Aquest diumenge, 10 d’octubre, és el Dia de la Salut Mental, una jornada per prendre consciència de la importància de les malalties associades a la ment i de la necessitat que deixi de ser un estigma social. Terrassa si suma amb el Festival CreativaMent a través del qual vol donar veu i visibilitat a la creació artística de les persones que treballen a favor de la inclusió. Aquest festival s’ha reservat per aquest dia commemoratiu la posada en escena de “Mi padre no era un famoso escritor ruso“, de l’artista Bárbara Buñuelos, que relata en forma de documental el cos i el patiment mental. L’espectacle tindrà lloc a les 18 h al Teatre Alegria de Terrassa. Buñuelos acaba de presentar obra al Festival TNT sobre aquesta temàtica social, amb una obra que relata la història d’un noi vigilant d’un pàrquing en horari de nit. Aquest noi explica que és la única feina que li donen perquè pateix un trastorn mental.
El Festival CreativaMent s’ha presentat aquesta tarda amb la participació de les regidores Mónica Polo, de Salut i Rosa Boladeras, de Cultura, acompanyades de Maria Aran, d’Activament, Pep Martí, del servei de rehabilitació comunitària del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i Carme Ortega, del Club Social Ègara. L’acte s’ha celebrat a la Coral de Prodis, al carrer Pantà. Un espai significatiu perquè Prodis és una institució a la ciutat en serveis i acompanyament a persones amb salut mental.
A més de la proposta escènica, el festival inclou més accions com la realització d’un mural amb l’artista Roger Abella, una exposició fotogràfica cedida per la comissió antiestigma de Granollers, un taller sobre la natura i la música amb l’associació CANC i una taula rodona sobre art i trastorns mentals. Totes elles encaminades a posar la creativitat com a centre d’atenció. En aquest sentit, Pep Martí, del CST, va manifestar que “la creativitat té molts poders i és una gran eina per ajudar a connectar de nou. Estem molt contents de promoure aquesta iniciativa perquè suma sensibilitats i fa que sigui diversa i inclusiva”.
El conjunt d’activitats ha estat impulsat des de la comissió antiestigma de la Taula de Salut Mental de Terrassa i compte amb el suport dels serveis municipals de Salut i Cultura amb subvencions del programa Terrassa Crea. Les responsables polítiques, Mónica Polo i Rosa Boladeras, van coincidir en el fet que “avui era un gran dia perquè el Festival CreativaMent respon plenament al nostre segell GAS, que és el treball sobre gènere, accessibilitat i sostenibilitat, i fer-ho de manera transversal i amb xarxa amb les entitats i les persones. Afegir que la comissió antiestigma local estrenarà a partir d’aquest diumenge un programa, que és diu “Pluralment” a la Ràdio Municipal de Terrassa i que tindrà una emissió cada quinze dies.