Esports

L’estudiant de la UPC Jan Franquesa, bronze al Mundial de globus

Té 18 anys i estudia enginyeria al campus de Terrassa de la UPC

Jan Franquesa va derrotar al partit pel tercer i quart lloc el brasiler Diego Méndez per 6 a 4 / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La primera Ballon World Cup organitzada per l’streamer Ibai Llanos i el futbolista blaugrana Gerard Piqué va reunir 32 jugadors. El representant espanyol, Jan Franquesa, estudia a Terrassa i es va penjar la medalla de bronze

Alguna vegada, de petits, heu jugat al menjador de casa, a fer que un globus no toqui el terra? Segur que sí. Doncs aquest és justament el que feien dos amics nord-americans durant la pandèmia. Van penjar un vídeo a les xarxes que es va fer viral. A l’streamer Ibai Llanos i al futbolista Gerard Piqué els va cridar l’atenció i, mig de broma, mig seriosament, van començar a madurar la idea d’organitzar una competició que es basés, precisament en això: evitar que un globus no toqués a terra.

El joc és senzill. Es disputa en un espai que simula un menjador, rodejat per parets de vidre. Els partits duren dos minuts i s’enfronten dos jugadors. Guanya el que aconsegueix més punts. Es pot emprar qualsevol part de la mà per tocar el globus, però mai no se’l pot empènyer cap avall.

La primera edició del Campionat del Món de globus (Balloon World Cup) es va celebrar la setmana passada, concretament el dijous dia 14, en un espai tancat a PortAventura. La competició es va retransmetre en directe per streaming a través del canal d’Ibai Llanos i va aconseguir audiències espectaculars, amb pics de més de 600.000 espectadors.

Els organitzadors, l’empresa Kosmos de Gerard Piqué, va cuidar fins al darrer detall. Hi havia espectadors, alguns tan il·lustres com el pilot de motos Marc Márquez i youtubers de primer nivell. El mateix Llanos va ser l’encarregat de retransmetre les gairebé set hores de directe, acompanyat a la taula pel mateix Piqué, el comentarista Alfredo Duro i Cristóbal Soria.

Hi havia 32 jugadors i cadascun representava un estat, Andorra inclosa. Una setmana abans, Llanos va llançar la idea a través del seu canal. Un dels seus més fidels seguidors, el jove de Valldoreix Jan Franquesa Monés, no sabia si es tractava d’una broma. Ell fa gimnàstica i sempre li ha agradat fer esport. Estudia enginyeria amb vehicles aeroespacials al campus de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el seu somni és esdevenir astronauta.

Va decidir apuntar-se a aquest estrany Mundial de globus que ha acabat tenint una enorme repercussió mediàtica. Per la feina del seu pare, Franquesa ha viscut a Portugal, Suïssa i Croàcia, a banda de València i Madrid, fins que fa 6 anys es va instal·lar a Valldoreix. Com demanaven els requisits, va penjar diversos vídeos i va omplir els formularis. Cada país necessitava un representant i l’espanyol va ser ell. Des de l’empresa de Piqué li van comunicar que havia estat escollit, però va desconfiar. “Em van trucar i estava a classe. No coneixia el número i el vaig investigar. Va ser justament el dia que va caure WhatsApp, Facebook i Instagram. L’endemà vaig parlar amb ells i només una setmana després estava ja a PortAventura competint”, assegura Franquesa.

Felicitat pel president peruà
El campió, el peruà Francesco de la Cruz, es va endur els 10.000 euros del premi i fins i tot va rebre la felicitació del president del país. La resta de participants van rebre també una recompensa econòmica. I Franquesa, a més, la medalla de bronze que li va entregar el mateix Piqué.

Als setzens de final, l’estudiant de Terrassa va vèncer per 2 a 1 a l’Uruguai. “El primer partit va ser un dels més complicats. Encara no sabíem ben bé com funcionava molt i hi havia molts nervis”. Però Jan va passar ronda i ho va celebrar amb el mateix mortal enrere que va repetir quan es va assegurar el bronze. A vuitens va batre un cubà, a quarts un marroquí i a les semifinals va caure per 2 a 1 davant de qui acabaria sent el campió, el peruà Francesco de la Cruz. En el duel per la medalla de bronze, però, es va imposar amb gran claredat al brasiler Diego Méndez per 6 a 4.

Jan Franquesa entén que la modalitat podria ser reconeguda com a esport. “La tècnica és molt important i també la tàctica. S’entrena molt la manera de servir i també com tocar el globus per fer l’efecte que desitges. Controlar els nervis és fonamental. Per a mi va ser una experiència única i espectacular. Espero repetir-la”, diu.

L’àrbitre terrassenc de hockey Franc Tormo va ser un dels tres col·legiats que va impartir justícia en aquest Mundial. El van acompanyar el mediàtic col·legiat de futbol Rafa Guerrero i un àrbitre de tennis. Entre els tres es van repartir la totalitat de partits del torneig. Sempre n’hi havia un dins de la pista, un que arbitrava des de fora i un tercer que estava al VAR.

To Top