Diners

Bound4blue inicia la integració de les seves innovadores veles en grans vaixells

L’empresa creada a Rubí ha començat la implantació del seu sistema de veles rígides per a grans embarcacions després de tancar una ronda de finançament de 5 milions d’euros. Calculen que l’estalvi de combustible i emissions pot arribar al 30%

El sistema de veles per a vaixells de Bound4blue busca reduir el consum de combustible per aconseguir un transport marítim més sostenible i econòmicament eficient / cedida

Transformar el sector marítim amb un sistema de propulsió complementari al motor i més sostenible que aquest per als grans vaixells. Aquest és l’objectiu de Bound4blue, una empresa creada per tres enginyers aeronàutics formats al campus de la UPC a Terrassa, que tot just fa unes setmanes ha començat a implantar el seu innovador sistema de veles rígides, plegables o abatibles i autònomes, en grans embarcacions.

La companyia va néixer fa set anys a Rubí i tot i que manté oficines i un centre de treball a la localitat vallesana actualment té la seva seu a Santa Cruz de Bezana (Cantàbria) i una filial també a Singapur. Compta amb 21 treballadors i la previsió és seguir ampliant l’equip de mica en mica.

Aquest estiu ha tancat una ronda de finançament de més de 5 milions d’euros amb la participació de diverses empreses, fundacions i entitats públiques i privades. A més, la companyia compta amb el suport d’organismes com el Govern de Cantàbria, Sodercan (Sociedad para el Desarrollo de Cantabria) i la Unió Europea.

L’empresa desenvolupa sistemes automatitzats de propulsió assistida per vent com una solució clau en mà per a armadors i navilieres que busquen reduir el cost de combustible i les emissions contaminants. La idea inicial es basava en unes veles capaces de generar i emmagatzemar energia en forma d’hidrogen i oxigen, però “la necessitat de finançament era molt gran i assolir la fita, complicat i com que el mateix sistema de les veles rígides ja era innovador i permetia reduir el consum de combustible vam començar per aquí”, explica Cristina Aleixendri, cofundadora i directora d’operacions de Bound4blue.

Des de la seva fundació, l’empresa s’ha centrat en la fase d’investigació, disseny i desenvolupament de la tecnologia i ara comença l’etapa de precomercialització amb la implantació de les veles, més semblants a les d’un avió que a una vela convencional, en els primers vaixells.

Un pesquer i un vaixell teatre
Fa uns dos mesos va instal·lar el sistema en un vaixell de pesca de l’armador gallec ORPAGU, que va emprendre en aigües de Panamà la seva primera travessia amb el sistema totalment operatiu. Aquest octubre l’implementarà en un vaixell teatre de la Fura dels Baus en un projecte cofinançat per la UE i per a l’any que ve té previstes dues integracions més en un vaixell quimiquer i en un altre de transport de càrrega a granel.

I és que l’eina està pensada per a una àmplia gamma de vaixells, tant nous com ja existents. “Estem en una fase d’escalat de la tecnologia i validació dels estalvis de combustible i emissions en un entorn real. Cada vaixell és un món i més si fa diferents rutes, però en el pitjor dels casos l’estalvi seria d’un 5% i en el millor d’un 30%”, comenta Aleixendri.

“Les nostres veles tenen una vida útil molt llarga perquè estan fetes de materials metàl·lics i no necessiten tripulació que les faci funcionar perquè són autònomes. Funcionen amb un sol botó. L’amortització és inferior a cinc anys”, assegura.

“És tornar als orígens, fer servir el vent per propulsar l’embarcació, però nosaltres proposem un model híbrid fent servir tant les veles com el motor”, diu. “El sector marítim no és una indústria gaire receptora d’innovació, però el mateix que està passant en el sector terrestre amb vehicles híbrids i autònoms passarà també en el sector marítim. Hi ha molt camí per recórrer”, conclou.

To Top