Esports

Una generació d’or amb accent terrassenc

La madrilenya Paula Camus i la barcelonina Martina Cardona, ambdues de 19 anys, van formar part de l’equip entrenat per l’egarenc Jordi Valls a Israel

Paula Camus i Martina Cardona, amb les seves medalles d'or / ALBERTO TALLÓN

El waterpolo femení espanyol continua gaudint de la seva etapa daurada. La selecció júnior femenina va tocar la glòria el cap de setmana passat amb el títol mundial assolit a la ciutat israeliana de Netanya. Amb el terrassenc Jordi Valls com a seleccionador i dues jugadores del CN Terrassa (la madrilenya Paula Camus com a capitana i la barcelonina Martina Cardona, ambdues de 19 anys), Espanya va batre amb superioritat Grècia per 10 gols a 5 a la final d’una competició en la qual les espanyoles van guanyar-ho tot menys el partit de la primera fase davant dels Països Baixos.

Tant el seleccionador com les jugadores saben ja el què és formar part de l’”staff” de la selecció absoluta. Valls és l’ajudant de Miki Oca, mentre que Camus i Cardona han disputat ja diversos partits amb el combinat absolut. La selecció júnior femenina va arribar a Barcelona diumenge al matí amb el trofeu i les seves medalles d’or penjades al coll. Després de gaudir de només dos dies de descans, Les waterpolistes ja van entrenar-se ja dimarts amb el seu equip per preparar el debut a la lliga, que es produirà dissabte al vespre a la piscina del CN Rubí.

Ambdues sabien ja el que era penjar-se una medalla d’or en un Mundial. Camus ho va aconseguir al Mundial júnior de Belgrad (Sèrbia) i Cardona ho va fer a Volos (Grècia). Les dues estan acostumades a competir amb les diferents seleccions en categories inferiors, amb excel·lents resultats.

Paula Camus va ser una de les jugadores més rellevants en la consecució d’aquesta medalla d’or. Va ser la segona màxima anotadora del torneig amb 15 dianes i va tenir un enorme protagonisme. “Portàvem molt de temps treballant per a aquest Mundial. Sabíem que podíem aconseguir una medalla si fèiem les coses bé, però no m’esperava en absolut assolir l’or”, comenta una Camus que sembla cridada a ser una de les boies de referència de la selecció absoluta en no massa temps.

“Excepte a les semifinals contra Itàlia, en què no vam començar bé, a la resta de partits vam anar sempre per davant. Amb les russes ens esperàvem un partit més complicat, igual que a la final davant de Grècia. Penso que la clau va ser la nostra bona defensa, però el més important, el que ens va dur fins a l’or, és l’equip en ell mateix. Vam funcionar com un equip dins i fora de l’aigua. I aquestes coses s’acaben notant”.

Coincideix absolutament amb aquesta apreciació la seva companya del CN Terrassa Martina Cardona. “Una de les claus d’aquest or és el bon rotllo que hi havia entre totes nosaltres. Si fora de l’aigua et portes bé, això es nota a l’hora de competir. És així. Érem una pinya i ens ho vam passar molt bé”, assenyala la barcelonina, que destaca també la duresa de la preparació. “Vam treballar de valent a les concentracions de Sierra Nevada i també al CAR, on fèiem sessions de vuit hores”.

Esperances de futur
Tot i reconèixer haver tingut “menys minuts dels que m’hauria agradat”, Cardona va marxar d’Israel “molt satisfeta del rendiment que vaig donar i molt agraïda al seleccionador i a les meves companyes”. Reconeix també que la semifinal davant de les italianes va ser l’únic moment en què l’equip va trontollar. “Vam fer un mal primer quart, però ens vam posar les piles i vam poder acabar entrant a la final”.

Les dues companyes del Club Natació Terrassa es veuen en un futur més o menys immediat com a integrants d’una selecció absoluta amb la qual ja han tingut la oportunitat de debutar. Paula Camus assenyala en aquest sentit: He tingut l’oportunitat que Miki Oca em cridés i he pogut jugar amb l’absoluta. Espero continuar sent seleccionada”, assenyala la madrilenya. Cardona comenta: “Treballo cada dia per fer el salt, però no és una cosa que m’obsessioni. Si m’ho mereixo, ja arribarà”, assenyala. Ambdues han canviat ràpidament de xip i tenen ja moltes ganes de debutar a la lliga amb les seves companyes del CN Terrassa en la temporada en la qual l’equip s’estrenarà a Europa.

Jordi Valls, el cervell

Gran part del mèrit de l’or és del seleccionador egarenc Jordi Valls, que porta 12 anys com a assistent de l’equip absolut. Aquest col·leccionista de medalles considera que el relleu a la selecció absoluta està garantit. “L’equip absolut pot estar tranquil. Aquest grup té el talent i la capacitat de treball necessaris per fer el que ha fet a Israel. Ha estat molt senzill entrenar-lo”, diu.

To Top