Terrassa

El pressupost municipal de 2022 creixerà un 8,6% i superarà en 214 milions

L’aportació de diners de l’Estat permet un pressupost més ambiciós i la congelació d’impostos i taxes

La reforma de l'Estadi Olímpic de cara a la Copa del Món d'Hoquei Femení és una de les inversions previstes el 2022/ Nebridi Aróztegui

El govern municipal ha presentat els primers números del pressupost ordinari per a l’exercici 2022, pendent d’incorporar els de les societats públiques. Els comptes de l’Ajuntament per l’any vinent superaran en un 8% els de l’exercici actual -que van ser de 205,7 milions- per arribar als 214,3 milions d’euros.

Els tinents d’alcalde Isaac Albert -Serveis Generals i Bon Govern- i Lluïsa Melgares -Territori i Sostenibilitat- van comparèixer ahir davant els mitjans per fer pública la proposta econòmica i anunciar l’obertura del període de negociació política i participació ciutadana.

L’1 de gener han d’entrar en vigor les ordenances i els pressupostos municipals. El 3 de novembre se celebraran plens extraordinaris d’ordenances i pressupostos

L’any vinent el pressupost municipal creixerà gràcies a la participació en els tributs de l’Estat i altres administracions, que augmenta fins als 82,6 milions d’euros. Aquestes aportacions suposaran un 38,56 per cent dels ingressos municipals. El 61,4% restant arribarà principalment de la recaptació de l’IBI (59,7 milions), i de les taxes municipals, majoritàriament de la taxa de residus.

En el capítol dels ingressos, l’any de la recuperació econòmica la hisenda municipal disposarà de recursos extres de l’Estat i tornarà a poder utilitzar el superàvit. El govern de Pedro Sánchez ha anunciat que mantindrà la suspensió de la regla de la despesa per donar oxigen als municipis en la sortida de la pandèmia. Aquesta situació permet a l’executiu terrassenc disposar de més recursos i congelar els impostos el 2022, com ja va anunciar el mes de setembre.

Millors dades econòmiques
El creixement del pressupost “permet mantenir la pressió fiscal”, afirma Albert. “Les dades econòmiques són millors de les que prevèiem fa un any”. Encara, però, hi ha persones en ERTO i les economies familiars han de fer front a l’increment del preu dels subministraments i “als impostos d’altres administracions”. Són factors que “hem tingut en compte a l’hora de contenir la pressió fiscal” apunta Albert.

El mateix Ajuntament ha vist coml’increment de la factura municipal de la llum tenia un sobrecost d’1,5 milions d’euros, un impacte que es veu alleugerit per l’aportació de l’Estat. Tot plegat permet que “si tornem a patir un impacte derivat de la Covid, podem dir que estem preparats”.

El proper exercici l’Ajuntament mantindrà l’endeutament municipal entre els 11 i els 12 milions d’euros, lluny del sostre de deute

Pel que fa a les inversions, l’administració tancarà les setmanes vinents el llistat definitiu dels projectes que finançarà el 2022, després de debatre el pressupost amb els grups municipals i presentar els comptes a la ciutadania. La Hisenda municipal treballa amb una previsió de despesa de més de 18 milions d’euros, que es destinaran a projectes com l’adequació de l’Estadi Olímpic per a la Copa del Món d’Hoquei Femení 2022, la construcció de l’institut-escola Sala i Badrinas, l’inici del Parc de la República, el cobriment de la pista de Can Jofresa i la construcció del casal del Roc Blanc, entre d’altres.

Informació a l’accés a l’àrea de vianants/Nebridi Aróztegui

Pendents de la injecció econòmica dels Next Generation

Si la Unió Europea dóna el vistiplau als projectes municipals als fons Next Generations, les inversions es duplicarien l’any vinent. L’Ajuntament de Terrassa presenta tres projectes que sumen més de 26 milions d’euros, enfront dels més de 18 milions ja previstos als comptes municipals.

“Estan relacionats amb l’increment de les zones de baixes emissions i la transformació del transport públic; amb la millora de les instal·lacions del Mercat de la Independència i del Mercat de Sant Pere, amb la digitalització de l’administració i amb el projecte Vapor.0 de turisme industrial sostenible. Si arriben els diners d’Europa, les partides d’aquests projectes incloses al pressupost de 2022 quedaran alliberades, donant més liquiditat als comptes municipals.

Lluïsa Melgares va agraïr ahir l’esforç dels serveis tècnics municipals per elaborar i presentar puntualment els projectes. “Han fet un esforç sobrehumà”, va dir.
Melgares va explicar que el pressupost de 2022 i els fons Next Generations “suposen un rellançament” per a la ciutat. “Ara hem de mirar el futur, tot i que seguirem pendents de les necessitats del present”.

Aquest any preocupa l’increment de l’IPC

Tot i la comoditat d’un pressupost que creix després de la crisi generada per la pandèmia, a la Hisenda municipal estan pendents de “l’impacte que pot tenir l’increment de l’IPC en els comptes de l’Ajuntament”, va apuntar ahir Isaac Albert. Venim d’un IPC negatiu del -0’5 el darrer exercici i el setembre de 2021, la taxa de variació anual de l’índex de preus al consum es va disparar fins al 4%, la més alta en 13 anys.

Un mes per incorporar propostes i la votació, el 3/10

La tramitació del pressupost municipal comença avui un compte enrere d’un mes fins a la votació del document definitiu, en ple extraordinari, el dia 3 de novembre. Durant les quatre setmanes vinents el govern presentarà la seva proposta als grups municipals i a la ciutadania, que ja pot formular suggerències a la plataforma municipal Participa. L’Audiència Ciutadana se celebrarà el dia 8 d’octubre.

El pressupost municipal de 2022 creixerà un 8,6% i superarà en 214 milions
To Top