La temporada BBVA de Dansa estrena avui, dissabte, el cicle de tardor amb la companyia italiana MM Contemporany amb la direcció de Michele Merola. L’espectacle presentarà a La Factoria Cultural de Terrassa (LaFACT) dues de les seves últimes produccions que són “Schubert Frame” i “Gershwin Suite”. Aquesta és la primera vegada que la formació actuarà a la ciutat i ha estat possible gràcies al suport de l’Institut Italià de Cultura de Barcelona per fer una petita gira a l’Estat espanyol.
La MMContemporany és una de les formacions en dansa més destacades d’Itàlia i gaudeix d’una gran notorietat entre el seu públic al seu país, arreu d’Europa i altres continents. És una companyia creada l’any 1999 pel mateix Michele Merola i des de llavors compta també amb centre de producció i com a promotora de projectes i tallers per donar suport a la dansa contemporània.
La formació debuta a l’Estat espanyol convidada per tres teatres de prestigi que tenen la dansa com una de les arts escèniques més preuades. La gira va començar aquest dijous a l’Auditori de Catarroja (València) i segueix aquest dissabte a LaFACT de Terrassa i es tanca el dimarts vinent al Teatre Principal de Saragossa.
Homenatges
A València i Terrassa balla el mateix programa integrat per les coreografies “Schubert Frame” i “Gershwin Suite”. La primera, coreografiada per Enrico Morelli, és un homenatge al compositor vienès i a les ànimes de l’home contemporani. Des de la companyia remarquen que “ningú millor que el compositor de Viena ha sabut interpretar els sentiments constants d’amor, tensió, melancolia, penediment, però també esperança”.
Morelli construeix sobre el collage de peces famoses de Schubert (1797-1828) un relat abstracte de solituds similars, on l’amor dona pas a la desil·lusió, el desinterès al compartir, la passió a la por i viceversa, en un anar i venir entre “crescendo” i “diminuendo”, per revelar universos sencers i enllaços secrets. L’altre peça escollida per aquest primer contacte amb el públic terrassenc és un reconeixement també al compositor i pianista americà George Gershwin (1898-1937). Merola, el mateix director, firma la coreografia que dansa sobre les millors pobres del músic i suma els suggeriments provinents de l’art pictòric del també americà Edward Hopper (1882-1867), considerat per la seva pintura realista sobre la soledat als Estats Units.
El director ha aconseguit que la banda sonora ressalti les peces més brillants del compositor i també les més romàntiques i íntimes. En aquest sentit, Merola explica que algunes escenes estan inspiradaes en la connexió entre les diferents peces musicals i diverses pintures, com “Soir bleu”, “Summer in City”, “People in the sun”, d’Hopper, un pintor que va ser capça d’interpretar fins i tot moments humils i senzills de la vida quotidiana d’una manera poètica i evocadora.
Amb seu a Reggio Emilia, MM Contemporany atresora un repertori ric i variat fruit de la inquietud del director i fundador, Michele Merola. El seu treball artístic té una mirada endins i a fora. Té ment oberta en el sentit que agrada de convidar altres coreògrafs europeus i italians com Maguy Marin, Mats Ek, Mauro Bigonzetti, Thomas Noone, Gustavo Ramírez, Karl Alfred Schreiner, Eugenio Scigliano, Emanuele Soavi, Enrico Morelli, Daniele Ninarello, Ginevra Panzetti i Enrico Ticconi. Creadors de renom dins la dansa contemporània dels que hem pogut veure obres a la ciutat. I del conjunt de firmes citades tenim a prop a Thomas Noone, resident a Barcelona i Premi Ciutat de Barcelona de Dansa l’any 2011.
Premis
La formació italiana que ens ocupa també ha estat guardonada en diverses ocasions. L’any 2017 va guanyar el Premi Europaindanza en la categoria de coreografia per la composició “Bolero” de Merola. L’any 2010 havia rebut el prestigiós Premi Dansa & Dansa a la millor companyia emergent. En la actualitat, és una companyia amb nota d’excel·lència i des de fa uns anys ha conquistat el mercat internacional del món.