L’Oficina d’Informació a la Gent Gran de Terrassa ha arribat al primer any de funcionament amb un total de 1.398 consultes ateses. Aquest recurs, que es va posar en marxa com a prova pilot, ha demostrat la seva utilitat i continuarà funcionant com fins ara. La gran majoria de les consultes (1.051) han estat telefòniques. Durant els primers mesos de funcionament no hi va haver atenció presencial per la situació sanitària, i totes les atencions de 2020 (731) van ser per telèfon. Durant els primers mesos, l’activitat va ser molt intensa perquè coincidint amb l’obertura de l’Oficina es va enviar una carta a totes les persones grans demanant-les que truquessin a l’Oficina per actualitzar les seves dades de contacte, perquè durant l’inici de la pandèmia es va detectar que l’Ajuntament no podia contactar amb totes les persones grans per fer-ne seguiment.
Moltes d’aquestes 731 trucades les van fer persones que volien actualitzar les seves dades. Durant el que portem de 2021 sí hi ha hagut atenció presencial, en una proporció similar a les telefòniques (316 davant 320). Finalment, també s’han registrat 31 atencions per correu electrònic. L’Oficina informa sobre envelliment actiu i saludable, suport a les cures i qualsevol altre tema d’interès per a les persones de més de 65 anys. També centralitza les seves demandes, les canalitza i ofereix informació, assessorament i acompanyament en els seus tràmits. En els casos en què les consultes rebudes corresponen a altres serveis o institucions (pensions, salut, etc), l’Oficina deriva la persona interessada cap al recurs corresponent i posteriorment en fa seguiment per confirmar que ha estat atesa allà on correspongui. En aquest sentit, moltes de les peticions ateses han tingut a veure amb dificultats amb les noves tecnologies a l’hora de fer tràmits (demanar cites prèvies a organismes com la Seguretat Social, renovacions de DNI, descarregar l’app “La Meva Salut”, etc).
Serveis i recursos
Una altra tipologia de consultes habitual és sobre serveis i recursos en relació a les cures (alternatives d’habitatge, serveis a domicili, residències, etc). L’Oficina està ubicada a la planta baixa de l’edifici Els Telers, a la cruïlla dels carrers de Sant Leopold i Sant Ildefons, reforçant així un espai de referència per a la gent gran de la ciutat. Aquest complex municipal acull un conjunt de pisos municipals adreçats a la gent gran, la seu del Servei municipal de Promoció de la Gent Gran i el Casal de Gent Gran Anna Murià. L’horari d’atenció (amb cita prèvia) és de dilluns a a dijous de 10 a 13 hores i dimecres de 16 a 19 hores. El telèfon és el 93 739 70 95.
La regidora de Gent Gran, Mònica Polo, ha valorat positivament el funcionament de l’oficina en el primer any i ha explicat que l’objectiu ara és potenciar-la més: “Seguirem treballant per consolidar l’Oficina com a espai de referència per a totes les persones grans de la ciutat, perquè hem vist que val la pena tenir un lloc i un telèfon on les persones grans tinguin la tranquil·litat que les ajudaran sigui quina sigui la seva necessitat”, assenyala la regidora. En aquest sentit, properament l’Ajuntament posarà en marxa una sèrie d’accions de difusió per a donar a conèixer l’Oficina a les persones que encara no la coneguin. També ha explicat que s’està “treballant perquè l’Oficina sigui un recurs viu i es pugui acostar al territori en el futur”.
L’Oficina d’Informació a la Gent Gran és un dels compromisos recollits pel Programa de Govern 2019-2023 i dona resposta a una demanda dels moviments socials de gent gran de Terrassa, que reclamaven aquest servei per millorar l’atenció a les persones grans de la nostra ciutat. La regidora ha tingut paraules d’agraïment cap a aquestes entitats i col·lectius i ha recordat que «Ara ja fa un any i l’Oficina és una realitat palpable, però no existiria sense l’impuls del Moviment per unes Pensions Dignes, la Federació de Centres i Associacions de Gent Gran de Terrassa i Comarca, Iai@flautes Terrassa, Marea Pensionista de Terrassa i la Comissió de Residències Públiques de Terrassa».
El Ple de l’Ajuntament va aprovar una proposta de resolució en aquest mateix sentit durant el mandat anterior. A més d’atendre la ciutadania, l’Oficina ha esdevingut també una important via de recollida d’informació sobre les necessitats de les persones grans de Terrassa. Les dades recollides durant el primer any de funcionament han estat una font d’informació útil en la preparació del Pla Local per a un Envelliment Integral a Terrassa, que s’està acabant d’elaborar, i també ha estat clau per decidir la temàtica de les dues xerrades organitzades durant el darrer any: una sobre habitatge, el passat mes de maig, i una sobre bancs, el proper dia 20.