Hi ha històries que es fan clàssiques i que perviuen per sempre arran de l’impacte que van tenir el primer dia i perquè, sabent de l’èxit assegurat, es revisiten i es reestrenen. El gran dramaturg anglès William Shakespeare va crear a finals del segle XVI la història d’amor “Romeo i Julieta” i més de 350 anys després el tàndem Jerome Robbins i Robert Wise feien una relectura del relat adaptat als temps i estrenàvem a la pantalla gran “West Side Story”, amb un Tony i una Maria que s’enamoraven malgrat procedir de dos orígens i mons completament diferents.
El triomf del film l’any 1961 va ser incontestable perquè va rebre molts Oscars i premis per a tot l’equip artístic. Va tenir una gran projecció i repercussió. Tant és així que són moltes les productores que han anat rescatant l’argument per presentar-lo en format de musical. En un dels últims espectacles que ha girat pels teatres hi ha participat l’actor terrassenc Jan Forrellat en el rol del Tony.
Terrassa és una ciutat on el teatre, la música i la dansa ha arrelat amb força. I té també creadors i intèrprets amb molta iniciativa que els hi agrada arriscar i innovar. En aquesta línia s’emmarca el nou Cor Jove del Cor Montserrat dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals que dirigeix Rosa Ribera. La formació també s’ha sentit captivada per la història de “West Side Story” i farà l’estrena de la seva versió aquest cap de setmana, dissabte i diumenge, a l’Auditori Municipal de Terrassa.
La producció artística pujarà a l’escenari amb més de 20 persones, algunes de les quals combinaran el cant i la instrumentació. La direcció musical és de Rosa Ribera i Dani Garcia i l’escenografia d’Àlex Marteen amb el suport de Pepi Sabrià. Els personatges principals recauen en Albert Crespi (Toni) i Eva Sánchez (Maria). El cor estarà acompanyat per un quartet de saxos i un trio format per viola, percussió i piano. Cal dir que la majoria dels intèrprets estan lligats a la ciutat, bé perquè hi han nascut i resideixen o bé perquè han fet estudis a l’Escola de Música-Conservatori Professional de Terrassa. Ribera explica que la producció ja estava com a cap de cartell per l’estrena d’aquesta formació abans de vacances, però la pandèmia ho va ajornar. La directora musical destaca que “estem molt il·lusionats de poder oferir aquest espectacle coral a la ciutat perquè hem treballat molt”.
Una història actual
Ribera considera que la popular història de “West Side Story” és plenament contemporània. “És una obra que parlar de situacions de la vida i de com afrontar-la. I en aquest cas, el que transmet és que l’amor pot resoldre problemes. És un argument que sempre està a l’ordre del dia”. La directora subratlla que la partitura és espectacular. “Les músiques i cançons són exquisides. Atrapen de seguida perquè són melòdiques, rítmiques, cromàtiques. I tot això fa que hi hagi un treball de la veu molt particular i amb moltes textures”.
La directora diu que tot l’equip artístic està gaudint perquè és una nova manera d’entendre el cant coral. “En una obra coral sempre et centres en els solistes, però aquí tothom cantarà els que està reservat a ells perquè s’han fet uns arranjaments especials”. També destaca la feina dels conjunts instrumental. “No tenim una orquestra, però els dos grups triats sonen molt bé”.
El Jove Cor Montserrat està inquiet per oferir aquest “West Side Story” perquè més enllà de preparar i representar l’obra hi ha més factors que la fan especial. La directora explica que “és doble estrena, la de l’obra i del cor. I és fruit d’un treball amb molt personal”. En aquest sentit, Ribera explica que la formació s’ha format amb el “boca-orella” dels exalumnes que van anar a buscar a la seva mestra i mentora del Conservatori de Terrassa per tirar endavant la proposta.
Per a Ribera, la iniciativa ja valia molt la pena. “Estic encantada. Per a mi representa un nou repte perquè és la primera vegada que faig una incursió en un musical contemporani. Però el fet d’aprendre i reaprendre m’estimula molt i de seguida vaig acceptar. I hem fet el camí junts perquè la gran majoria tenen formació clàssica, però el resultat és molt interessant i estan oberts a assajar molt repertori”.