monument de la dona
Terrassa

Terrassa tindrà un mural de dones

El ple aproba la proposta de les feministes, que suggereixen ubicar-lo a la base del Monument a la Dona

Les feministes demanen la cessió d'un espai visible de la ciutat /Nebridi Aróztegui

El ple ha votat unànimement la proposta de resolució presentada pel Casal de la Dona i el Col·lectiu Feminista de Terrassa, que demana la realització d’un mural de dones a la ciutat. Tots els grups municipals han recolzat la iniciativa, que pretén donar visibilitat “a dones activistes del moviment veïnal, sindical, polític i associatiu” de Terrassa, ha dit Mercè Gómez, ponent de la moció.

Les feministes apel·len a la declaració, el 2016, de Terrassa com a Ciutat Feminista, i recorden que des de llavors “els canvis van molt lents”. Denuncien que “la presència de dones als mitjans de comunicació locals continua sent insuficient”, al carrer “les imatges sexistes” ocupen els panells publicitaris i al nomenclàtor de la ciutat hi ha “una gran absència de dones de la ciutat, dones referent a l’imaginari feminista del país i del món”.

Sessió ordinària del ple municipal de setembre, avui a l’Ajuntament /Nebridi Arózegui

El mural de les dones incorporarà figures dels diferents àmbits del coneixement, “anònimes o no i de Terrassa”. L’objectiu és visibilitzar la tasca de dones silenciades històricament i “generar nous referents feministes que permetin empoderar les noies i feminitzar el paisatge de la ciutat”.

El Casal de la Dona i el Col·lectiu Feministes Terrassa demanen per al mural “un espai visible” i proposen instal·lar-lo a la base del Monument a la Dona, situat a la cruïlla de la carretera de Castellar amb les avingudes de Barcelona i Jaume I.

Les feministes es mostren disposades a consensuar un llistat de dones candidates a incorporar-se al mural i a elaborar “el projecte en col·laboració amb artistes locals amb compromís feminista”, a qui demanaran el disseny del nou panell urbà. El projecte, afirma Gómez, vol recuperar la memòria històrica i és un gra de sorra en la proposta de construcció de la Terrassa feminista”.

Els grups municipals han celebrat la iniciativa del Casal de la Dona i el Col·lectiu Feminista de Terrassa. “És oportuna i necessària- ha dit Montserrat Trullàs, de Junts per Terrassa-. Ens calen referents per empoderar les dones. Ja tenim ganes de veure el mural”.

Des de Ciutadans, Isabel Martínez creu que el nou mural “és una manera visual de visibilitzar els papers de la dona a l’esfera pública i privada” i ha confiat en el fet que la iniciativa “es pugui portar a la Comissió del 8 de març”.

A Terrassa “hi ha dones invisibilitzades durant segles”, ha denunciat Ona Martínez, d’ERC. La regidora ha aprofitat l’oportunitat per demanar a les feministes que en el projecte del mural s’obri el ventall de possibilitats i és doni protagonisme “a les més invisibilitzades de les invisibles”.

De fet, aquesta és una iniciativa que pretén rescatar de l’oblit dones que han estat clau a la història passada i present de la ciutat, on fins i tot avui els avenços en temes d’igualtat “van molt lents”, ha denunciat la regidora socialista Josefina Merino. Aquest bloqueig respon, ha apuntat Núria Marín, de Tot per Terrassa, “a una societat patriarcal de la que encara hi queden restes”.

Terrassa tindrà un mural de dones
To Top