al divendres 29 d’octubre, sota el lema “Sobren motius, Fem-ho”. L’objectiu és conscienciar la ciutadania sobre el paper clau que té en la transició energètica en un context d’emergència climàtica i de crisi sanitària mundial, per anar cap a un model energètic net, sostenible, descarbonitzat, distribuït i democràtic.

La programació recull activitats organitzades per la Diputació de Barcelona, en coordinació amb la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, com tallers en línia, exposicions virtuals, jocs educatius per a petits i grans, reptes per resoldre en família, aplicacions interactives o materials audiovisuals. Enguany, a més, s’inclouen dues activitats organitzades des de l’Ajuntament, programades dins el certamen “Terrassa Cooperativa” i que se celebraran el proper mes de novembre. D’una banda, un taller pràctic sobre l’autoconsum fotovoltaic i les comunitats energètiques, que inclou una visita a la instal·lació fotovoltaica del centre cívic Maria Aurèlia Campany, i que està previst pel dissabte dia 6, de les 11 a les 13 hores, a la biblioteca BD4. I d’altra banda, una jornada participativa titulada “Avancem cap a la transició energètica amb les comunitats energètiques”, que se celebrarà el dimarts 9 de novembre, de les 18 a les 20 hores, a la Masia Freixa.

A Catalunya, la Setmana Europea de l’Energia està promoguda per l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) i compta amb la participació d’ajuntaments, entitats, empreses i ciutadania que col·laboren amb tot un seguit d’activitats organitzades al voltant de les renovables i l’eficiència energètica.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, considera que “l’energia és un dret fonamental i les administracions públiques n’hem de ser garants”. “A Terrassa impulsem una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible perquè considerem que els ajuntaments la podem liderar, reforçant el nostre paper com a productors d’energies renovables, tenint capacitat d’intervenció en el mercat i participant en la distribució i comercialització d’energia verda”, assegura.

L’any 2019, l’Ajuntament va començar a instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis municipals per generar energia, una actuació contemplada dins el programa Terrassa Energia Intel·ligent (TEI). Actualment, ja n’hi ha més de 1.500 en 13 edificis municipals.

Aquest últim any s’han produït prop de 800 mil quilowatts-hora (795.600,08 kWh), dels quals s’han autoconsumit gairebé la meitat (363.177 kWh). L’objectiu és arribar a una producció anual de prop d’1 milió de quilowatts-hora, per reduir les emissions
de CO2 en 150 tones anuals.

D’altra banda, i per fomentar aquest tipus d’instal·lacions, l’Ajuntament ofereix bonificacions a l’Impost de Béns Immobles (IBI), l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) i l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per tenir instal·lacions d’aprofitament solar.

Terrassa se suma a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible
To Top